Ελλάδα

Οι Αρχές βλέπουν εμπρηστική καθοδήγηση μέσω Facebook πριν τη φωτιά στη Μόρια

eurokinissi eurokinissi
Τα στελέχη ειδικών υπηρεσιών των διωκτικών Αρχών, αναζητούν ενδείξεις και «εμπρηστικά» μηνύματα συνεννόησης σε «κλειστές ομάδες» του facebook ή άλλες εφαρμογές, ώστε να φθάσουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα, που φαίνεται να πυροδότησαν τον εκνευρισμό προσφύγων και μεταναστών, οδηγώντας στην «τελική έκρηξη» και στις φωτιές που οδήγησαν στην ολική καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας.

Οι Αρχές έχουν στην κατοχή τους στοιχεία του προηγούμενου χρονικού διαστήματος που αφορούσαν τη δημιουργία κλίματος έντονης δυσαρέσκειας με αφορμή τα κρούσματα κορονοϊού, την καραντίνα της δομής, η οποία θα οδηγούσε στη μετατροπή της Μόριας σε κλειστό κέντρο κράτησης.

Αυτά τα στοιχεία δεν είναι «ενοχοποιητικά» για την απόδοση κατηγοριών και η έρευνα έχει επεκταθεί το χρονικό διάστημα από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης έως και λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όταν εκδηλώθηκαν οι συνεχόμενοι εμπρησμοί στην περίφραξη του ΚΥΤ, που προκάλεσαν την καταστροφή του.

Παράλληά, υπάρχουν αναφορές που εξετάζονται σχετικά με το ότι λίγο πριν ξεσπάσουν οι παράλληλες εστίες φωτιάς έξω από το ΚΥΤ, υπήρχαν διαδικτυακές συνομιλίες, μηνύματα και συνεννοήσεις, σαν «σύνθημα» για να εκδηλωθεί το οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού και καταστροφής τής δομής.

Οι αρμόδιες διωκτικές Αρχές ερευνούν τις πληροφορίες και αν αποδειχθούν αληθείς, θα αναζητήσουν και τους αποστολείς αυτών των μηνυμάτων και επικοινωνιών.

Οι ύποπτες επικοινωνίες φέρεται να καθοδηγούσαν τους πρόσφυγες και μετανάστες να κινηθούν προς την πόλη της Μυτιλήνης, για να… φύγουν από το νησί. Τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών εξετάζουν το ρόλο κάποιων μελών ΜΚΟ, που φαίνεται να διαδραμάτισαν αντίστοιχο ρόλο καθοδήγησης.

Στη Λέσβο, μετά την καταγραφή και τη δημιουργία μητρώου με τα σχετικά δικαιολογητικά, δραστηριοποιούνταν περίπου 20 ΜΚΟ εντός του ΚΥΤ και συνολικά 60 σε όλο το νησί.

Οι «καθοδηγητές», μεταξύ των οποίων και εμπλεκόμενοι με ΜΚΟ, δημιουργούσαν εκρηκτικό κλίμα με αφορμή τη νέα καραντίνα στη δομή, που θα τη μετέτρεπε, όπως έλεγαν σε πρόσφυγες και μετανάστες, σε κλειστό κέντρο κράτησης χωρίς καμία πιθανότητα μετακίνησης.

«Χρησιμοποιούσαν τον εκνευρισμό προσφύγων και μεταναστών, δημιουργώντας μια τεχνητή αναστάτωση, η οποία χρειαζόταν μία αφορμή για την έκρηξη, που ήρθε με τη νέα καραντίνα της δομής», ανέφεραν αστυνομικές πηγές.

Η Λέσβος παραμένει «καζάνι που βράζει» με 12.500 μετανάστες στους δρόμους από Μόρια μέχρι Καρά Τεπέ και κατοίκους να αντιδρούν στη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης.

Στη Λέσβο έφτασαν νέες αστυνομικές ενισχύσεις και συγκεκριμένα επιπλέον 6 διμοιρίες ΜΑΤ ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 15, 4 Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και ένα κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν στήσει φραγμό στην περιοχή Κάβα Σάντο σε απόσταση 300-400 μέτρων από το ΚΥΤ, ενώ ένας δεύτερος αστυνομικός φραγμός έχει στηθεί στη διασταύρωση Μόριας προς Παναγιούδα, όπου το βράδυ της Τετάρτης εξελίχθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε μετανάστες και αστυνομικούς, ενώ ο τρίτος έχει στηθεί στο Καρά Τεπέ, 4-5 χιλιόμετρα από τη δομή. Σε όλο το μήκος του κεντρικού οδικού δικτύου, σε χωράφια και νεκροταφεία, βρίσκονταν διάσπαρτοι μετανάστες.

Η διάδοση της είδησης εγκατάστασης των μεταναστών στα στρατόπεδα Κλιτς και Λεμονού προκάλεσε την αντίδραση κατοίκων οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στη ΛΑΡΣΟ θέλοντας να κλείσει το ΚΥΤ και να μην υπάρξουν νέα.

Το στρατόπεδο στο Κλιτς της Λάρσου είχε παραχωρηθεί στον ενιαίο Δήμο Λέσβου επί δημαρχίας Δημήτρη Βουνάτσου, και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Το στρατόπεδο στη Λεμονού της Ουτζάς επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο επί υπουργίας Γιάννη Μουζάλα, κάτι που δεν έγινε μετά από αντιδράσεις τοπικών φορέων.