Ελλάδα

Επικίνδυνος «τσαμπουκάς» στον αέρα από τουρκικά μαχητικά σε ελληνικά F16

Eurokinissi / φωτ. αρχείου Eurokinissi / φωτ. αρχείου
Το φυσάνε και δεν κρυώνει οι Τούρκοι όταν διαπίστωσαν ότι ελληνικά μαχητικά πήγαν στην Κύπρο χωρίς να τα πάρουν χαμπάρι τα ραντάρ τους. Τώρα, που τα αεροσκάφη επέστρεφαν από την Κύπρο όπου συμμετείχαν στην αεροναυτική άσκηση Eunomia και είχαν κατεύθυνση την 115 πτέρυγα μάχης στη Σούδα, βρήκαν να κάνουν «μαγκιές» στον αέρα.

Η παρουσία ελληνικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Πάφου, ενόχλησε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες αποφάσεις να απαντήσουν δυναμικά.

Το πρωί της Παρασκευής, έξι ελληνικά F-16 επέστρεφαν από την Κύπρο με προορισμό την 115 πτέρυγα μάχης στη Σούδα. Είχαν ολοκληρώσει με επιτυχία τη συμμετοχή τους στην αεροναυτική άσκηση Eunomia και γυρνούσαν στη βάση τους.

Γύρω στις 11:30 το πρωί, τουρκικά αεροσκάφη επεδίωξαν να παρακωλύσουν την πορεία τους! Υπήρξε όμως η καθοριστική παρέμβαση και άλλων ελληνικών αεροσκαφών και έτσι τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν.

Η άσκηση Eunomia πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Γαλλία.

Πόλεμος προπαγάνδας από Τουρκία

Με επιμελώς απομονωμένα πλάνα επιχειρεί το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας να επιδοθεί σε έναν πόλεμο προπαγάνδας.

Μετά το πρωινό κάζο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας όταν οκτώ ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από την 115η Πτέρυγα Μάχης της Κρήτη προκειμένου να συναντήσουν τα επτά τουρκικά που είχαν στόχο να παρενοχλήσουν δύο αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, με αποτέλεσμα μετά από δέκα λεπτά αερομαχιών να τραπούν σε φυγή και να επιστρέψουν στη βάση τους, θέλησαν να απαντήσουν με ένα βίντεο διάρκειας δύο λεπτών στον λογαριασμό του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας στο Twitter.

{https://twitter.com/tcsavunma/status/1299402547136999424?s=20}

Σε αυτό υποστηρίζουν ότι χθες, έξι ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από την Κρήτη, κατευθύνθηκαν προς τη νότια Κύπρο, πλησιάζοντας την περιοχή που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα μέσω της παράτυπης Navtex.