Ελλάδα

Καταγγελίες για θανάτους στο μόνιμο προσωπικό του στρατού

Καταγγελίες για θανάτους στο μόνιμο προσωπικό του στρατού
Αποδέκτης καταγγελιών και πληροφοριών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό έχει δεχθεί η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών για θέματα που αφορούν την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ).

Ειδικότερα προσφάτως και με αφορμή τραγικό συμβάν απώλειας εργαζομένου εν ώρα υπηρεσίας, η Ομοσπονδία κατέθεσε αίτημα για την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης στο πλαίσιο των προβλεπομένων από τη στρατιωτική νομοθεσία με τη ενεργοποίηση της διαδικασίας διενέργειας Ε.Δ.Ε.

Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία εδω και έξι χρόνια υπάρχουν 4 καρδιολογικά περιστατικά σε συγκεκριμένη μοναδα στην οποία μοναδα φέρεται να μην την έχει επισκεφθεί εδω και 6 χρόνια Ιατρός Εργασίας, ούτε κατόπιν των ανωτέρω περιστατικών. Μάλιστα καταγγέλλεται οτι ουδέποτε ειδοποιήθηκε το Σ.ΕΠ.Ε., ενώ δεν έγινε καν διερεύνηση των συμβάντων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που απορρέουν.

Τονίζουν δε ότι και τα τέσσερα στελέχη εργάζονταν στο ίδιο γραφείο της ίδιας Μονάδος, γεγονός που καθιστά την περίπτωση συμπτώσεως μάλλον απίθανη.

Καταγγέλλουν δε οτι ο επικεφαλής του εν λόγω γραφείου, εξ όσων μας μεταφέρθηκαν, είχε αιτηθεί υπηρεσιακώς τη διερεύνηση όλων των περιστατικών και η τότε Διοίκηση έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος, παρά τις νομοθετικές προβλέψεις και υποχρεώσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω η Ομοσπονδία ζητά απο τα αρμόδια υπουργεία να λάβουν υποψη για την λήψη μέτρων:

α. την υποστελέχωση των Μονάδων, σε συνδυασμό με τη διαρκή αύξηση αρμοδιοτήτων/καθηκόντων και την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των στελεχών και

β. την πλημμελή χρηματοδότηση των Ειδικών Δυνάμεων σε επίπεδο ΥΑΕ.

Τέλος ζητούν να ενημερωθούν αν οι Τεχνικοί Ασφαλείας και Ιατροί Εργασίας επαρκούν στις Ειδικές Δυνάμεις για την κάλυψη των αναγκών.