Παιδεία

ΣτΕ: Άνοιξε η πόρτα για την είσοδο εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά στα δημόσια σχολεία

ΣτΕ: Άνοιξε η πόρτα για την είσοδο εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά στα δημόσια σχολεία Φωτογραφία: SOOC
Αναγνωρίζονται τα μόρια των εκπαιδευτικών με προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα για την πρόσληψη στο δημόσιο σχολείο

Ανοίγει ο δρόμος για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας όσων εκπαιδευτικών εργάστηκαν σε ιδιωτικά σχολεία για την πρόσληψή τους στη δημόσια εκπαίδευση. Σε μια απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο μοριοδότησης των υποψηφίων εκπαιδευτικών για οργανική θέση στο δημόσιο σχολείο, προχώρησε το Συμβούλιο της Επικράτειας. Με σειρά αποφάσεων (1251-1254/2024) έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας κάποιου εκπαιδευτικού σε ιδιωτικό σχολείο για την πρόσληψή του στη δημόσια εκπαίδευση.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με προεδρεύουσα την απελθούσα Πρόεδρο ΣτΕ, κ. Ευαγγελία Νίκα και εισηγητή το Σύμβουλο Επικράτειας, κ. Βασίλειο Ανδρουλάκη, έκρινε ότι είναι « αντίθετη με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας, η διάταξη νόμου με την οποία δεν υπολογίζεται η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση κατά την διαδικασία μοριοδότησης για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία».

Σύμφωνα με το σκεπτικό των Συμβούλων Επικρατείας, στην περίπτωση που η προϋπηρεσία κάποιου εκπαιδευτικού αποτελεί κριτήριο επιλογής για την πρόσληψή του στη δημόσια εκπαίδευση, « η καθ’ ολοκληρίαν μη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας καθώς και τον σκοπό του νόμου για διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση των πιο άξιων και έμπειρων».

Παράλληλα οι ανώτατοι διοικητικοί δικαστές με τις αποφάσεις τους έκριναν ότι σωστά ο ο νομοθέτης (ν. 4589/2019) επιλέγει «να ενισχύει όσους έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στην δημόσια εκπαίδευση και να προβλέπει ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού της προϋπηρεσίας τους έναντι της παρασχεθείσας στον ιδιωτικό τομέα», αυτό όμως δε σηματοδοτεί ότι θα πρέπει «να αγνοεί παντελώς την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, δοθέντος μάλιστα ότι το σύστημα προσλήψεων του ν. 4589/2019 αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαιδευτική εμπειρία».

Η απόφαση του ΣτΕ έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση δυο προκηρύξεων πρόσληψης εκπαιδευτικών κατά το σκέλος που αφορούσε τη μη προσμέτρηση προϋπηρεσίας.

Σημειώνεται, ότι ο νόμος 4589/2019 προβλέπει ότι στο σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση, μοριοδοτούνται τα προσόντα που βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στο κριτήριο της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας, το οποίο δηλώνει την εμπειρία του υποψήφιου.

Για την επιλογή των εκπαιδευτικών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, λαμβάνεται υπόψη η εμπειρία του υποψηφίου ως αναπληρωτή στη δημόσια εκπαίδευση και μόνο κατ’ εξαίρεση και στην ιδιωτική και αυτό λόγω της συνεισφοράς των εκπαιδευτικών ως αναπληρωτών στη δημόσια εκπαίδευση.