Ελλάδα

Κορονοϊός: Εκτακτα μέτρα - Παγώνουν τα πάντα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο

Κορονοϊός: Εκτακτα μέτρα - Παγώνουν τα πάντα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο
Στη ανακοίνωση για νέα, έκτακτα μέτρα προχώρησε η κυβέρνηση για να περιορίσει την εξάπλωση από τον κορονοϊό, μετά και το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα. Προηγήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Κλείνουν όλα τα σχολεία σε Ηλεία, Αχαϊα και Ζάκυνθο - αναστέλλονται όλες οι εκδηλώσεις.

Με ανακοίνωσή του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός υπεύθυνος για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας ανάφερε έκτακτα μέτρα για τις περιοχές της Ηλείας, Αχαϊας και Ζακύνθου.

Κλειστά σχολεία αύριο Πέμπτη 5/3 - Σε ποια μπαίνει λουκέτο

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε, κλείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις παραπάνω περιοχές και αναστέλλονται όλες οι εκδηλώσεις για ένα 48ωρο.

Όπως μετέδωσε το news4health.gr δεν θα πραγματοποιούνται καλλιτεχνικές συναθροίσεις ενώ κλειστά θα παραμείνουν μουσεία και κινηματογράφοι.

Μετά από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η λήψη εκτάκτων προληπτικών μέτρων στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή.

Ο κ. Τσιόδρας στη δήλωσή που έκανε μπροστά στις κάμερες τόνισε: «Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα πάλι να σας τονίσω την ανάγκη για τη λήψη από όλους μας, των μέτρων βασικής προστασίας, των μέτρων υγιεινής, των μέτρων που έχουν να κάνουν με το πλύσιμο των χεριών, με την κάλυψη του βήχα, των μέτρων που έχουν να κάνουν με την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας, που αποφεύγουν τις συναθροίσεις, που αποφεύγουν τους χώρους που μπορούν να εκτεθούν σε ιώσεις, όπως και ο νέος ιός, τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την αποφυγή επισκέψεων σε νοσοκομεία και ανθρώπους που είναι ασθενείς από τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με τα μέτρα που αφορούν στη γενικότερη υγιεινή του βήχα και των ιώσεων που μιλάμε όλη αυτή την περίοδο.Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την αξία αυτών των μέτρων, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν, η εξάπλωση του ιού στην πατρίδα μας και να καθυστερήσει η διασπορά του».

Πρώτο σοβαρό κρούσμα στην Πάτρα - Σε καραντίνα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου στο Ρίο

Σε καραντίνα μπαίνουν οι εργαζόμενοι, στο νοσοκομείου του Ρίου, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με το ένατο κρούσμα. Ο 66χρονος άνδρας, ο οποίος βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης.

Στα δύο εικοσιτετράωρα της νοσηλείας του στην Παθολογική είναι δεδομένο ότι ο ασθενής που είναι το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού, έχει έρθει σε επαφή με μεγάλο αριθμό ατόμων (ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και συνοδοί).

Σύμφωνα με το thebest.gr, ήδη τέσσερα άτομα από το προσωπικό της κλινικής, όπου νοσηλευόταν ο άνδρας, έχουν μπει σε κατ’ οίκον καραντίνα ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν μπει σε καραντίνα συνολικά 15 άτομα.

Ο ασθενής βρισκόταν σε εκδρομή στο εξωτερικό και εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του κορονoϊού την Κυριακή. Αρχικά προσήλθε στο νοσοκομεία Αμαλιάδας απ' όπου και παραπέμφθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία από το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το news4health.gr στο πλαίσιο του ελέγχου για το κορονοϊό εντοπίστηκε θετικός, απομονώθηκε και παρακολουθείται. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κληθεί να εξεταστούν αρκετοί από τους συνταξιδιώτες του, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν κολλήσει και αυτοί τον κορονοϊό.

Παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών. Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς.

Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει για την λήψη τυχόν απαραίτητων μέτρων. Σε «καραντίνα» έχουν τεθεί γιατροί και νοσηλευτές, που ήρθαν σε επαφή με τον άνδρα, ενώ συμπτώματα έχουν παρουσιάσει και άλλα άτομα που ταξίδεψαν στους Άγιους Τόπους, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Ο 66χρονος Έλληνας, ταξίδεψε πρόσφατα σε Ισραήλ και Αίγυπτο, ενώ μετά τη διάγνωση του περιστατικού από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστερ, πραγματοποιείται εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Διαβάστε επίσης:

Μόσιαλος για κορονοϊό: Πρέπει να κλείσουν τώρα τα σχολεία στην Ελλάδα

Κορονοϊός, Ελλάδα: Σε κατ' οίκον απομόνωση όλη η οικογένεια του 7ου κρούσματος

Κορoνοϊός: Γιατί οι μάσκες δεν προστατεύουν όσους έχουν μούσια