Ελλάδα

«Η μυστηριώδης Ανατολή»: Η έκθεση με τα έργα του γνωστού ζωγράφου Qi Baishi έρχεται τον Νοέμβριο στην Αθήνα

«Η μυστηριώδης Ανατολή»: Η έκθεση με τα έργα του γνωστού ζωγράφου Qi Baishi έρχεται τον Νοέμβριο στην Αθήνα
Το Νοέμβριο ανοίγει στην Αθήνα η έκθεση με τα έργα του γνωστού ζωγράφου Qi Baishi με τίτλο «Η μυστηριώδης Ανατολή», σηματοδοτώντας την έναρξη συνεργασίας του Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη με την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνου (BFAA) και του Κινεζοελληνικού Συνδέσμου Πολιτιστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης (CHAECD).

126 προσεκτικά επιλεγμένοι ζωγραφικοί πίνακες του Qi Baishi (1863-1957) θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Ίδρυμα B & M Θεοχαράκη, από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 12 Ιανουαρίου 2020.

Στο δελτίο τύπου, το Ίδρυμα κάνει μνεία στην Εγκυκλοπαίδεια Britannica που αναφέρεται στον Qi Baishi ως έναν από τους τελευταίους μεγάλους παραδοσιακούς Κινέζους ζωγράφους.

Ο Qi Baishi γεννήθηκε στο Xiangtan (επαρχία Χουνάν), σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια. Μυήθηκε στα μυστικά της καλής τέχνης κατά τη διάρκεια της εποχής που η Κίνα διήλθε από τη δυναστεία Qin σε δημοκρατία. Αποτελεί θρυλική φιγούρα στην ιστορία της τέχνης της Κίνας. Η τέχνη του εμφανίστηκε όταν η Κίνα άρχισε την αλληλεπίδραση με τη Δύση τον 19ο αιώνα, ειδικά στο σταυροδρόμι όπου τα σύγχρονα στυλ εξελίχθηκαν από το παρελθόν.

Στην ηλικία των 40 ετών ταξίδεψε σε πολλά μέρη της Κίνας, εμπνεύστηκε από τοπία και θεωρήθηκε ένας μεγάλος εκθέτης της ζωγραφικής Dono Gongbi, η οποία χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά λεπτό βούρτσισμα και ζωντανές λεπτομέρειες. Το τυπικό στυλ του Qi Baishi είναι "ομοιότητα και αμηχανία". Τα αγαπημένα θέματα περιλαμβάνουν ονειρικά τοπία, γαρίδες, ψάρια, καβούρια και λουλούδια.

Ο Qi Baishi ήταν διευθυντής του Κινεζικού Ινστιτούτου Ζωγραφικής του Πεκίνου (σημερινή BFAA) και συνέχισε την παράδοση των λεγόμενων 'Ατομικιστών' του 17ου και 18ου αιώνα, όπως οι Shitao και Zhu Da. Κατά τη διάρκεια της σύγχρονης διαδικασίας μεταρρύθμισης της κινεζικής παραδοσιακής ζωγραφικής, διευρύνει τα θέματα της κινεζικής παραδοσιακής ζωγραφικής με το μοναδικό στυλ του.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Qi Baishi έφερε το πνεύμα του χρόνου και του χώρου σε παραδοσιακά θέματα. Ως ιδρυτής της κινεζικής σύγχρονης τεχνοτροπίας Xieyi (σε αντίθεση με τον ρεαλισμό), ο Qi Baishi επηρέασε τη σύγχρονη ιστορία της τέχνης της Κίνας, με την έννοια ότι ενέπνευσε τη σύγχρονη τέχνη στον 21ο αιώνα.

Ο Qi Baishi ήταν πρωτοπόρος στην εισαγωγή κινεζικών παραδοσιακών έργων τέχνης , σε διεθνείς εκθέσεις τέχνης και στην υποστήριξη των αγώνων για διεθνή ειρήνη. Στην ηλικία των 92 ετών τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.

Τα έργα του Qi Baishi παρουσιάζονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, στο Μουσείο Παλατιών (Απαγορευμένη Πόλη), στο Εθνικό Μουσείο Τεχνών της Κίνας και σε πολλά άλλα μουσεία στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία.

Διοργανωτές της Έκθεσης: Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, BFAA και CHAECD Διάρκεια της έκθεσης: 12 Νοεμβρίου 2019 - 12 Ιανουαρίου 2020 Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή 10.00-18.00