Ελλάδα

Φωτιά Εύβοια: Συγκλονίζουν οι περιγραφές των πιλότων των Καναντέρ

Φωτιά Εύβοια: Συγκλονίζουν οι περιγραφές των πιλότων των Καναντέρ
Τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της καταστροφικής φωτιάς στην Εύβοια περιέγραψαν στην ΕΡΤ1 οι χειριστές των πυροσβεστικών αεροσκαφών Καναντέρ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα αεροσκάφη απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας λίγο πριν τις 06:00 το πρωί της Τρίτης 13 Αυγούστου.

Κοιτάζοντας από την Ελευσίνα προς τα Δερβενοχώρια η ορατότητα ήταν ήδη μειωμένη.

«Οι ορατότητες ήδη από τα Δερβενοχώρια και την Πάρνηθα ήταν μειωμένες. Οπότε πραγματικά εκεί καταλάβαμε ότι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε ένα θηρίο», ανέφερε ο επισμηναγός Νικόλαος Λαγοπάτης, πιλότος Canadair CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Ήταν η φάση που είχε αρχίσει να γίνεται απαγορευτική η ρίψη σε πολύ χαμηλό ύψος. Πλησίαζε τα όρια του επικίνδυνου», σχολίασε.

O σμηναγός Κωνσταντίνος Σκούρας απογειώθηκε με το Canadair CL-215 από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου στον Βόλο για να ριχτούν με τον συγκυβερνήτη του και τον ιπτάμενο μηχανικό και αυτοί στη μάχη της από αέρος κατάσβεσης.

«Σχεδόν από το ύψος της Μαλεσίνας υπήρχε μία θόλωση που απορούσαμε αν είναι καπνός ή όχι. Δεν είχαμε ακόμα εικόνα για το πόσο μεγάλη ήταν η πυρκαγιά. Πλησιάζοντας κοντά είδαμε ότι ήταν μια φωτιά που είχε πάρει ήδη αρκετά μεγάλη έκταση, είχε δημιουργήσει μεγάλα μέτωπα, ήταν σε περιοχή δύσβατη με πολύ αέρα και πιθανές αναταράξεις», σχολίασε ο σμηναγός.