Τεχνολογία

Το Apple Watch προβλέπει τη γρίπη και τον Covid μέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων!

Το Apple Watch προβλέπει τη γρίπη και τον Covid μέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων! Φωτογραφία: pexels Ingo Joseph
Οι κάτοχοι Apple Watch έχουν σοκαριστεί από την τελευταία ενημέρωση που μπορεί να προβλέψει την ασθένεια πριν καν αρχίσουν τα συμπτώματα.

Η συσκευή της Apple έχει ήδη γίνει γνωστή για την ικανότητά της να εντοπίζει καρδιακά προβλήματα και να ανιχνεύει πτώσεις σε ηλικιωμένους.

Ωστόσο, η νέα εφαρμογή Vitals - διαθέσιμη με το πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα WatchOS 11 - μπόρεσε να προβλέψει κοινές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του Covid.

Το λογισμικό αναλύει τον καρδιακό ρυθμό, τον αναπνευστικό ρυθμό, τη θερμοκρασία του καρπού, το οξυγόνο του αίματος και τη διάρκεια του ύπνου - για να παρακολουθεί την υγεία καθημερινά.

Οι χρήστες έχουν πλέον αναφέρει ότι το Apple Watch τους αποκαλύπτει τρομακτικά ανεπαίσθητες αλλαγές στο σώμα τους και επισημαίνει πιθανά προβλήματα υγείας.

Σε ένα κείμενο του Reddit με τίτλο «Η εφαρμογή Vitals ήξερε ότι ήμουν άρρωστος 3 ημέρες πριν», ένας χρήστης μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο οθόνης των δεδομένων του στο Vitals.

Αποκάλυψε ότι μια βασική μέτρηση - η θερμοκρασία του καρπού τους - ήταν υψηλότερη από το κανονικό για τρεις ημέρες.

Η εφαρμογή ειδοποιεί τους χρήστες όταν δύο ή περισσότερα από τα ζωτικά τους στοιχεία - καρδιακός ρυθμός, ρυθμός αναπνοής ή θερμοκρασία καρπού - αλλάζουν.

Για παράδειγμα, η ειδοποίηση μπορεί να λέει κάτι σαν: «Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο ρυθμός της αναπνοής και η θερμοκρασία του καρπού σας ήταν υψηλότερα από το κανονικό».

Η Apple λέει ότι «οι ειδοποιήσεις θα περιλαμβάνουν ένα προσαρμοσμένο μήνυμα για κάθε κατάστασή με μια λίστα πιθανών αιτιών που θα προσφέρουν καλύτερο πλαίσιο για την υγεία σας».

Ο χρήστης του Reddit λάμβανε ειδοποιήσεις για δύο ημέρες και την τρίτη ημέρα τελικά είχε γρίπη.

Δεν ήταν ο μόνος πάντως χρήστσης του Apple Watch που παρατήρησε το εκπληκτικό αυτό νέο χαρακτηριστικό.

«Άρχισα να χρησιμοποιώ το Vitals όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά και από τότε αρρώστησα περίπου δύο φορές», έγραψε ένας χρήστης στο Reddit.

«Και τις δύο φορές το ήξερε μερικές μέρες νωρίτερα και δεν είχα νιώσει τίποτα κακό».

Στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, ο Rory Evans είπε: «Το Apple Watch εντόπισε μερικά πράγματα όσον αφορά τα ζωτικά μου στοιχεία λίγες μέρες πριν βγω θετικός στον Covid!»

Οι χρήστες σημείωσαν επίσης ότι η εφαρμογή εντόπισε ασυνήθιστες μετρήσεις που συνδέονται με τους εμβολιασμούς τους προτού αρχίσουν να αισθάνονται παρενέργειες.

«Το ρολόι μου ήξερε ότι δεν ήμουν 100% καλά μετά τον εμβολιασμό μου για τον COVID και τη γρίπη, καθώς και τα τρία ζωτικά στοιχεία (Θερμοκρασία καρπού, καρδιακός ρυθμός και αναπνευστικός ρυθμός) ήταν ακραία και έτσι ήξερα ότι δεν ήμουν καλά, εκπληκτικό tbh», ισχυρίστηκε ένας χρήστης του Reddit. .

Από την πλευρά της η Apple δεν ισχυρίζεται ότι μπορεί ως εκ θαύματος να διαγνώσει ή να θεραπεύσει ιατρικές παθήσεις.

Αντίθετα, η εταιρεία τοποθετεί την εφαρμογή ως εργαλείο με σκοπό οι χρήστες να αποκτήσουν καλύτερο πλαίσιο για την υγεία τους.

Στη συνέχεια, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να ενεργοποιούν τις ειδοποιήσεις εάν το ρολόι τους κάνει μετρήσεις εκτός του κανονικού εύρους.

«Όταν δύο ή περισσότερες μετρήσεις βρίσκονται εκτός του τυπικού τους εύρους, οι χρήστες μπορούν να λάβουν μια ειδοποίηση, μαζί με ένα μήνυμα που περιγράφει πώς οι αλλαγές σε αυτές τις συγκεκριμένες μετρήσεις μπορεί να συνδέονται με κάποια άλλη παράμετρο, όπως αλλαγές υψομέτρου, κατανάλωση αλκοόλ ή ακόμη και ασθένεια», λέει εκπρόσωπος της Apple.

«Το Vitals χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο που αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα πραγματικού κόσμου από την Apple Heart and Movement Study, έρευνα που στοχεύει να προωθήσει την κατανόηση των δεσμών μεταξύ της υγείας της καρδιάς και της σωματικής δραστηριότητας».