Ελλάδα

Παράταση στο δικαστικό έτος με τροπολογία - Αλλαγές και στην προσημείωση υποθήκης

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Τροπολογία με την οποία παρατείνεται το δικαστικό έτος και θα διαρκέσει από τις 16 Ιουλίου μέχρι και τις 31 Αυγούστου κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Η τροπολογία για την παράταση του δικαστικού έτους, σύμφωνα με την αιτιολογική της έκθεση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων για περίπου 1,5 μήνα λόγω κορωνοϊού.

Παράλληλα στην τροπολογία προβλέπονται αλλαγές στη διαδικασία προσημείωσης υποθήκης για το διάστημα από 28 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου. Οι αλλαγές κρίνονται αναγκαίες καθώς οι συγκεκριμένες υποθέσεις καταλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό της δικαστηριακής ύλης και σημειώνεται αυξημένος συγχρωτισμός.

Σύμφωνα με την τροπολογία στις υποθέσεις προσημείωσης υποθήκης, η συζήτηση διεξάγεται εγγράφως και οι διάδικοι παρίστανται στο δικαστήριο με δήλωση

Επίσης στη δήλωση που υπογράφεται από τον πληρεξούσιο δικηγόρο, επισυνάπτεται η έγγραφη συναίνεση του καθ' ου στην αιτούμενη προσημείωση ή του τρίτου κυρίου του ακινήτου, με βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής τους από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του καθ' ου, στην έγγραφη συναίνεση προσδιορίζονται σαφώς η ασφαλιζόμενη με την προσημείωση απαίτηση και το ποσό της απαίτησης για το οποίο χορηγείται η συνεναιτική εγγραφή προσημείωσης και περιγράφεται λεπτομερώς το προσημειούμενο ακίνητο.

Τέλος η συναίνεση του προσημειούχου δανειστή δίνεται εγγράφως με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του.