Ελλάδα

Η απάντηση του Dikaiologitika News σε εξώδικο εταιρίας ηλεκτρονικών τσιγάρων

Η απάντηση του Dikaiologitika News σε εξώδικο εταιρίας ηλεκτρονικών τσιγάρων
Λάβαμε από εταιρεία που διακινεί προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου την ακόλουθη εξώδικη δήλωση αναφορικώς με άρθρο μας που δημοσίευσε μελέτη επιστημονική για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Η εξώδικη διαμαρτυρία

Το εξώδικο που λάβαμε απο εταιρία ηλεκτρονικών τσιγάρων για ανάρτηση του dikaiologitika news έχει ως εξής:

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αναρτήθηκε την 17/10/2019, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.dnews.gr/eidhseis/koinonia/274001/nea-erevna-gia-to-ilektroniko-tsigaro-prokalei-karkino και ειδικότερα ειδικότερα στην κατηγορία Κοινωνία, με τίτλο «Νέα Έρευνα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο – Προκαλεί καρκίνο», το κάτωθι άρθρο:

Οι μη-καπνιστές που αρχίζουν το "άτμισμα" με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, ιδιαίτερα εκείνοι που κάνουν βαριά χρήση της συσκευής, κινδυνεύουν να εμφανίσουν στους πνεύμονές τους φλεγμονές που συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, που δημοσιεύτηκαν χτες στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Prevention Research, έδειξαν ότι περίπου 1.300 άτομα στις ΗΠΑ παρουσίασαν φλεγμονές στους πνεύμονες που συνδέονται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, μια νέα ιατρική κατάσταση την οποία οι ειδικοί ονομάζουν EVALI. Περίπου 30 πέθαναν.

Παρά τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων, οι ερευνητές γνωρίζουν ελάχιστα για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους χρήστες του, συμπεριλαμβανομένου του πώς αυτά συμβάλλουν στην εμφάνιση θανατηφόρων ασθενειών σε αυτούς.

Η έρευνα αυτή, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δείχνει ότι, παρά τους συχνούς ισχυρισμούς ότι το άτμισμα είναι πιο ασφαλές από το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων, το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί τις ίδιες κυτταρικές αλλαγές που συνδέονται με τον καρκίνο του πνεύμονα με αυτές που προκαλεί το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων. Οι αρνητικές μάλιστα αυτές επιπτώσεις αρχίζουν να εμφανίζονται ήδη από τον πρώτο μήνα χρήσης της συσκευής.

Μετά από μόλις τέσσερις εβδομάδες χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι 30 μη καπνιστές, που έλαβαν μέρος εθελοντικά στην έρευνα αυτή είχαν αρχίσει ήδη να παρουσιάζουν αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο. Το αν οι συσκευές περιλάμβαναν υγρό με νικοτίνη ή όχι, όπως και το αν είχαν πρόσθετες γεύσεις δεν έπαιξε κανένα ρόλο.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν μικρά δείγματα ιστού και υγρού από τους πνεύμονες εθελοντών (στους οποίους είχε δοθεί η οδηγία να ξεκινήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο) με αυτά 30 συμμετεχόντων που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου και δεν είχαν ούτε καπνίσει ούτε ατμίσει ποτέ, δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές στην ύπαρξη φλεγμονών. Ωστόσο, όταν επικεντρώθηκαν αποκλειστικά την ομάδα των ατόμων που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους ή έπαιρναν πιο βαθιές εισπνοές οι φλεγμονές αυξήθηκαν.

Ο δρ Πίτερ Σιλντς, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και αναπληρωτής διευθυντής του ερευνητικού κέντρου για τον καρκίνο "Comprehensive Cancer Center" του Πανεπιστημίου του Οχάιο, εξηγεί ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης , η αυξημένη καθημερινή χρήση και η προσθήκη γεύσεων και νικοτίνης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει τις φλεγμονές στους πνεύμονες.

Δεδομένης της εξάπλωσης των προβλημάτων που συνδέονται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου οι ερευνητές διερευνούν πιθανές εξηγήσεις για τις επικίνδυνες επιδράσεις του ατμίσματος. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι η προσθήκη γεύσεων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι υπεύθυνη για τον κίνδυνο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τα έλαια, όπως η οξική βιταμίνη Ε μπορεί να προκαλούν αυτές τις βλάβες στους πνεύμονες

Μια άλλη πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι δεν ήταν τα έλαια αλλά οι τοξικοί καπνοί (αναθυμιάσεις) που έβλαπταν των ιστό των πνευμόνων τόσων ανθρώπων. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών έχουν πρόσφατα επικεντρωθεί στη συχνά νοθευμένη THC (τετραϋδροκαναβινόλη) στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Παρά τις παραπάνω υποθέσεις, το γεγονός ότι η παρούσα έρευνα κατέληξε στο ότι δεν παίζει ρόλο η νικοτίνη, οι γεύσεις ή η διάρκεια χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου οδήγησε τους ερευνητές να στρέψουν την προσοχή τους σε ένα άλλο συστατικό: τη γλυκερίνη. Πολλοί ερευνητές θεωρούν ύποπτο αυτό το συστατικό. Βέβαια, αυτή θεωρείται ασφαλής από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα και καλλυντικά. Ωστόσο πριν από την εξάπλωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αυτή η ουσία δεν είχε ποτέ θερμανθεί ή εισπνευσθεί.

"Η γενική αντίληψη του κοινού είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι 'ασφαλέστερα' από τα κανονικά τσιγάρα", δήλωσε ο δρ Σιλντς και πρόσθεσε: "Η πραγματικότητα είναι ότι η βιομηχανία αλλάζει τόσο γρήγορα - και με ελάχιστες νομοθετικές ρυθμίσεις - ώστε η χρήση ξεπερνάει το ρυθμό της επιστημονικής μας κατανόησης"
Πρόκειται για μια κρίση της δημόσιας υγείας την οποία όλοι πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά καθώς σχετίζεται με αλλαγές στην συνολική υγεία των πνευμόνων, τον κίνδυνο καρκίνου και την εξάρτηση. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να είναι ασφαλέστερα από το κάπνισμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι γενικά ασφαλή. Έχει σημασία να κατανοήσουμε πόσο ασφαλή ή μη είναι.

Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της πρώτης εξ υμών, η οποία διαχειρίζεται και λειτουργεί το Site, είναι ο δεύτερος εξ υμών, ενώ Αρχισυντάκτης του Site είναι ο τρίτος εξ υμών.

Τα όσα αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο βρίθουν αναληθειών και συκοφαντιών για τα προϊόντα που εμπορευόμαστε, προσβάλουν δε βάναυσα την τιμή και υπόληψη της εταιρείας μας καθώς και την επιχειρηματική και οικονομική οντότητά μας, την επαγγελματική μας πίστη, τη φήμη και το μέλλον μας, ενώ ταυτοχρόνως σκοπίμως παραπληροφορούν τους αναγνώστες του Άρθρου. Τούτο διότι εμφανίζει όλως ανυπόστατα, τα προϊόντα που εμπορευόμαστε και πωλούμε, ήτοι τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου, ως προϊόντα που μετά βεβαιότητος προκαλούν καρκίνο, με αποτέλεσμα, ως επιχειρηματίες του κλάδου, να εμφανιζόμαστε ότι δήθεν εμπορευόμαστε και πωλούμε προϊόντα που προκαλούν καρκίνο! Σημειώνεται ότι το Site είναι εξαιρετικά δημοφιλές με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα αναγνωστών. Αυτό προκύπτει τόσο από τον τίτλο του Άρθρου, όσο και από το ίδιο το περιεχόμενο του.

Β. Ειδικότερα, ο τίτλος του Άρθρου είναι άκρως παραπλανητικός και ως προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο και ως προς τις επιπτώσεις του στην υγεία. Ο συγκεκριμένος τίτλος πόρρω απέχει από τα συμπεράσματα της αναφερόμενης ως «έρευνας» στο Άρθρο και ουδεμία σχέση έχει με αυτά. Πρόκειται για λογικό άλμα των συμπερασμάτων της «έρευνας», το οποίο ωστόσο, ο μέσος αναγνώστης δεν αντιλαμβάνεται, διότι ο παραπλανητικός ως άνω τίτλος, δεν αφήνει περιθώρια συναγωγής άλλων συμπερασμάτων, πλην του αναφερόμενου στον τίτλο του Άρθρου, ήτοι, ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί καρκίνο!

Ακριβώς κάτω από τον τίτλο του Άρθρου και με λίγο μεγαλύτερα γράμματα από το σώμα αυτού, αναφέρεται ότι «οι μη καπνιστές που αρχίζουν το άτμισμα με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, ιδιαίτερα εκείνοι που κάνουν βαριά χρήση της συσκευής, κινδυνεύουν να εμφανίσουν στους πνεύμονες τους φλεγμονές που συνδέονται με την εμφάνιση του καρκίνου σύμφωνα με νέα έρευνα». Δηλαδή, ο μέσος αναγνώστης του Άρθρου αντιλαμβάνεται ότι, σύμφωνα με την «έρευνα», άπαντες οι μη καπνιστές που αρχίζουν το άτμισμα με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, κινδυνεύουν να εμφανίσουν στους πνεύμονες τους φλεγμονές που συνδέονται με την εμφάνιση του καρκίνου και ιδιαίτερα εκείνοι που κάνουν βαριά χρήση της συσκευής. Είναι σαφές ότι, ακόμα και αν ήθελε υποτεθεί ότι τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης «έρευνας» είναι ασφαλή και αληθή, δεδομένου ότι δεν αναφέρονται σε αυτό οι ειδικότερες συνθήκες διεξαγωγής της, από κανένα σημείο αυτής δεν προκύπτει ότι όντως το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί καρκίνο!

Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει από το Άρθρο που αναρτήθηκε στο Site, τι αποτελεί περιεχόμενο της έρευνας και τι άποψη του δημοσιογράφου που συνέταξε τούτο. Παραδείγματος χάρη και μεταξύ άλλων η ειδικότερη αναφορά στο άρθρο ότι «Δεδομένης της εξάπλωσης των προβλημάτων που συνδέονται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου οι ερευνητές διερευνούν πιθανές εξηγήσεις για τις επικίνδυνες επιδράσεις του ατμίσματος. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η προσθήκη γεύσεων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι υπεύθυνη για τον κίνδυνο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τα έλαια, όπως η οξική βιταμίνη Ε μπορεί να προκαλούν αυτές τις βλάβες.» πέραν του ότι εμφανίζει ως δεδομένη την εξάπλωση - γενικά και αόριστα - προβλημάτων που συνδέονται με την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν προκύπτει αν αποτελεί συμπέρασμα της έρευνας ή άποψη του συντάκτη του Άρθρου.

Ομοίως, η αναφορά στο Άρθρο ότι «Μια άλλη πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι δεν ήταν τα έλαια αλλά οι τοξικοί καπνοί (αναθυμιάσεις) που έβλαπταν τον ιστό των πνευμόνων τόσων ανθρώπων.» είναι απολύτως γενική και αόριστη καθόσον δεν αναφέρει ποια δήθεν έρευνα είναι αυτή, και περαιτέρω είναι άκρως παραπλανητική δεδομένου ότι οι καπνοί σχετίζονται αποκλειστικά με την χρήση προϊόντων καπνού και όχι με την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Περαιτέρω, η αναφορά ότι «Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών έχουν πρόσφατα επικεντρωθεί στη συχνά νοθευμένη THC (τετραϋδροκαναβινόλη) στα ηλεκτρονικά τσιγάρα», συνδέει αμέσως τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου που ημείς πωλούμε και εμπορευόμαστε, με την - πολύ συχνά νοθευμένη σύμφωνα με το Άρθρο - ψυχοτρόπο μεθυστική και παράνομη ουσία THC η οποία βρίσκεται στην κάνναβη, με την χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Επίσης, η κατακλείδα του Άρθρου ότι «Πρόκειται για μια κρίση της δημόσιας υγείας την οποία όλοι πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά καθώς σχετίζεται με αλλαγές στην συνολική υγεία των πνευμόνων, τον κίνδυνο καρκίνου και την εξάρτηση. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να είναι ασφαλέστερα από το κάπνισμα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι γενικά ασφαλή. Έχει σημασία να κατανοήσουμε πόσο ασφαλή ή μη είναι» ουδεμία σχέση έχει με το παραπλανητικώς αναφερόμενο στον τίτλο δήθεν συμπέρασμα ότι το «ηλεκτρονικό τσιγάρο – προκαλεί καρκίνο».

Γ. Εν όψει των ανωτέρω, το αληθές είναι ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος, προσομοιώνοντας την αίσθηση του συμβατικού τσιγάρου σε όλα τα επίπεδα, μειώνοντας κατά πολύ τις βλαβερές συνέπειες του. Η συγκεκριμένη μελέτη επί της ουσίας, δεν αποδεικνύει τίποτα για τους κινδύνους του ατμίσματος και σίγουρα όχι ότι προκαλεί καρκίνο. Πρόκειται για ακόμη έναν από τους πολλούς ψεύτικους συναγερμούς, που μπορούν να αποτρέψουν τους καπνιστές από το να κάνουν τη μετάβαση στο άτμισμα, που σίγουρα θα τους ωφελήσει. Για το άτμισμα, πέραν των νικοτινούχων υγρών, χρησιμοποιούνται κατά κόρον από πρώην καπνιστές μη νικοτινούχα υγρά αναπλήρωσης καθώς και άλλες αβλαβείς χημικές ουσίες που νομίμως κυκλοφορούν με βάση και το ενωσιακό κανονιστικό πλαίσιο. Περαιτέρω, έγκυρα επιστημονικά δεδομένα και μελέτες από όλο τον κόσμο καταδεικνύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά πολύ λιγότερο βλαβερά από τα συμβατικά και ότι βοηθούν πολλούς καπνιστές στο να διακόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια. Μελέτες, οι οποίες ωστόσο, ουδόλως αναφέρονται στο Άρθρο σας, στο εκ του νόμου προβλεπόμενο πλαίσιο του δημοσιογραφικού καθήκοντος αληθείας και της παράθεσης της αντίθετης - με αυτή του Άρθρου - άποψης.

Επειδή το ανωτέρω Άρθρο βρίθει ψευδών, ανυπόστατων και παραπλανητικών αναφορών υπό το πρόσχημα της δημοσιοποιήσεως μιας έρευνας.

Επειδή από τα ως άνω ψευδή, ανυπόστατα και παραπλανητικώς αναφερόμενα στο Άρθρο και στον τίτλο αυτού καθώς και την από εσάς διαστρέβλωση της αληθείας, πλήττεται βάναυσα η περιουσία, η πίστη και η οικονομική και επιχειρηματική αξιοπιστία και υπόσταση όχι μόνο της εταιρείας μας αλλά και του συνόλου των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ Και με την ρητή επιφύλαξη κάθε δικαιώματος μας
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για την ανάρτηση των ανωτέρω καθολοκληρίαν ανυπόστατων, αναληθών και συκοφαντικών αναφορών οι οποίες περιέχονται στο Άρθρο.
Σας ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ όπως άμεσα «κατεβάσετε» το ως άνω Άρθρο.

Σας ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ όπως εντός δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση προς υμάς της παρούσης εξωδίκου διαμαρτυρίας, πρόσκλησης και δηλώσεως μας αποκαταστήσετε την βαναύσως τρωθείσα τιμή και υπόληψη της εταιρείας μας καθώς και την ζημία που υπέστημεν από την άμεση διακινδύνευση που υπέστημεν από την άμεση διακινδύνευση της τιμής, της φήμης και της υπόληψής των εταιρειών μας με τις ακόλουθες ενέργειες:

Να αναρτήσετε στο site σας δήλωση επανόρθωσης με το εξής περιεχόμενο:

«Την 17/10/2019 αναρτήσαμε στο Site μας ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Νέα Έρευνα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο - Προκαλεί καρκίνο», το οποίο ήταν παραπλανητικό. Το εν λόγω άρθρο περιείχε ανυπόστατες και αναληθείς αναφορές ως προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο, δεδομένου ότι από κανένα στοιχείο της αναφερόμενης στο άρθρο έρευνας δεν συνήχθη το συμπέρασμα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί καρκίνο. Συνεπώς, η έρευνα που αναρτήσαμε, δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί καρκίνο, ο τίτλος του άρθρου δε, αποτελεί παραπλανητική και μόνο αναφορά του γράφοντος το εν λόγω άρθρο. Με την παρούσα δήλωση μας εκφράζουμε την λύπη μας για την οποιασδήποτε φύσεως βλάβη προκάλεσε η ανάρτηση του ως άνω άρθρου στις επιχειρήσεις που πωλούν και εμπορεύονται προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου. Επίσης, εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι με τα αναφερόμενα στο ως άνω άρθρο, δημιουργήσαμε στους αναγνώστες μας την εντύπωση ότι τα αναφερόμενα σε αυτό αποτελούσαν περιεχόμενο σχετικής έρευνας, δηλώνουμε δε ότι εφεξής θα απέχουμε από κάθε σχετική ενέργεια παραπληροφόρησης των αναγνωστών μας.»
Αλλιώς σε περίπτωση μη πλήρους αποκατάστασης της αληθείας κατά τον ανωτέρω υποδεικνυόμενο τρόπο.

Σας ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα στραφούμε εναντίον σας δικαστικώς ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων, ρπος αποκατάσταση της τρωθείσας τιμής και υπόληψής της εταιρείας μας.

Η απάντηση του dikaiologitika.gr

Επί της ανωτέρω εξώδικου δηλώσεως εκφράζουμε την βαθύτατη έκπληξή μας, διότι για πρώτη φορά καλείται μέσο μαζικής ενημέρωσης να ανακαλέσει, ενώ το δημοσίευμα αφορά αποκλειστικά και μόνο παρουσίαση επιστημονικής μελέτης. Είναι προφανές ότι στα πλαίσια του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντός μας οφείλουμε να ενημερώνουμε το κοινό για κάθε μελέτη που αναφέρεται αναφορικώς με κινδύνους που σχετίζονται με την υγεία των πολιτών.

Χαρακτηριστικά, παρουσιάσαμε μελέτη που καταδεικνύει φλεγμονές που προκαλεί στους πνεύμονες το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ αντιστοίχως είναι γνωστό ότι η Ελληνική πολιτεία, εφαρμόζοντας και οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτει σειρά περιορισμών σε όλα τα καπνικά προϊόντα και στα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου και ατμίσματος, αντίστοιχα με αυτούς τους περιορισμούς που θέτει για το κάπνισμα. Επιπλέον, είναι γνωστή η νομοθεσία που απαγορεύει με τους ίδιους περιορισμούς για το κάπνισμα και το άτμισμα ή την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε κλειστούς χώρους ακριβώς διότι η Ελληνική πολιτεία αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που εγκυμονεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο για την υγεία. Αντίστοιχη είναι και η θέση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (http://www.hts.org.gr/news/newsid510/71/newspage706706/9/useroption510/printArticle/popup/510 ) που αναφέρεται στις επιβλαβείς συνέπειες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, την διασύνδεσή του με τις και στο γεγονός ότι χρειάζονται μελέτες δεκαετιών για να βρούμε τις ακριβείς επιπτώσεις στην υγεία.

Εκεί αναφέρεται ρητά οτι " διαθέσιμες έρευνες δείχνουν ότι τα προϊόντα αυτά ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των καπνιστών ,θέτοντας τους σε συνεχή υψηλό κίνδυνο για ασθένεια και έχοντας αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.(3,4).Υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την χρήση και την έκθεση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Σε ένα πρόσφατο δείγμα του προϊόντος διαπιστώθηκε ότι περιέχει καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες όπως διαιθυλενογλυκόλη, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σαν υλικό απόψυξης (5). Αυτές οι ανησυχίες δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστούν επαρκώς με κατάλληλη αξιολόγηση και ρύθμιση από τις αρμόδιες εθνικές καιευρωπαϊκέςαρχές".

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται οτι " Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία υποστηρίζει ότι οι καπνιστές "δεν θα πρέπει να ανταλλάσουν ένα καρκινογόνο προϊόν με ένα άλλο ..."

Ολα αυτά καταδεικνύουν ότι τα όσα αναφέρει η εταιρεία που εμπορεύεται ηλεκτρονικό τσιγάρο στο εξώδικό της ότι, δήθεν, «το ηλεκτρονικό τσιγάρο προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος, προσομοιώνοντας την αίσθηση του συμβατικού τσιγάρου σε όλα τα επίπεδα, μειώνοντας κατά πολύ τις βλαβερές συνέπειές του» είναι το μοναδικό ανακριβές όπως ακριβώς αναφέρει και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Θέλουμε λοιπόν να καταστήσουμε σαφές ότι στα πλαίσια του δικαιολογημένου ενδιαφέροντος που έχουμε ως δημοσιογράφοι θα διεξάγουμε συνεχείς έρευνες και θα δημοσιοποιούμε τα στοιχεία που υπάρχουν για να μην δίνεται παραπλανητική εντύπωση στους Έλληνες πολίτες, ειδικά στα νεαρά άτομα, ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κάτι αθώο, τη στιγμή που τόσο η Ελληνική πολιτεία όσο και οι επιστημονικές εταιρείες το κατατάσσουν στα επιβλαβή προϊόντα, αντίστοιχα με αυτά του καπνίσματος.

Αποκρούουμε λοιπόν κάθε χαρακτηρισμό που μας αποδίδει η εξώδικη δήλωση και είναι προφανές ότι όλα όσα υποστηρίζουμε είναι και αληθή και αναφέρονται στα πλαίσια του δικαιολογημένου ενδιαφέροντος του δημοσιογράφου.