Ελλάδα

Κουκάκι: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πρώτη σφοδρή σύγκρουση Χρυσοχοΐδη – ΣΥΡΙΖΑ – Τι ισχυρίζεται ο Ινδαρές, τι λέει η ΕΛ.ΑΣ.

Κουκάκι: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πρώτη σφοδρή σύγκρουση Χρυσοχοΐδη – ΣΥΡΙΖΑ – Τι ισχυρίζεται ο Ινδαρές, τι λέει η ΕΛ.ΑΣ.
Τα πολλαπλά ερωτήματα αλλά και οι αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας που έχει προκαλέσει η αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι, συνιστούν την πρώτη μεγάλη κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε ένα από τα πιο «παραδοσιακά» μέτωπα πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης της μεταπολίτευσης, αυτό της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Τρία είναι τα βασικά «οχήματα» με τα οποία ο ψύχραιμος αναγνώστης μπορεί να προσεγγίσει την αλήθεια γύρω από αυτήν, την ούτως ή άλλως, εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση.

Το πρώτο είναι η ίδια η οικογένεια Ινδαρέ και η εκδοχή η οποία η ίδια περιγράφει. Το δεύτερο είναι η ηγεσία –πολιτική και φυσική- της Ελληνικής Αστυνομίας και οι εξηγήσεις τις οποίες έδωσε με εκτενές Δελτίο Τύπου. Και το τρίτο είναι η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση που, όπως ήταν αναμενόμενο, και όχι μόνο λόγω των ιδεολογικών της καταβολών και πρακτικών, αναδεικνύει το θέμα ως ένα από τα μείζονα –αν όχι το μείζον- της επικαιρότητας των τελευταίων ημερών.

Ένα, πιθανό, τέταρτο πεδίο πληροφόρησης θα μπορούσε να αποτελεί η πλευρά του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου με την αρχική του τοποθέτηση για την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι, η οποία, όμως, μερικές ώρες μετά το αρχικό της ξέσπασμα αλλά και την επί του θέματος απάντηση του Μιχ. Χρυσοχοϊδη, φάνηκε να τίθεται σε δεύτερο πλάνο, ανεξάρτητα αν η αντίδραση του καθηγητή ήταν αυτή που φούντωσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. και οι ισχυρισμοί της ηγεσίας

Η νύχτα της 18ης Δεκεμβρίου θα μείνει για καιρό αποτυπωμένη στη μνήμη των κατοίκων της οδού Ματρόζου στο Κουκάκι. Εκεί, πάνοπλοι αστυνομικοί των ΕΚΑΜ αλλά και από άλλες υπηρεσίες, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ., οργάνωσαν τη γνωστή επιχείρηση εκκένωσης του υπό κατάληξη κτιρίου που βρίσκεται στη συγκεκριμένη γειτονιά και το οποίο εφάπτεται με το σπίτι όπου κατοικεί η οικογένεια του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ. Η αστυνομία, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, υποστήριξε ότι χτύπησε το κουδούνι της οικίας Ινδαρέ ώστε να της επιτρέψει να ανέβει στην ταράτσα. Σύμφωνα, πάλι, με τις ασαφείς –μέχρι στιγμής και ενώ έχουν περάσει 48 ώρες από την επιχείρηση- πληροφορίες, η οικογένεια ζήτησε από την αστυνομία εισαγγελική παραγγελία για να επιτρέψει κάτι τέτοιο. Το τι ακριβώς διημείφθη παραμένει αδιευκρίνιστο ενώ εντέλει η αστυνομία ανέβηκε στην ταράτσα ενώ συνέλαβε τον ίδιον τον Δημήτρη Ινδαρέ και τους δύο του γιους.

Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Θοδωρής Χρονόπουλος είπε αργότερα και ενώ είχε ξεσπάσει όλος αυτός ο θόρυβος περί αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, ότι ο πατέρας δεν συνελήφθη για συμμετοχή στην κατάληψη αλλά για αντίσταση κατά της Αρχής. Σχετικά με τους δύο γιους της οικογένειας, ο ίδιος είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Τα δύο άτομα που έχουν συλληφθεί για συμμετοχή στη συγκεκριμένη κατάληψη υπάρχουν οι καταθέσεις των αστυνομικών οργάνων οι οποίες αναφέρουν ότι τους έχουν αναγνωρίσει και υπάρχουν και άλλα στοιχεία τα οποία αναμένονται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Υπάρχουν και μπογιές πάνω στα συγκεκριμένα άτομα τις οποίες πέταγαν προς τους αστυνομικούς». Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο γιοι της οικογένειας συνελήφθησαν, σύμφωνα με την εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια καταδίωξης από την ταράτσα του κτιρίου της κατάληψης προς την ταράτσα του σπιτιού της οικογένειας Ινδαρέ.

koukaki788

Η αστυνομία, υποστηρίζει, πάντως, ότι οι δύο νεαροί συνελήφθησαν γιατί στις φόρμες που φορούσαν βρέθηκαν σημάδια μπογιάς ίδιας με αυτή που είχαν πετάξει οι καταληψίες στους αστυνομικούς όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο της κατάληψης.

Η αστυνομική επιχείρηση και η «ταπείνωση» της οικογένειας Ινδαρέ

Η οικογένεια Ινδαρέ, θέλοντας ή μη, βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα της οδού Ματρόζου. Η δημοσιότητα που έλαβε το θέμα υποβοηθήθηκε, σε κάθε περίπτωση, και από την επαγγελματική ιδιότητα του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ, ο οποίος εμφανίζεται σε ηχητικά ντοκουμέντα να παρατηρεί τους αστυνομικούς για υπερβολική βία, να τους καλεί να τους λύσουν ενώ τους είχαν δέσει πισθάγκωνα και είχαν καλύψει το κεφάλι του ίδιου με μία μπλούζα, σύμφωνα πάντα με την πλευρά της οικογένειας, και να κάνει λόγο για «ταπείνωσή» τους από τις αστυνομικές δυνάμεις.

«Το δέσιμο είναι ταπείνωση, γιατί κανείς δεν σας έχει αντισταθεί. Είναι ταπείνωση. Λύστε με γιατί δεν μπορώ άλλο δεμένος. Γιατί μας έχετε δεμένους; Δεν σας αντιστέκεται κανείς», φέρεται να λέει στο ηχητικό ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από την ίδια την οικογένεια αλλά και από τους δικηγόρους της, όταν το πρωί της Τετάρτης 18 Δεκεμβρίου οι αστυνομικοί χτύπησαν το κουδούνι για να ανέβουν στην ταράτσα του σπιτιού της, τούς ζήτησαν έγγραφη εισαγγελική εντολή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πληροφόρησης, οι δύο γιοι της οικογένειας (σ.σ ο ένας είναι ασκούμενος δικηγόρος και ο άλλος φοιτητής) βρίσκονταν μέσα στο σπίτι σε αντίθεση με όσα υποστήριξε η πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. και τα οποία έφεραν τους δύο γιους να βρίσκονται στο εφαπτόμενο κτίριο της κατάληψης και να πετούν μπογιές.

Η μητέρα της οικογένειας, σε διάφορες συνεντεύξεις της, μεταξύ αυτών και στον ANT1, υποστήριξε ότι: «τα ΜΑΤ ήρθαν και ζήτησαν να περάσουν από το σπίτι για να μπουν στο διπλανό. Ζητήσαμε χαρτί εισαγγελέα για να περάσουν και τους είπαμε ότι αν έχετε χαρτί να μπείτε. Είπαν ότι δεν έχουν, έκλεισε η πόρτα, κοιτούσαμε στα παράθυρα να δούμε τι γίνεται. Κάποια στιγμή ακούσαμε βήματα στην ταράτσα μας και πήγαν ο άντρας μου και τα παιδιά μου να δουν τι γίνεται. Στη δική μας ταράτσα. Ζήτησαν πάλι χαρτί εισαγγελέα και σε απάντηση τους έβαλαν κάτω, τους έδεσαν τα χέρια και τους πλάκωσαν στο ξύλο».

Η πλευρά της οικογένειας μιλά με απόλυτη σαφήνεια για ξυλοδαρμό και κακοποίηση. Η ίδια η μητέρα είπε ότι οι αστυνομικοί την απείλησαν ότι θα την πετάξουν από μία μεταλλική σκάλα της ταράτσας ενώ είδε έναν αστυνομικό των ΜΑΤ να ποδοπατά τον έναν της γιο στο κεφάλι.

koukaki775

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το Κουκάκι

Η σύγκρουση που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όχι μόνο είναι η πρώτη σε αυτό το πεδίο αλλά και ενδεικτική για τη στάση που αναμένεται να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα καταστολής και αστυνομικής βίας, στα οποία παραδοσιακά είχε σαφή και αμετακίνητη στάση. Αρχικώς, η Κουμουνδούρου κατήγγειλε χρήση πλαστικών σφαιρών στην κατάληψη στο Κουκάκι και μάλιστα ότι τραυματίστηκε μια γυναίκα.

Για το θέμα της χρήσης πλαστικών σφαιρών, όπως αυτό καταγγέλθηκε, τα υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin , οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς. Στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών κλπ αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με νέα ανακοίνωση με την οποίαν κατηγορούσε την ΕΛ.ΑΣ. ότι «βαφτίζει τις πλαστικές σφαίρες, ελαστικές μπάλες», αναφέροντας ότι αυτοί οι ισχυρισμοί «αν δεν ήταν επικίνδυνοι για την ασφάλεια των πολιτών, θα ήταν απλά γελοίοι». Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, νέα ανακοίνωση με την οποίαν επιχειρούσε να απαντήσει εκ νέου και εφ’ όλης της ύλης στον ΣΥΡΙΖΑ: «Το είπαμε από χθες. Στην επιχείρηση για την εκκένωση της κατάληψης στη Ματρόζου η εισαγγελέας ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή στις 6:30 το πρωί. Υπογράφει δυο εκθέσεις. Μια για κατ’ οίκον έρευνα σε διπλανή της κατάληψης οικία και μια για το κτήριο της κατάληψης. Παρόντες ήταν εισαγγελικοί λειτουργοί και στις άλλες δυο εκκενώσεις. Συμπέρασμα. Η παραβίαση ασύλου σε ταράτσες ή ισόγεια δεν υπάρχει, δεν υπήρξε, είναι γκεμπελικό εφεύρημα ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση.

Το βράδυ της Πέμπτης ο ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΓΑΔΑ, στην οποίαν συμμετείχαν και επώνυμα στελέχη του, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και άλλοι ενώ ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης ανήρτησε στο facebook φωτογραφίες του Δημήτρη Ινδαρέ με εμφανή σημάδια τραυματισμού στο πρόσωπό του. Παράλληλα, η ίδια η οικογένεια Ινδαρέ διαμήνυσε ότι δεν είχε την παραμικρή σχέση με την κατάληψη, η οποία ήταν και ο βασικός στόχος της ΕΛ.ΑΣ.