Ελλάδα

Απόκριες στην Αθήνα - Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Το πρόγραμμα για τις Απόκριες του 2020 ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμος Αθηναίων.

Ο Δήμος Αθηναίων φέτος τις Απόκριες «ντύνει» ολόκληρη την πόλη με χρώματα, σερπαντίνες και μεγάλες δόσεις κεφιού και χαράς μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που διοργανώνει.

Για 17 ημέρες, 32 σημεία σε κάθε γωνιά της Αθήνας γεμίζουν με περισσότερες από 60 γιορτινές δράσεις με ελεύθερη είσοδο για όλους, μικρούς και μεγάλους. Όλα τα έχουν οι φετινές Απόκριες: συναυλίες, μουσικές διαδρομές, καντάδες, παραστάσεις και παρελάσεις, αναβίωση παραδοσιακών αθηναϊκών αποκριάτικων εθίμων, κυνήγι θησαυρού, χορούς, σκωπτικά τραγούδια, ταραντέλες, κιθάρες, μαντολίνα, οκαρίνες και νταούλια μαζί με αφροβραζιλιάνικα κρουστά.

Από το πρόγραμμα της Αποκριάς δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι δράσεις για παιδιά και τις οικογένειές τους: εκπαιδευτικά προγράμματα και εικαστικά εργαστήρια καλούν τους μικρούς μας φίλους να φορέσουν τις στολές τους, να ανακαλύψουν διαφορετικά υλικά, να πειραματιστούν με την παράδοση, να δημιουργήσουν αλλά και να παίξουν ξέγνοιαστα. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις παιδικές εκδηλώσεις έχει η –καθιερωμένη πλέον- Μεγάλη Αποκριάτικη Παιδική Γιορτή στο Ζάππειο. Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, μικροί και μεγάλοι γιορτάζουν την Αποκριά με μουσικές, ζογκλέρ, μάγους, χορευτές, ξυλοπόδαρους, κατασκευές, face painting και όχι μόνο.

Όσο για την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου, οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 11.00 και συνεχίζονται στη Βαρβάκειο Αγορά σε ένα μουσικό πρόγραμμα με τον Μπάμπη Τσέρτο. Λίγο αργότερα, ξεκινά η αποκριάτικη πομπή από μπουλούκια με γαϊτανάκι, με αφετηρία το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».

Την Παρασκευή 28, το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 1 Μαρτίου, τη σκυτάλη της διασκέδασης παίρνουν αγαπημένοι καλλιτέχνες σε μια σειρά συναυλιών κάτω από την Ακρόπολη. Όχημα τα διάσημα πανηγύρια της Ικαρίας και των Κυκλάδων, τα ηπειρώτικα γλέντια, λαϊκές επιτυχίες και οι «χρυσές» δεκαετίες από το ’60 μέχρι το ‘90. Συμμετέχουν οι: Γλυκερία, Μελίνα Κανά, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Boğaz Musique, Κώστας Μακεδόνας, Πετρολούκας Χαλκιάς, Μιχάλης Ρακιντζής, Νίκος Φάκαρος, Musicaroi, Wedding Singers, Δάκης, Λάκης Τζορντανέλλι, Ρόμπερτ Ουίλλιαμς, Γιώργος Πολυχρονιάδης, Μπέσση Αργυράκη και Κατερίνα Αδαμαντίδου.

Το αποκορύφωμα, όμως, της γιορτινής περιόδου έρχεται την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου. Το ραντεβού είναι στο λόφο του Φιλοπάππου για χαρταετό και Κούλουμα. Πρωταγωνίστρια της γιορτής η Γωγώ Τσαμπά.

«Μια ακόμα ευκαιρία να απολαύσουμε την πόλη με χρώμα, γιορτινή. Αυτές είναι οι Απόκριες, που σχεδιάσαμε με πολλή φροντίδα ώστε να τις νιώσουν δικές τους μικροί και μεγάλοι Αθηναίοι αλλά και οι επισκέπτες της Αθήνας. Είναι οι απόκριες που έχουν πάντα τη γνώριμη, γλυκιά γεύση της παράδοσης, αλλά βρίσκονται και σε διάλογο με το σύγχρονο και το νέο. Είναι οι απόκριες που δεν φοβούνται να αυτοσαρκαστούν, να ντυθούν με τα πιο τρελά χρώματα και να γελάσουν με την ψυχή τους», τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.