Ελλάδα

Σεισμός 6,7 Ρίχτερ στην Σάμο, ζημιές σε κτίρια, 8 τραυματίες, τσουνάμι έβγαλε την θάλασσα στην στεριά, νεκροί και τραυματίες στην Τουρκία

φωτογραφια samos24.gr φωτογραφια samos24.gr
Ο πολύ δυνατός σεισμός που σημειώθηκε ανκοικτά της Σάμου υπολογίζεται στα 6.7 ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτίτου. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική και είχε μεγάλη διάρκεια. Μεγάλες οι καταστροφές στο Καρλόβασι και το Βαθύ. Οκτώ άτομα έχουν τραυματιστεί  σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ωστόσο κανένας δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση. Τις πληγές της μετρά και η Σμύρνη καθώς το τσουνάμι «έπνιξε» την περιοχή. 

Έπεσαν σαν πύργοι τα σπίτια στο νησί

Ένα μικρό τσουνάμι στην Σάμο σημειώθηκε στο νησί ενώ ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας μιλώντας νωρότερα στον ΣΚΑΪ είχε τονίσει ότι ήταν πολύ πιθανό να γίνει. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η σεισμική δόνηση είναι 6,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε 19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμου. Εγινε αισθητός στην Αττική μέχρι και την Πάτρα, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια. Ο ισχυρότατος σεισμό, σημειώθηκε στις 13:51. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για καταρρεύσεις παλαιών σπιτιών στην Σάμο.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΑΜΟΣ

Ο σεισμολόγος, κ. Τσελέντης ανέφερε ότι ο σεισμός είναι ο κύριος αλλά θεωρεί δεδομένο ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς ακόμη και πάνω από 6 Ρίχτερ.

samos21

ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ

Σε ετοιμότητα το κρατικός μηχανισμός

Σε πλήρη κίνηση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση του σεισμού των 6,6 Ρίχτερ.

Το 112 ενεργοποιήθηκε άμεσα και στάλθηκε στους κατοίκους της Σάμου μήνυμα για υψηλό κυματισμό, τονίζοντας πως θα πρέπει να αποφευχθεί η παραμονή κοντά σε παράκτιες περιοχές.

«Ζήσαμε πριν μερικά λεπτά έναν πολύ μεγάλο σεισμό που η Σάμος έχει να το ζήσει πολλά χρόνια. Ο κόσμος είναι πανικόβλητος έχει βγει έξω στις πλατείες, στους δρόμους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Σάμου.

Όπως αναφέρει ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας, αναμένεται να υπάρξει έντονη μετασεισμική ακολουθία.

«Στις 13:51 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Σφοδρότατη σεισμική δόνηση με μέγεθος 6.7 στην κλίμακα Richter. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 19 Χλμ. Β της Σάμου. Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια στο νησί».

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Σάμου έχει καταρρεύσει τμήμα της εκκλησίας στο Καρλόβασι.

ΣΕΙΣΜΟΣ

Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες που μεταδίδει το samos24 με την θάλασσα να εχει «φουσκώσει» και να εχει βγει στην στεριά.

{https://twitter.com/Marka149133376/status/1322154748032724992}

Ο Αλέξανδρος Λυμπέρης δήμαρχος Δυτικής Σάμου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία είπε ότι «υπάρχουν καταστροφές σε διάφορα κτήρια, έχει πέσει τοίχος σε ένα σχολείο. Ο κόσμος αντέδρασε με ψυχραιμία, παρότι ήταν πολύ μεγάλη η δόνηση. Δυστυχώς θα υπάρξουν και προβλήματα και ατυχήματα, αλλά για την ώρα δεν μπορώ να μεταφέρω κάτι προς το παρόν. Φοβάμαι ότι θα έχουμε τραυματίες» είπε μιλώντας στο Open TV.

Στη συνέχεια, ο κ. Λυμπέρης αναγκάστηκε να κλείσει εσπευσμένα την επικοινωνία, καθώς όπως είπε «βλέπω τώρα έναν τραυματισμένο άνθρωπο, έχει έρθει ασθενοφόρο να τον πάρει...».

Ζημιές σε κτίρια στη Σάμο άγνωστου ακόμα μεγέθους και έκτασης προκάλεσε ο ισχυρός σημερινός σεισμός. Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην επικοινωνία με το νησί

Τουλάχιστον 4 νεκροί και δεκάδες τραυματίες στην Τουρκία

Πανικός επκρατεί στη Σμύρνη από τον μεγάλο σεισμό που αναστάτωσε την Σάμο. Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 120 τραυματίες.  Ο σεισμός έφερε και τσουνάμι. Επίσης, 40 εγκλωβισμένοι σε ένα μόνο κτίριο που κατέρρευσε στην Τουρκία, μετά το σεισμό.

Με τις αναφορές για τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές να πληθαίνουν, έρχονται πληροφορίες για εγκλωβισμένους στη Σμύρνη στην Τουρκία, μετά το σεισμό 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ σε ένα μόνο κτίριο στη Σμύρνη, που κατέρρευσε μετά το σεισμό στη Σάμο, έχουν εγκλωβιστεί 40 άτομα. Ηδη έχουν απεγκλωβιστεί τέσσερις οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Χρήστες του Twitter από τη Σμύρνη ανέβασαν βίντεο και φωτογραφίες από τον σεισμό, που καταγράφουν τις μεγάλες καταστροφές στην πόλη.

Από αυτά φαίνονται, έχουν καταρρεύσει κτίρια στην πόλη, ενώ ο κόσμος έχει βγει πανικόβλητος στους δρόμους, καθώς εκφράζονται και φόβοι για θύματα.

{https://www.youtube.com/watch?v=XEJM4Hcgd3M}