Ελλάδα

Νόμπελ Ιατρικής 2020: Στους Harvey J. Alter, Michael Houghton και Charles M. Rice για την ανακάλυψη της Ηπατίτιδας C

Νόμπελ Ιατρικής 2020: Στους Harvey J. Alter, Michael Houghton και Charles M. Rice για την ανακάλυψη της Ηπατίτιδας C
Στους Harvey J. Alter, Michael Houghton και Charles M. Rice δόθηκε το Νόμπελ Ιατρικής 2020.

Το Νόμπελ Ιατρικής 2020 απονέμεται στους Harvey J. Alter, Michael Houghton και Charles M. Rice, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η εκδήλωση για την απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου.

Η ανακάλυψή τους αυτή στην ουσία βοήθησε στην διενέργεια νέων τεστ και στην παρασκευή νέων φαρμάκων, τα οποία και έσωσαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων σύμφωνα με την Επιτροπή.

Χάρη στην ανακάλυψή τους, στην ουσία είναι πλέον είναι διαθέσιμα τεστ ανίχνευσης του ιού στο αίμα, τα οποία και μείωσαν την μετάδοση της ηπατίτιδας μέσω της μετάγγισης αίματος σε πολλές περιοχές του κόσμου, σημειώνει η επιτροπή.

Η ανακάλυψή τους επέτρεψε επίσης την ταχεία ανάπτυξη αντιιικών φαρμάκων που καταπολεμούν στην ηπατίτιδα C», πρόσθεσε. «Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ασθένεια μπορεί τώρα να θεραπευτεί, αυξάνοντας τις ελπίδες για εξάλειψη του ιού στον παγκόσμιο πληθυσμό».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι καταγράφονται πάνω από 70 εκατομμύρια περιπτώσεις ηπατίτιδας παγκοσμίως και 400.000 θάνατοι κάθε χρόνο. Η ασθένεια είναι χρόνια και μια κύρια αιτία ηπατικής φλεγμονής και καρκίνου.

Πληροφορίες AP