Ελλάδα

Μόρια: Επιστροφή στο... 2015 - Πάνω από 15.000 πρόσφυγες στον καταυλισμό

Μόρια: Επιστροφή στο... 2015 - Πάνω από 15.000 πρόσφυγες στον καταυλισμό
Εποχές... 2015 θυμίζει η κατάσταση στη Μόρια, με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο Βόρειο Αιγαίο να συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης έφτασαν στη Μυτιλήνη οκτώ βάρκες με 323 άτομα, τα οποία προωθούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Πλέον, στον καταυλισμό της Μόριας, βρίσκονται πάνω από 15.000 άτομα, με τα στοιχεία του Οκτωβρίου να δείχνουν ότι έχουν περάσει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 6.868 άτομα.

Από τη Μόρια, την Παρασκευή θα αναχωρήσουν 815 άτομα που αιτούνται άσυλο με αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ άλλα 58 άτομα θα φύγουν το απόγευμα της Κυριακής με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «αν δεν κάνουμε κάτι, οι ροές θα περάσουν όχι δίπλα μας, αλλά από πάνω μας». Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, το μεταναστευτικό θα συνεχιστεί για δεκαετίες.

«Αν το κρύβουμε σαν την στρουθοκάμηλο τότε οι ροές θα περάσουν από πάνω μας όχι δίπλα μας. Θα το αντιμετωπίσουμε συστηματικά και σοβαρά. Θα φυλάξουμε τα σύνορά μας, θα ετοιμάσουμε την Διοίκηση και θα οργανώσουμε την κοινωνία».