Ελλάδα

Μπαλάσκας: Διαστάσεις λαμβάνουν ανυπακοή σε μέτρα και fake news – Δεκάδες αστυνομικοί σε καραντίνα

Μπαλάσκας: Διαστάσεις λαμβάνουν ανυπακοή σε μέτρα και fake news – Δεκάδες αστυνομικοί σε καραντίνα
«Μεγάλη η ανυπακοή στην Περιφέρεια και στην Αθήνα, οι γονείς διαδίδουν fake news για τον κορονοϊό» - Τι λέει ο Στ. Μπαλάσκας για όσα αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί αυτές τις ημέρες

Για τουλάχιστον 60 αστυνομικούς σε όλη την Ελλάδα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε καραντίνα λόγω επαφής τους με κρούσμα, και για περιστατικά που πολλαπλασιάζονται, κάνει λόγο ο συνδικαλιστής της Ελληνικής Αστυνομίας Σταύρoς Μπαλάσκας, αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, ο οποίος τονίζει ότι αυτή τη στιγμή οι αστυνομικοί παλεύουν σε πολλά μέτωπα για να συγκρατήσουν την κατάσταση.

«Το είχαμε προβλέψει ότι θα ήμασταν από τους πρώτους κλάδους μαζί με γιατρούς και νοσηλευτές που θα μας χτυπούσε ο κορονοϊός – είναι αναμενόμενο, είμαστε το πρώτο τείχος αντίστασης απέναντι στην εξάπλωση του» λέει στο Dikaiologitika News ο συνδικαλιστής της αστυνομίας Σταύρος Μπαλάσκας με αφορμή την είδηση ότι άλλοι 6 αστυνομικοί τέθηκαν σε καραντίνα έπειτα από την επαφή τους με θετικό κρούσμα.

Δεκάδες κρούσματα στην ΕΛΑΣ

Πρόκειται για αστυνομικούς στο Α. Τ Ομονοίας, κι άλλους 4 στο Α.Τ Εξαρχείων, οι οποίοι τέθηκαν σε καραντίνα 14 ημερών, καθώς διαπιστώθηκε ότι ένας Αλβανός που κρατούνταν στα κρατητήρια στην Ομόνοια για διοικητική απέλαση, βρέθηκε θετικός στον ιό.

Ο αλλοδαπός ήταν κρατούμενος του τμήματος Εξαρχείων αλλά λόγω έλλειψης χώρου μεταφέρθηκε χτες στο τμήμα Ομόνοιας.

Το πρωί της Πέμπτης 20/8 ο κρατούμενος ένιωσε αδιαθεσία και κλήθηκε ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Εκεί διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στον ιό.

Αυτή τη στιγμή, τα επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα στους κόλπους της αστυνομίας φτάνουν τα 8 ενώ οι αστυνομικοί που βρίσκονται σε καραντίνα είναι τουλάχιστον 60 σε όλη την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες κάτι αντίστοιχο με το σημερινό περιστατικο, συνέβη και στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα καθώς 14 αστυνομικοί τέθηκαν σε καραντίνα έπειτα από τη σύλληψη, θετικού στον covid-19, αλλοδαπού από τη Σομαλία.

«Η ανυπακοή στην περιφέρεια είναι μεγάλη»

Σύμφωνα με τον Στ. Μπαλάσκα αυτή τη στιγμή η εικόνα της ανυπακοής στα μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό είναι μεγάλη στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στους τουριστικούς προορισμούς. Η μη συμμόρφωση στους κανόνες αφορά κυρίως τους νέους.

«Οι αστυνομικοί είμαστε αυτή τη στιγμή μέσα στη μάχη και μάλιστα σε πολλά μέτωπα- στους ελέγχους σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς, σε πλοία, σε beach bar, σε χώρους υγειονομικούς ενδιαφέροντος αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Είμαστε εκτεθειμένοι- αυτή είναι η δουλειά μας προφανώς, αλλά χρειαζόμαστε στήριξη. Πρέπει οι αστυνομικοί που είναι στην πρώτη γραμμή- τροχονόμοι, αμεσοδρασίτες, όσοι είναι στους ελέγχους κι όσοι δουλεύουν σε δύσκολα ΑΤ όπως αυτά σε Ομόνοια, Εξάρχεια κ.τ.λ να ελέγχονται συστηματικά και κυρίως δωρεάν για κορονοϊό έτσι ώστε να μην γίνουμε κι εμείς επικίνδυνοι, ούτε και να μειώνεται ο αριθμός των εργαζόμενων στο πεδίο δράσης. Για τον ίδιο λόγο πρέπει όταν έρθει η ώρα να εμβολιαστούμε κι από τους πρώτους.

Ειδικά οι αστυνομικοί που επιστρέφουν τώρα από τις καλοκαιρινές τους άδειες πρέπει να ελεγχθούν για covid πριν ξαναπιάσουν δουλειά στα πόστα τους. Δεν επιτρέπεται να γίνουμε κι εμείς εστίες μετάδοσης».

Το «κίνημα» γονιών για τη μάσκα και τα fake news

Σύμφωνα με τον Στ.Μπαλάσκα, πάντως, στην πρωτεύουσα επικρατεί εικόνα συμμόρφωσης του κόσμου όσον αφορά τις κοινωνικές αποστάσεις. «Άλλο είναι το μεγάλο πρόβλημα στην Αθήνα και αυτό είναι τα fake news.

Οι διαστάσεις που παίρνει το κίνημα των γονιών που δεν θέλουν να φορέσουν τα παιδιά τους μάσκα στην επιστροφή στο σχολείο, διαδίδοντας fake news είναι επικίνδυνες για αυτό κι ανέλαβε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, οι εστίες ανυπακοής κι αντιδράσεων απέναντι στα μέτρα και στην πρόληψη για τον κορονοϊό απλώνονται τώρα σε διάφορα μέτωπα και κοινωνικές ομάδες» καταλήγει ο Στ.Μπαλάσκας.