Ελλάδα

Παπαευαγγέλου: Τα μέτρα αποδίδουν αλλά όχι όσο θα θέλαμε

Παπαευαγγέλου: Τα μέτρα αποδίδουν αλλά όχι όσο θα θέλαμε
«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για χαλάρωση των μέτρων με τέτοια διασπορά του ιού» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση των συντακτών.

Η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα.

Σταθερά στα 20.000 τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την καθηγήτρια, ενώ ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε από το 4 στο 6,5.

Πιστεύουμε ότι μέτρα αποδίδουν άλλα όχι όσο θα θέλαμε» λόγο του χειμώνα αλλά και της κόπωσης.

Η ίδια επεσήμανε πως το ΕΣΥ πιέζεται ασφυκτικά, αναφέροντας πως την περασμένη εβδομάδα γίνονταν πάνω από 400 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία, με την Αττική να δέχεται την μεγαλύτερη πίεση.

«Ας κρατήσουμε τα μέτρα όσο περισσότερο γίνεται, ακόμα και με τους στενούς συγγενείς και φίλους», τόνισε.

«Στην επιτροπή συζητήσαμε για την ψυχική κόπωση όλων. Όμως σήμερα με αυτή την εικόνα δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για χαλάρωση των μέτρων», είπε και τόνισε πως αναζητήθηκε η χρυσή τομή με μέτρα που θα αποσυμπιέσουν μεν τους πολίτες, αλλά δεν θα επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, κάνοντας αναφορά και στο μαζικό testing που έρχεται, ειδικά για τους εργαζόμενους.

Σκρέτσος

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος απηύθυνε αρχικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες για τις αντοχές και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που επέδειξαν.

Στην συνέχεια παρουσίασε τη «νέα συμφωνία εμπιστοσύνης» παρουσιάζοντας μια νέα δέσμη δράσεων της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα.

Τα μέτρα

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 το βράδυ ως τις 05.00 το πρωί για όλη τη χώρα και όλη τη βδομάδα, αρχής γενομένης από αύριο, Σάββατο 20.03.2021.

Επαναλειτουργία κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από την Δευτέρα.

Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων ως 3 άτομα -εκτός των οικογενειών- με υποχρεωτική μάσκα, στέλνοντας το SMS 6 και μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, όχι με ΙΧ ή μηχανή.

Όλοι οι παραπάνω κανόνες ισχύουν και για τα πάρκα που επίσης ανοίγουν.

Τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό κάθε μητρόπολης με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Θα διεξάγονται τεστ σε ιερείς και ψάλτες με ευθύνη της οικείας Μητρόπολης.

Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους, με μικρό σκάφος ή από την στεριά και με το SMS 6.