Διεθνή

Ιμπραχίμ Ακίλ: Ο επικηρυγμένος τρομοκράτης με 7 εκατ. δολάρια – Οι βομβιστικές επιθέσεις και η εκτέλεσή του

Ιμπραχίμ Ακίλ: Ο επικηρυγμένος τρομοκράτης με 7 εκατ. δολάρια – Οι βομβιστικές επιθέσεις και η εκτέλεσή του
Την είδηση του θανάτου του Ιμπραχίμ Ακίλ επιβεβαίωσε πριν από λίγο και ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι.

Ο Ιμπραχίμ Ακίλ ήταν ο στόχος του Ισραήλ στις σημερινές αεροπορικές επιθέσεις στη Βηρυτό.

Ένας στόχος που σύμφωνα με τα Ισραηλινά Μέσα αλλά και το Γαλλικό πρακτορείο, που επικαλείται πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, επιτεύχθηκε.Ο Ιμπραχίμ Ακίλ σκοτώθηκε στην αεροπορική επιδρομή της Παρασκευής. Μαζί του και 12 ακόμα άτομα ενώ στους 59 ανέρχονται συνολικά οι τραυματίες.

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε πριν από λίγο και ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο Χαγκάρι είπε ότι ο Ακίλ και η μονάδα Radwan της Χεζμπολάχ σχεδίαζαν να επιτεθούν και να καταλάβουν βόρειες περιοχές του Ισραήλ. Είπε πως σκόπευαν να «δολοφονήσουν και να σκοτώσουν αθώους», συγκρίνοντας τα σχέδιά τους με τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Διευκρίνισε ακόμα πως ο Ισραηλινός Στρατός «θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του κατά της Χεζμπολάχ. Ο Χαγκάρι τόνισε ακόμα ότι ο Ακίλ ήταν υπεύθυνος για αντιαρματικά πυρά σε ισραηλινό φυλάκιο το 2019 και μια «τρομοκρατική επίθεση» στη διασταύρωση Megiddo των αυτοκινητόδρομων 65 και 66 στο βόρειο Ισραήλ το 2023.

Ο Ιμπραχίμ Ακίλ γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου ή την 1η Ιανουαρίου του 1962 ή στις 20 Μαρτίου του 1961 ή πάλι του 1958. Οι πληροφορίες που υπάρχουν για το νούμερο 2 της Χεζμπολάχ είναι συγκεχυμένες.

{https://twitter.com/BoGossPrebackup/status/1837124553241231373}

Σχεδόν 10 ανώτεροι διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν μαζί με τον Ιμπραχίμ Ακίλ, τον επικεφαλής της δύναμης αλ-Ραντουάν, μιας επίλεκτης μονάδας του φιλοϊρανικού λιβανικού κινήματος, σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σήμερα στη Βηρυτό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν ένα στοχευμένο πλήγμα (στη) Βηρυτό, εξοντώνοντας τον Ιμπραχίμ Ακίλ, επικεφαλής της μονάδας επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, διοικητή της μονάδας Ραντουάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι το θανατηφόρο αυτό πλήγμα είχε στόχο «να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ».

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει περιφερειακή κλιμάκωση.

Ποιος ήταν ο Ιμπραχίμ Ακίλ

Γεννήθηκε στο Bidnayil του Λιβάνου ίσως και στο Younine. Ακόμα και το όνομά του δεν είναι σαφές: Ιμπραχίμ Μοχάμεντ Ακίλ, Ιμπραχίμ Ακίλ, Αμπντάλ Καντρ Ακίλ, Γκοσν Αλί Αμπντέλ Μεντί, Αμπντάλ αλ Καντίρ, ή απλά Ταχσίν. Ο Ιμπραχίμ Ακίλ, ήταν γνωστός ήδη εδώ και δεκαετίες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ των έχει επικηρύξει για 7 εκατομμύρια δολάρια, για όποιον είχε πληροφορίες για το πού βρίσκεται.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, ο Ακίλ ήταν κύριο μέλος της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, του τρομοκρατικού πυρήνα της Χεζμπολάχ, που ανέλαβε τους βομβαρδισμούς στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό τον Απρίλιο του 1983. Τότε σκοτώθηκαν 63 άτομα.

Θεωρήθηκε υπεύθυνος και για βομβαρδισμούς στους στρατώνες των Αμερικανών πεζοναυτών τον Οκτώβριο του 1983, με 241 νεκρούς. Όλοι τους Αμερικανοί. Τη δεκαετία του ‘80, ο Ακίλ ενορχήστρωσε τη σύλληψη Αμερικανών και Γερμανών ομήρων στον Λίβανο και τους κράτησε εκεί.

Στις 21 Ιουλίου 2015, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον όρισε σύμφωνα με το Εκτελεστικό Διάταγμα 13582, ως ενεργό μέλος ή ότι λειτουργούσε για λογαριασμό της Χεζμπολάχ. Στη συνέχεια, στις 10 Σεπτεμβρίου του 2019, το Αμερικανικό ΥΠΕΞ του απέδωσε τον τίτλο «Ειδικά Χαρακτηρισμένος Παγκόσμιος Τρομοκράτης» σύμφωνα με το Εκτελεστικό Διάταγμα 13224.

{https://www.youtube.com/watch?v=oRuTazeSOxM}

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Βηρυτό

Το απόγευμα της Παρασκευής, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό. Ήδη από το βράδυ της Πέμπτης είχε ξεκινήσει να σφυροκοπά τον Λίβανο και η Χεζμπολάχ απάντησε την Παρασκευή εκτοξεύονται περίπου 140 ρουκέτες στο Ισραήλ.

Στόχος της επιδρομής του Ισραήλ, ήταν ο διοικητής της δύναμης Radwan και επικεφαλής των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, Ιμπραχίμ Ακίλ, ο οποίος σκοτώθηκε στη γειτονιά Dahiyeh της Βηρυτού.

«O διοικητής της δύναμης Radwan Ιμπραχίμ Ακίλ, o δεύτερος στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεών της μετά τον Φάουντ Σουκρ, σκοτώθηκε κατά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή», ανέφερε η πηγή. Ο Σουκρ σκοτώθηκε επίσης από ισραηλινό χτύπημα τον Ιούλιο, στο νότιο προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, ανέφερε η ίδια πηγή.