Ελλάδα

Πολυτεχνείο: «Φρούριο» το κέντρο της Αθήνας, δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας

Πολυτεχνείο: «Φρούριο» το κέντρο της Αθήνας, δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας
«Αστακός» θα την, Τρίτη 17 Νοεμβρίου, το κέντρο της πρωτεύουσας με την ΕΛ.ΑΣ. έχει σχέδιο με σκοπό να αποτρέψει τις πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, την ώρα που έχουν γίνει δημόσια αρκετά καλέσματα για συμμετοχή σε συγκεντρώσεις, ενώ έχουν απαγορευτεί οι συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ περιλαμβάνει προελέγχους αποτροπής συγκεντρώσεων, ηχητικά μηνύματα απομάκρυνσης, προληπτική εγκατάσταση αστυνομικών σε πλατείες, προληπτικές προσαγωγές μέχρι και συλλήψεις.

Ειδικότερα, τα μέτρα για την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείο θα είναι τα ακόλουθα:

6.000 αστυνομικοί, drones, ελικόπτερα, «αύρες» «Κλοιός» σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, πλατείες και σημεία συγκέντρωσης (Ομόνοια, Σύνταγμα, Κλαυθμώνος, Προπύλαια, Χαυτεία, Κάνιγγος)

Έλεγχοι σε σταθμούς μετρό αλλά και σε ΜΜΜ και πρόστιμα 30 διαμεσολαβητές θα συνομιλούν με τους διοργανωτές ή συγκεντρωμένους

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ειδικοί διαμεσολαβητές της ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια των προελέγχων θα συνομιλούν με τυχόν συγκεντρωμένα άτομα και θα προσπαθούν να τους πείσουν με ήπιο τρόπο να απομακρυνθούν από το σημείο συνάθροισης. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Σημειώνεται ακόμη, ότι αύριο θα παραβρίσκονται στο Πολυτεχνείο και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Tο απόγευμα της Παρασκευής, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), απέρριψε το αίτημα του ΜέΡΑ25 και υπολοίπων προσφευγόντων για την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η πρόεδρος του ΣτΕ, Μαρία Σάρπ επικαλέστηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς της COVID-19, κρίνοντας ουσιαστικά συνταγματική την απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.