Ελλάδα

Στον εισαγγελέα ο αστυνομικός που χτύπησε τον 11χρονο στο Μενίδι - Εξετάζονται ρατσιστικά κίνητρα

Στον εισαγγελέα ο αστυνομικός που χτύπησε τον 11χρονο στο Μενίδι - Εξετάζονται ρατσιστικά κίνητρα
Στον εισαγγελέα παρουσία δικηγόρου, παρουσιάστηκε σήμερα ο αστυνομικός που διακρίνεται σε βίντεο να χτυπά 11χρονο στο Μενίδι.

Έρευνα για το αδίκημα της σωματικής βλάβης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά διέταξε ο εισαγγελέας σε βάρος του αστυνομικού, μέλους της τετραμελούς ομάδας ΔΙΑΣ, που έχει καταγραφεί σε βίντεο να βιαιοπραγεί σε βάρος ανήλικου αγοριού στο Μενίδι.

Οι υπόλοιποι τρεις αστυνομικοί της ΔΙΑΣ που ήταν παρόντες στο περιστατικό οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο κατηγορούμενοι για υπόθαλψη, καθώς στο επίμαχο καταγραφέν υλικό εμφανίζονται απαθείς στην βιαιοπραγία του συναδέλφους τους κατά του 11χρονου παιδιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες , ο αστυνομικός δράστης της επίθεσης σε βάρος του 11χρονου, εμφανίστηκε σήμερα, που πλέον έχει παρέλθει ο χρόνος του αυτοφώρου, ενώπιον του εισαγγελέα χωρίς δικηγόρο. Έτσι ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του.

Η εντολή του εισαγγελικού λειτουργού είναι να ληφθούν καταθέσεις ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση και να εξακριβωθεί όχι μόνο αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της σωματικής βλάβης αλλά αν διαπράχθηκε με την επιβαρυντική περίπτωση ότι ο δράστης είχε ρατσιστικά κίνητρα για την πράξη του σε βάρος του μικρού που φαίνεται να είναι Ρομά.

Νωρίτερα σήμερα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Στράτος Μπαλάσκας δήλωσε στον ΣΚΑΪ, πως «ο συνάδελφος αναζητείται, τον ψάχνουν παντού, έχει εξαφανιστεί».

Παράλληλα, εκτίμησε πως ο υπεύθυνος θα εμφανιστεί αφού περάσει το αυτόφωρο. Ο κ. Μπαλάσκας είπε ακόμη πως ο εν λόγω αστυνομικός είχε απασχολήσει και άλλη ΕΔΕ και χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα παρορμητικός» και με «έξαρση ψυχικής ορμής».

Παράλληλα, σημείωσε πως κατά την άποψή του «όχι, δεν έχει θέση στο σώμα», τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν αρμόδιοι θεσμοί που θα το κρίνουν αυτό.

Ο Στράτος Μπαλάσκας σχολίασε την παρέμβαση της φυσικής ηγεσίας της αστυνομίας και την αποπομπή του αστυνομικού από το σώμα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν 42.000 αστυνομικοί και δεν αποκλείεται ανάμεσά τους να υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο «έχουμε επτά ελεγκτικούς μηχανισμούς για να πατάξουμε τέτοια περιστατικά».

Χρυσοχοΐδης: Όποιος χτυπά αναίτια δεν έχει θέση στην ΕΛΑΣ

«Όποιος χτυπά αναίτια, δεν έχει θέση στην Ελληνική Αστυνομία. Όποιος χτυπά ανήλικα, δεν χωρά πουθενά».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός, μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ να χτυπά ένα 11χρονο παιδί.

{https://twitter.com/chrisochoidis/status/1221418366826614785?s=20}

ΕΛΑΣ: Σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και η οποία έχει ως εξής:

«Σχετικά με βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και απεικονίζει περιστατικό βιαιοπραγίας αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε βάρος ανηλίκου ημεδαπού στο Μενίδι, ανακοινώνεται ότι ήδη από χθες η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, για τα αποτελέσματα της οποίας θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Με Απόφαση του Αρχηγείου οι αστυνομικοί τίθενται σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάσσεται σε βάρος τους η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Έχει ληφθεί μέριμνα ώστε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής να επικοινωνήσει με την οικογένεια του ανηλίκου και να διατεθεί υπηρεσιακός ψυχολόγος για την υποστήριξη του, εφόσον το επιθυμεί».