Ελλάδα

Αφαντοι οι ιερείς που κοινώνησαν σε Κουκάκι και Κέρκυρα - Αναζητούν και τη δήμαρχο Κέρκυρας!

Αφαντοι οι ιερείς που κοινώνησαν σε Κουκάκι και Κέρκυρα - Αναζητούν και τη δήμαρχο Κέρκυρας!
Άφαντοι παραμέμουν οι ιερείς που κοινώνησαν τους πιστούς σε εκκλησίες σε Κουκάκι και Κέρκυρα, αψηφώντας τις εκκλήσεις των ειδικών αλλά και τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Αναζητείται και η δήμαρχος Κέρκυρας.

Η αστυνομία συνεχίζει να τους αναζητεί, μαζί και τη δήμαρχο Κέρκυρας, που αψήφησαν τις οδηγίες τις Ιεράς Συνόδου για τις εκκλησίες και τέλεσαν κανονικά τη θεία λειτουργία.

Σήμερα τα μεσάνυχτα λήγει το αυτόφωρο, ενω έχει σχηματιστεί δικογραφία κατά του μητροπολίτη Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριο, της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπης Υδραίου, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Μεταλληνού και όλων όσων παρέστησαν στη θεία λειτουργία στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, εκτός των ελάχιστων προβλεπόμενων δια του νόμου.

Η σχετική δικογραφία σχηματίστηκε από τον εισαγγελέα, Κέρκυρας, διότι κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, χθες το πρωί, παραβρέθηκαν -πέραν των επιτρεπόμενων ιερέων, διακόνων και ψαλτών και νεωκόρων- η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ορισμένοι πιστοί, τρεις εκ των οποίων, δύο άνδρες και μία γυναίκα κοινώνησαν, παρά τις απαγορεύσεις.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ μιλώντας στον ΣΚΑΙ στήριξε τον ιερέα που κοινώνησε πιστούς στο Κουκάκι λέγοντας ότι δεν προβλέπεται σε καμία ΚΥΑ ότι απαγορεύεται να μεταλαμβάνουν οι πιστοί στο προαύλιο. «Δεν έκανε κάτι παράνομο ο ιερέας στο Κουκάκι», είπε χαρακτηριστικά.

Από όταν δημοσιοποιήθηκαν τα γεγονότα αυτά ο υπουργός Δικαιοσύνης επικοινώνησε με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα και ζήτησε να ερευνηθούν από τους αρμόδιους Εισαγγελικούς λειτουργούς τα πραγματικά περιστατικά.

«Ο ιερέας από το Κουκάκι, κρύβεται για να αποφύγει τη τη διαδικασία του αυτοφώρου», δήλωσε ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών, Νίκος Ντούμας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά του ιερέα δεν συνιστά πράξη αγάπης.

«Ούτε κι αυτό είναι μια πράξη αγάπης του ιερέα προς τους πολίτες που τους κοινωνεί ενώ παραβαίνει νόμους και αποφάσεις της ιεράς συνόδου αλλά ούτε και να κρύβεται ένας ιερέας από την κοινωνία και το κράτος για να αποφύγει τις συνέπειες. Είναι πολύ κακό παράδειγμα», τόνισε ο κ. Ντούμας.

Επικοινωνία του Υπουργού Δικαιοσύνης με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα επικοινώνησε, σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, τόσο στο Κουκάκι όσο και την Κέρκυρα, ζητώντας να ερευνηθούν από τους αρμόδιους Εισαγγελικούς λειτουργούς τα πραγματικά περιστατικά.

Παράλληλα, ο κ.Τσιάρας εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους Εισαγγελείς, οι οποίοι θα επιτελέσουν πλήρως τα καθήκοντά τους.

Προηγουμένως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε ζητήσει να υπάρξει παρέμβαση του εισαγγελέα και να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τα περιστατικά. σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα.

«Αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία. Επικοινώνησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις Εισαγγελικές αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα στο Κουκάκι ιερέας φέρεται να κοινώνησε παράνομα πιστούς από την πίσω πόρτα της εκκλησίας. Για το περιστατικό υπάρχουν και φωτογραφίες που τον απεικονίζουν να προσφέρει τη Θεία Μετάληψη.

Ο ιερέας έγινε αντιληπτός από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι τον κάλεσαν να σταματήσει, ωστόσο εκείνος, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι είναι νόμιμο αυτό που κάνει.

Στην Κέρκυρα, ανήμερα της Κυριακής των Βαϊων ήταν προγραμματισμένη η λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος να γίνει για πρώτη φορά εντός του ναού, κεκλεισμένων των θυρών.

Ωστόσο σύμφωνα με το τοπικό Μέσο kerkyrasimera, στην εκκλησία πέρα από τους ιερείς και τους ψάλτες υπήρχαν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το σύνολό τους μάλιστα ξεπερνούσε τα 15 άτομα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μπροστά στις κάμερες μητροπολίτης, ιερείς και πιστοί προχώρησαν στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, παρά τις απαγορεύσεις και την ξεκάθαρη θέση της Πολιτείας για τις εκκλησίες κατά την πανδημία του κορωνοϊού.