Ελλάδα

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Καρπάθου

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Καρπάθου
Σεισμός 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στον υποθαλάσσιο χώρο ανατολικά-νοτιοανατολικά της Καρπάθου τα ξημερώματα της Πέμπτης 31/1, ενώ λίγη ώρα αργότερα ακολούθησαν και μετασεισμοί.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός καταγράφηκε στις 03:28 και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στον υποθαλάσσιο χώρο 78 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Καρπάθου ή σε απόσταση 492 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.

σεισμος καρπαθος

Μπαράζ μετασεισμών

Λίγη ώρα αργότερα, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν στις 04:10 οι σεισμογράφοι στον θαλάσσιο χώρο 78 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Καρπάθου, αναφέρει ανακοίνωσή του το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.

Το επίκεντρο του «ασθενή», σύμφωνα με το Ινστιτούτο, σεισμού απείχε 493 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Στις 7:43 σημειώθηκε ακόμα ένας μετασεισμός μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Καθησυχαστικός ο σεισμολόγος

Καθησυχαστικός είναι ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Παρακολουθώ από χτες μια σειρά δονήσεων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο που επεξεργάστηκα και δεν εκτιμώ ότι θα οδηγήσουν σε κάτι μεγαλύτερο. Παρόλο που μερικές δονήσεις πλησιάζουν και μερικές έχουν υπερβεί τα 5 Ρίχτερ, είναι σε μεγάλη απόσταση περίπου 75 - 80 χιλιόμετρα νότια της Καρπάθου και δεν έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στα νησιά μας» έγραψε χαρακτηριστικά.