Ελλάδα

Πόλη φάντασμα αρχίζει να θυμίζει η Αμαλιάδα - Σε απόγνωση οι έμποροι της πόλης

Πόλη φάντασμα αρχίζει να θυμίζει η Αμαλιάδα - Σε απόγνωση οι έμποροι της πόλης
Μια εβδομάδα μετά το πρώτο κρούσμα που σημειώθηκε στην πόλη, οι κάτοικοι της Αμαλιάδας μιλούν για μια πόλη φάντασμα με τους επιχειρηματίες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Μπορεί η Εισαγγελία Πύργου να διέταξε κατεπείγουσα έρευνα έπειτα από την καταγγελία του δημάρχου της περιοχής Τάκη Αντωνακόπουλου ότι συγγενείς και πρόσωπα που σχετίζονται με τους ασθενείς που επέστρεψαν από τους Αγίους Τόπους κυκλοφορούν αμέριμνοι παρά το γεγονός ότι τους έχει δοθεί οδηγία να παραμένουν σε κατ΄ οίκον περιορισμό, όμως στην γειτονική Αμαλιάδα απ’ όπου κατάγεται και ο 66 χρονος που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ρίο, η εικόνα είναι η εντελώς αντίθετη.

«Στην Αμαλιάδα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα μη υπακοής των κατοίκων στους περιορισμούς που τίθενται για μετακίνηση και συνάθροιση αλλά και σε όσους πρέπει να βρίσκονται σε καραντίνα» μας λέει ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Λυμπέρης και συμπληρώνει « Στην ουσία, η πόλη έχει πολύ περιορισμένη κίνηση».

Για τον δήμαρχο της πόλης… «η πιο μεγάλη αγωνία είναι τι θα γίνει με τους μαγαζάτορες και τους εμπόρους της περιοχής που είναι πολύ προβληματισμένοι μιας κι έπειτα από μια μακρά περίοδο κρίσης και δυσκολιών βλέπουν να τους έρχεται άλλη μια μεγάλη δυσκολία». Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι πάντως σύμφωνα με τον ίδιο προς τη θετική κατεύθυνση. Το δεύτερο κομβικό πρόβλημα είναι το νοσοκομείο της πόλης που βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.

amaliadasxoleio

«Πριν από λίγες ημέρες καταγγείλαμε στον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδος πως ενώ ζητήθηκε από γενικό γιατρό που βρισκόταν στην Γαστούνη να μετακινηθεί στην Αμαλιάδα, εκείνος προφασιζόμενος ασθένεια το αρνήθηκε. Η Αμαλιάδα χρειάζεται το νοσοκομείο της περισσότερο παρά ποτέ αυτή τη δύσκολη στιγμή. Τόσο ο κος Κικίλιας όσο κι ο κος Κοντοζαμάνης μας είπαν ότι το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα. Το ελπίζουμε».
Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως στο ερώτημα του αν έγινε σωστός χειρισμός από τον ΕΟΔΥ σχετικά με το περιστατικό του 66 χρονου ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν ερωτηματικά κι ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί το επόμενο διάστημα για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Στο ερώτημα για τους φόβους του ίδιου αλλά και των κατοίκων σε σχέση με την καλοκαιρινή τουριστική κίνηση που η Αμαλιάδα έχει μάλιστα επανακατακτήσει τα τελευταία χρόνια ο ίδιος λέει ότι η καλοκαιρινή σεζόν είναι αφενός λίγο μακριά ακόμα, αφετέρου οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν να πιστεύουν ότι όσο προχωράμε προς την άνοιξη και το καλοκαίρι το φαινόμενο της έξαρσης θα εκτονώνεται.

«Είμαστε σαν πόλη φάντασμα, ο κόσμος μπαίνει και βγαίνει στο super market τρέχοντας»

«Ο κόσμος δεν κινείται καθόλου, φοβάται. Καθόμαστε κλειδαμπαρωμένοι μέσα στο σπίτι με τα παιδιά μας» μας περιγράφει μια κάτοικος που ζει κοντά στην παραλία της Αμαλιάδας, την Κουρούτα, και συνεχίζει να περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες που ζουν οι κάτοικοι της πόλης: «Έχουμε περιορίσει ακόμα και τις κοινωνικές επαφές μεταξύ μας, οι σκέψεις που κάνουμε είναι για παράδειγμα: ‘είχε πάει στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας για να δει έναν γιατρό, ποιος ξέρει αν κόλλησε κάτι;’ Τις τελευταίες ημέρες δεν μας βοηθάει κι ο καιρός, ελπίζουμε όταν ανοίξει λίγο να πηγαίνουμε τουλάχιστον για λίγο περπάτημα στην παραλία».

amaliada4

Η ίδια περιγράφει χαρακτηριστικά πως το περασμένο Σάββατο που ο κόσμος βγήκε στην αγορά για να κάνει τα ψώνια της εβδομάδας, οι περισσότεροι έμπαιναν και έβγαιναν στο super market τρέχοντας και …με ένα αντισηπτικό στην τσέπη. « Κάποια στιγμή μπήκαν μέσα στο super market τρεις άνθρωποι, συγγενείς, φορώντας γάντια και χειρουργικές μάσκες και όλοι αναρωτιόμασταν αν είναι άρρωστοι ή αν θέλουν να προφυλαχθούν. Όλοι κοιταζόμαστε καχύποπτα κι είμαστε ταραγμένοι όταν πρέπει να κινηθούμε στην πόλη.

Ακόμα πιο δραματική ήταν η περιγραφή της αδερφής της παραπάνω κατοίκου, η οποία διατηρεί κατάστημα ρούχων μέσα στην πόλη της Αμαλιάδας.
«Είναι θετικό που ο κόσμος δεν αυτοσχεδιάζει και τηρεί κατά γράμμα όλες τις οδηγίες και το ότι χτες ανακοινώθηκαν ότι έχουμε 27 αρνητικά δείγματα αλλά από την άλλη για εμάς τους εμπόρους η κατάσταση είναι απελπιστική. Όσοι λένε ότι η πόλη λειτουργεί αυτή τη στιγμή εύρυθμα, λένε απλώς ψέματα.

Ερχόμαστε στα μαγαζιά μας και ψυχοπλακωνόμαστε. Το πολύ 12.30 τα κλείνουμε. Το απόγευμα ανοίγουμε 18.00 με 20.00. Ο κόσμος όχι απλώς δεν μπαίνει μέσα να ψωνίσει αλλά εμένα μου λένε καλησπέρα από μεγάλη απόσταση. Ο μόνος λόγος που ανοίγουμε τα μαγαζιά είναι για να πολεμήσουμε αυτή την μαυρίλα, να δώσουμε μια αίσθηση κανονικότητας, να εμψυχώσουμε και τους υπόλοιπους».

Όσο για τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν σήμερα νωρίτερα από την κυβέρνηση συμφωνεί κι η ίδια ότι είναι ανακουφιστικά αλλά ακόμα οι μαγαζάτορες δεν γνωρίζουν πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση στην πόλη τους αλλά και τι απώλειες θα έχουν.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μέτρα για την στήριξη επιχειρήσεων - Αναστολή πληρωμής: ΦΠΑ, οφειλές προς ΔΟΥ, ασφαλιστικές εισφορές

Κορονοϊός: Η ανακοίνωση της εκκλησίας για τη Θεία Κοινωνία

Κορονοϊός: Θετικός στον ιό μαθητής στο Γαλάτσι

Προειδοποίηση ΠΟΥ για κορονοϊό: Αποφεύγετε τα χαρτονομίσματα - Ο ιός παραμένει πάνω για αρκετές μέρες