Ελλάδα

Επισπεύδονται οι δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας - Περίπου 3.700.000 άτομα βρίσκονται κάτω από το όριο

Επισπεύδονται οι δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας - Περίπου 3.700.000 άτομα βρίσκονται κάτω από το όριο
Την επίσπευση των δράσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών καθώς διαπιστώθηκε χαμηλή απορροφητικότητα στις δράσεις του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ), ύψους 330 εκατ. ευρώ για 2014-2020.

Όπως τονίστηκε σήμερα, περίπου 3.700.000 άτομα στην χώρα μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ωστόσο λόγω του ότι η απορροφητικότητα των δράσεων είναι πολυ χαμηλή στο 7, 5% τα συναρμόδια υπουργεία δεσμεύτηκαν να τρέξουν άμεσα τις δράσεις που στόχο έχουν την ανακούφιση της φτώχειας και την κοινωνική ενσωμάτωση των απόρων-ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλους τους δήμους και τους νομούς της χώρας.

Το πεδίο εφαρμογής του ΤΕΒΑ εξειδικεύεται στην Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I), το οποίο έχει εγκριθεί την 15η Δεκεμβρίου 2014 και θα υλοποιηθεί στο σύνολο της χώρας. Η περίοδος εφαρμογής του Προγράμματος διαρκεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και μετά λήγει.

Το ΤΕΒΑ στηρίζει τις δράσεις των χωρών της ΕΕ για παροχή τροφίμων(συσσίτια) και/ή βασικής υλικής βοήθειας στους απόρους.

Στη βοήθεια αυτή περιλαμβάνονται τρόφιμα, ρουχισμός και άλλα βασικά είδη προσωπικής χρήσης, όπως υποδήματα ή είδη ατομικής υγιεινής.

Η υλική βοήθεια πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα κοινωνικής ένταξης, όπως καθοδήγηση και στήριξη, για να βγουν τα άτομα αυτά από τη φτώχεια.

Οι εθνικές αρχές μπορούν επίσης να στηρίζουν την παροχή μη υλικής βοήθειας προς τους απόρους, ώστε να τους βοηθούν να ενσωματωθούν καλύτερα στην κοινωνία.

Η στήριξη του ΤΕΒΑ βοηθά τα άτομα να κάνουν τα πρώτα βήματα εξόδου τους από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το ΤΕΒΑ βοηθά τους απόρους καλύπτοντας τις βασικές ανάγκες τους, αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσουν να βρουν δουλειά ή να συμμετάσχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης, όπως αυτά που στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Η συνάντηση εργασίας έγινε σήμερα με πρωτοβουλία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Μέρα Εξάλειψης της Φτώχειας και παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, η Υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Δόμνα Μηχαηλίδου και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργος Σταμάτης.

Να σημειωθεί ότι η διαχειριστική αρχή των προγραμμάτων του ΤΕΒΑ είναι το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ).