Παιχνίδια Εξουσίας

Ο Κασσελάκης ξεκίνησε τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ - Αγωνία για να κρατήσει ενεργούς τους υποστηρικτές του

Ο Κασσελάκης ξεκίνησε τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ - Αγωνία για να κρατήσει ενεργούς τους υποστηρικτές του
Γιατί δεν μπορεί να επιβάλλει Διαρκές Συνέδριο ή δημοψήφισμα- Πιθανή η προσφυγή στη δικαιοσύνη από την Κουμουνδούρου για την ιστοσελίδα odikosmasssyriza.gr, καθώς ιδιοποιείται τα σύμβολα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ο Στέφανος Κασσελάκης με τη δημιουργία της ιστοσελίδας odikosmasssyriza.gr, παρότι συνεχίζει να επικαλείται την ενότητα και να δηλώνει ότι θα μείνει στο κόμμα που πριν ένα χρόνο τον είχε τιμήσει με το αξίωμα του προσώπου του.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι φανερό πως έχει ως σκοπό να λειτουργήσει -ιεροσυλία οι συγκρίσεις- όπως η ιστοσελίδα «Ίσκρα» επί Λένιν, που αποτέλεσε τον πυρήνα για να δημιουργηθεί το κόμμα των μπολσεβίκων! Ο Στ. Κασσελάκης, παρά την οργισμένη αντίδρασή του είναι σαφές πως λειτουργεί με σκοπό να κρατήσει σε επαγρύπνηση τους απογοητευμένους υποστηρικτές του, αλλά και να διατηρεί στοιχεία τους ενόψει του Συνεδρίου και ενόψει της ίδρυσή νέου κόμματος που μοιάζει αναπόφευκτο και αποτελεί για όλους κοινό μυστικό.

Τι λέει ο ίδιος

«Εγώ θα μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τέλους. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ΣΥΡΙΖΑ και εξακολουθεί να υπάρχει ως τέτοιος».

Την παραπάνω ρήση χρησιμοποιεί ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνομιλητές του όταν τον ρωτούν γιατί δεν ιδρύει νέο κόμμα. Ρήση που όμως αφήνει απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος. «Δεν είναι πρόβλημα τα χρήματα, θα υπάρχουν οι συνδρομές των μελών. Έχω τη δυνατότητα, τα επικοινωνιακά μου δεν κοστίζουν, είναι σχεδόν μηδενικά τα έξοδα» φέρεται να απαντά στην ερώτηση αν αυτό που τον εμποδίζει για την ίδρυση νέου κόμματος.

Η δημιουργία, ωστόσο, της ιστοσελίδας για να συγκεντρώνει στοιχεία αποδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει την Κουμουνδούρου στην απόφαση να προσφύγει στη δικαιοσύνη καθώς παρανόμως ιδιοποιούνται -όπως εκτιμά- τα σύμβολα του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Στ. Κασσελάκης, έχει τρεις λύσεις, όπως λέει σε συνομιλητές του- και διαψεύσεις δεν δεχόμαστε:

-Να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, πράγμα που στην παρούσα φάση απορρίπτει.

-Να ζητήσει τη σύγκλιση Διαρκούς Συνεδρίου, που θεωρεί την πιο εφικτή λύση προς την οποία προγραμματίζει πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα.

-Να ζητήσει δημοψήφισμα μεταξύ των μελών για την υποψηφιότητά του ή άλλο συναφές θέμα που θα επιτρέπει να είναι υποψήφιος.

Δεν το μπορεί

Διαρκές Συνέδριο ή δημοψήφισμα, ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να επιβάλλει.

Και αυτό καθώς το Μητρώο Μελών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ξεκαθάρισε επί της προεδρίας του περιλαμβάνει περίπου 230.000 μέλη (!) και για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος θέλει τις υπογραφές του 15% των μελών. Απαιτείται δηλαδή η συγκέντρωση και κατάθεση 35.000 περίπου υπογραφών, που πιθανόν αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τις έχει ως μέλη, αλλά πιθανόν -για να υπερβάλουμε και λίγο- ούτε ως ...ψηφοφόρους!

Σε κάθε περίπτωση τις επόμενες μέρες η σύγκρουση των δυο πλευρών θα οξυνθεί.