Ελλάδα

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Εκτορας Μποτρίνι για τα βασανιστήρια 19χρονου στην Κέρκυρα

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Εκτορας Μποτρίνι για τα βασανιστήρια 19χρονου στην Κέρκυρα
«Το ότι δύο μάγειρες ήρθαν στα χέρια, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί παντού». Με αυτά τα λόγια, μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο γνωστός σεφ Εκτορας Μποτρίνι προσπάθησε να υποβαθμίσει τις σοβαρότατες καταγγελίες 19χρονου μαθητευόμενου μάγειρα ότι υπέστη ακραία κακοποίηση στην κουζίνα φημισμένου εστιατορίου που διατηρεί ο σεφ στην Κέρκυρα.

Παράλληλα, ο Μποτρίνι, που έκανε τηλεοπτική καριέρα σε ριάλιτι μαγειρικής αντιγράφοντας το αυταρχικό ύφος του Βρετανού τηλε-μάγειρα Γκόρντον Ράμσεϊ, ανάρτησε στο instagram φωτογραφία με όλους τους μαθητευόμενους και εργαζόμενους μάγειρες και τη σιβυλλική λεζάντα: «Ενα ψέμα όταν το πει μονάχα ένας παραμένει ψέμα… όταν το αναπαραγάγουν χιλιάδες γίνεται αλήθεια».

«Από τα 14 άτομα στην κουζίνα όλοι γελάνε με αυτά που ακούνε. Είμαστε στο 2019, είμαστε η καλύτερη επιχείρηση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, έχουμε την καλύτερη κουζίνα και ομάδα και λειτουργούμε σαν οικογένεια», είπε ο Μποτρίνι στον ΑΝΤ1.

Η υπερασπιστική γραμμή του εστιάτορα είναι ότι όλα όσα καταγγέλθηκαν -εσκεμμένα καψίματα με λάδι και πυρωμένη σπάτουλα, κλοτσιές, χαστούκια, απειλές και ύβρεις εις βάρος του μαθητευόμενου- δεν είναι παρά αποκύημα φαντασίας και προϊόν δόλου. Τα χαρακτήρισε «ψέμα, γελοιότητα, ηλιθιότητα».

Το μόνο που παραδέχτηκε είναι ότι «τα δυο παιδιά διαπληκτίστηκαν μεταξύ τους» και ότι «ένας άνθρωπος, αν δεν είναι ευχαριστημένος σε μια επιχείρηση, σηκώνεται και φεύγει. Δεν είναι κανείς δεμένος με σκοινί ή με αλυσίδα στο πόδι».

Η γνωστή και από άλλες περιπτώσεις αντιμετώπιση «αυτή είναι η πρακτική και αν σας αρέσει». Μόνο που ο εργαζόμενος καταγγέλλει ρητά απειλές πως όποιος τολμήσει να παραιτηθεί τον Αύγουστο, ο σεφ θα φροντίσει προσωπικά να μη βρει πουθενά δουλειά.

Ατμόσφαιρα ομερτά

Οταν όμως έχει διενεργηθεί ιατροδικαστική εξέταση που επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα των εγκαυμάτων που υπέστη ο σπουδαστής, είναι μάλλον άκαιρο να κάνεις αστειάκια ότι «ατυχήματα συμβαίνουν» στην κουζίνα, μέχρι τουλάχιστον να διαφωτιστεί η υπόθεση. Οταν έχει κατατεθεί μήνυση σε βάρος του επικεφαλής της κουζίνας που διευθύνεις, για απειλή, εξύβριση και σωματική βλάβη εις βάρος υπαλλήλου, δεν είναι απλά «ένα περιστατικό που μπορεί να συμβεί και στον δρόμο», αλλά κάτι για το οποίο ενδεχομένως φέρει ευθύνες ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Θα περίμενε κανείς περισσότερη αυτοσυγκράτηση από τον επώνυμο μάγειρα, που, αν μη τι άλλο, γνωρίζει καλά τη δύναμη της δημοσιότητας, ειδικά όταν στην καταγγελία περιγράφεται η συστηματικότητα των βασανιστηρίων και το γεγονός ότι τα γνώριζαν και τα επικροτούσαν και άλλα άτομα σε θέσεις ευθύνης. Πόσο μάλιστα όταν ο συνήγορος του θύματος και συνδικαλιστικοί φορείς κάνουν λόγο για ατμόσφαιρα ομερτά, που επιβάλλεται με το καρότο της επαγγελματικής αποκατάστασης και το μαστίγιο της τιμωρητικής ανεργίας.

Χθες, κατατέθηκε η καταγγελία του 19χρονου στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Κέρκυρας και θα οριστεί τριμερής συνάντηση μέσα στον Αύγουστο όσον αφορά το σκέλος της εργατικής διαφοράς.

Χθες έγινε επίσης η επανεξέταση του νέου από τον ιατροδικαστή του Νοσοκομείου Κέρκυρας κ. Τσαλικίδη, ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη της επούλωσης των εγκαυμάτων και διαμορφώνει την ιατροδικαστική έκθεση.

Τέλος, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Κέρκυρας Μαρία Τατάκη κάλεσε τον πρόεδρο και τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, και τους παρότρυνε, αν έχουν άλλες καταγγελίες για παρόμοιες συμπεριφορές, να συντάξουν επώνυμη αναφορά με συγκεκριμένα στοιχεία προκειμένου να αναλάβει η ίδια πρωτοβουλίες.

Ανακοινώσεις αλληλεγγύης

Τα βασανιστήρια σε βάρος του νεαρού σπουδαστή στην Κέρκυρα καταδίκασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας ότι «δεν είναι ούτε “ατυχές” ούτε “μεμονωμένο” περιστατικό. Φανερώνει πώς κάποιοι εργοδότες αντιλαμβάνονται την εργασία στον 21ο αιώνα», συνδέοντάς το με την αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που «δημιουργεί το κατάλληλο υπόστρωμα για τέτοιες άθλιες εργοδοτικές συμπεριφορές».

Ανακοινώσεις που καταγγέλλουν τα βασανιστήρια και τα συνδέουν με τις γενικότερες συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσης σε επιχειρήσεις επισιτισμού-τουρισμού εξέδωσαν η ΚΝΕ, το ΠΑΜΕ, o Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας, ενώ δηλώσεις έκανε και ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Αυλωνίτης, που δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στη Βουλή ζητώντας λήψη αυστηρών μέτρων.

Δηλώσεις αλληλεγγύης έγιναν και υπέρ του σεφ στον οποίο ανήκει το επίμαχο εστιατόριο από συναδέλφους του όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης και ο Ηλίας Σκουλάς. Και οι δύο υιοθετούν το επιχείρημα ότι η κουζίνα είναι χώρος σκληραγώγησης, που επιβάλλεται να πάθεις για να μάθεις, ενώ θεωρούν τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων «προβοκάτσια».