Ελλάδα

Μάσκες - «κουκούλες» στους μαθητές: Τι απαντά η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας

Μάσκες - «κουκούλες» στους μαθητές: Τι απαντά η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας
Μετά το σάλο για μάσκες που διανεμήθηκαν σε μαθητές στα σχολεία, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας έδωσε απάντηση. Για το θέμα ρωτήθηκε η Νίκη Κεραμέως.

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για μάσκες που διανεμήθηκαν σε κάποιες σχολικές μονάδες της επικράτειας, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επισημαίνει:

«Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».

Κεραμέως: Οι μάσκες δεν είναι θέμα του υπουργείου Παιδείας

Για το θέμα ρωτήθηκε η υπουργός Παιδείας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε αναρμόδια και παρέπεμψε στο υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ που χειρίστηκαν τη διαδικασία.

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες που έφτασαν στα γραφεία του Dikaiologitika News:

maska487

maska48

maska458

Δείτε παρακάτω την ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα:

Δείτε πως σχολιάζουν το γεγονός χρήστες του twitter:

{https://twitter.com/angoulina/status/1305469140929597440?s=20}

{https://twitter.com/el_ges/status/1305463121679704065?s=20}

{https://twitter.com/alekagiol/status/1305464047479984128?s=20}

{https://twitter.com/sab__70/status/1305449495262625793?s=20}

Ηλιόπουλος: Θα ήταν για γέλια εάν δεν ήταν για κλάματα

«Οι μάσκες- κουκούλες που μοίρασε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στους μικρούς μαθητές για το άνοιγμα των σχολείων, όπως φαίνεται από τις εκατοντάδες φωτογραφίες που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, θα ήταν για γέλια εάν δεν ήταν για κλάματα και άκρως επικίνδυνες», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως σημειώνει, «για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται το επιτελικό μπάχαλο του κ. Μητσοτάκη και της κ. Κεραμέως», σχολιάζοντας «εκτός εάν η υπουργός μας ενημερώσει ότι ο μέσος όρος των μασκών ήταν στο σωστό μέγεθος».

«Οι παλινωδίες των κ.κ. Μητσοτάκη- Κεραμέως είναι αυτές που τροφοδοτούν τις επικίνδυνες συνομωσιολογικές θεωρίες. Τους καλούμε επιτέλους να σοβαρευτούν και να προχωρήσουν στην απαραίτητη προμήθεια κατάλληλων μασκών για όλους τους μαθητές», καταλήγει ο Ν. Ηλιόπουλος.