Ελλάδα

Σύψας: Μέτρα έως του χρόνου το καλοκαίρι

Σύψας: Μέτρα έως του χρόνου το καλοκαίρι
Οι πολίτες θα ζουν με μέτρα για τουλάχιστον ένα χρόνο μέχρι να έρθει το εμβόλιο για τον κορονοϊό τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας. Όπως εκτίμησε χρειάζεται 1 με 1,5 χρόνος για το εμβόλιο, άρα μέτρα θα υπάρχουν μέχρι και του χρόνου το καλοκαίρι.

"Το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχουμε το δεύτερο κύμα τον επόμενο χειμώνα, ελπίζουμε να είναι ηπιότερο από το κύμα της άνοιξης. Θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Ελπίζω να μη χρειαστεί να ξανακλειστούμε σπίτι", ανέφερε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο επιστροφής σε καραντίνα ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως "Ξεκινάμε από πολύ καλές προϋποθέσεις. Έχουμε R0 κάτω από το μισό, πολύ κάλο καιρό που κατά πασά πιθανότητα δεν ευνοεί τη μετάδοση του ιού, αλλά ο ιός δεν συγχωρεί τα λάθη. Αν συνεχίζουμε να συνωστιζόμαστε σε μεγάλους βαθμούς μπορεί να έχουμε πισωγυρίσματα ή μπορεί να έχουμε ακόμη και επάνοδο του lockdown".

Για τις παράλιες, στις οποίες ισχύουν έκτακτα μέτρα, ανέφερε ότι "όλα είναι θέμα συνηθείας. Το βασικό είναι το μπάνιο, το ότι στριμωχνόμαστε σε ένα μπιτς μπαρ θα το στερηθούμε για ένα καλοκαίρι. Πρέπει να προσέξουμε το συνωστισμό στις παραλίες, για να μην ξανακλείσουν. Το αντισηπτικό αρκεί. Ο ιός δεν μεταδίδεται από τη θάλασσα από το νερό".

NETWORK