Ελλάδα

Ένταση στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια: Έληξαν με επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (pics, vids)

INTIME INTIME
Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως, καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία- διαγραφές πειθαρχικά» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και προχώρησαν προς τη Βουλή όπου έπεσαν χημικά. Συλλαλητήρια έγιναν αντίστοιχα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα με ανάλογη ένταση στην συμπρωτεύουσα. Η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας αποκαταστάθηκε λίγο νωρίτερα. 

Οι συγκεντρωμένοι αντέδρασαν στο νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ καθώς επίσης και στην ίδρυση ειδικής αστυνομικής ομάδας στα πανεπιστήμια καθώς και σε σειρά άλλων θεμάτων.

SUL5

Σύγκρουση φοιτητών με αστυνομικές δυνάμεις

Ένταση επικράτησε μπροστά από τη Βουλή όταν φοιτητές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις στην προσπάθεια τους να σπάσουν το φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν παραταχθεί μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους διαδηλωτές κάνοντας ρίψη χημικών. Η ένταση αυτή εκτονώθηκε γρήγορα και οι διαδηλωτές παρέμειναν στο Σύνταγμα.

Ωστόσο λίγο πριν τη λήξη του συλλαλητηρίου επεισόδια σημειώθηκαν στην Πανεπιστημίου και σε κάθετους δρόμους γύρω από αυτήν κοντά στα Προπύλαια όταν ομάδα νεαρών έριξε πέτρες και βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν κάνοντας ρίψη δακρυγόνων, και χειροβομβίδων κρότου λάμψης ενώ στη συνέχεια η ομάδα ΔΡΑΣΗ κυνήγησε την ομάδα των ατόμων στην οδό Ρήγα Φεραίου πλησίον του μετρό «Πανεπιστήμιο».

Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

xamos3

ΟΛΜΕ και ΔΟΕ χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο «αντιεκπαιδευτικό» και επικρίνουν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για «αυταρχισμό», «αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα» και «αυθαιρεσία στη λήψη αποφάσεων».

xamos4

Συλλαλητήριο σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη: Ένταση και χημικά στη συμπρωτεύουσα

Επεισόδια με χημικά έλαβαν χώρα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

patra5

patra6

xamos5

Ομάδα ατόμων πραγματοποίησε εισβολή στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ενώ από τη μεριά της αστυνομίας έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών.

Στη συνέχεια οι δυνάμεις της αστυνομίας τους κυνήγησαν στα στενά με αποτέλεσμα να διαλυθούν. Η παρουσία της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ήταν πολύ μεγάλη.

Στην Πάτρα δεν υπάρχουν αναφορές για επεισόδια. 

THES

PATRA1

Φωτογραφίες Intime, thebest, βιντεο voria, the best