Ελλάδα

Άρση lockdown: Πρώτη μέρα κανονικότητας με ελεύθερες μετακινήσεις, έτσι θα έρχονται οι τουρίστες στη χώρα

Άρση lockdown: Πρώτη μέρα κανονικότητας με ελεύθερες μετακινήσεις, έτσι θα έρχονται οι τουρίστες στη χώρα
Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, rapid test ή self test στα πλοία και στα αεροπλάνα, αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος

Μια… «ανάσα ελευθερίας» μακριά είναι πλέον το πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς περιοριστικά μέτρα, έπειτα από έξι μήνες αυστηρών απαγορεύσεων και επαναλαμβανόμενων lockdown.

Ήδη από σήμερα η ζωή μας άρχισε να θυμίζει κάτι από την καθημερινότητα προ κορονοϊού, καθώς το τέλος των SMS και η άρση των περιορισμών στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις έδωσαν μια πρώτη γεύση της επιστροφής στην κανονικότητα, γεγονός που οδήγησε πολλούς να φύγουν δημιουργώντας το αδιαχώρητο σε διόδια και λιμάνια.

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα σε επίπεδο κυκλοφορίας, διαπεριφερειακών μετακινήσεων και επισκέψεων στα νησιά, αλλά και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών στο πλαίσιο ανοίγματος του τουρισμού παρουσίασε αναλυτικά κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς:

Από σήμερα 14 Μαΐου, όποιος θέλει μπορεί να ταξιδέψει προς και από τα ελληνικά νησιά, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, αρκεί μαζί με το εισιτήριό του να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών (εναλλακτικά rapid test ή self test 24 ωρών), ή διαφορετικά να υπάρχει μία βεβαίωση νόσησης 2 ως 9 μήνες μετά από αυτή (από τις προϋποθέσεις αυτές εξαιρούνται Λευκάδα, Εύβοια και Σαλαμίνα).

Επιπλέον, από σήμερα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με ισχυρή σύσταση για διενέργεια διαγνωστικού τεστ, καταργείται το sms για τη μετακίνηση και το click away και click in shop για το λιανεμπόριο, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 00:30 το βράδυ, με εξαίρεση μόνο για λόγους εργασίας, ιατρικούς ή βόλτα κατοικιδίου. Τέλος, σήμερα ανοίγουν τα μουσεία, με 2 μέτρα απόσταση ανά άτομο και ένα άτομο ανά 15 τμ, τα καζίνο και τα γραφεία συνοικεσίων.

Για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, απαιτείται η συμπλήρωση της φόρμας PLF μία ημέρα πριν, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό PCR ή rapid test, είτε βεβαίωση νόσησης από 2-9 μήνες για όλους ενήλικες και τους ανήλικους άνω των 5 ετών. Οι ταξιδιώτες επίσης θα υποβάλλονται και σε έλεγχο πιστοποίησης. Ο συνοριακός έλεγχος στην Κακκαβιά, θα λειτουργεί από τις 7 πρωί έως τις 7 το απόγευμα, με όριο έως 400 άτομα, χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών.

therina1

Το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος

Δευτέρα 17 Μαΐου: Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα μουσικά εκπαιδευτικά μαθήματα σε ατομικό επίπεδο και οι πρακτικές και εργαστηριακές σε ΙΕΚ. Τα σχολεία θα λειτουργούν με ένα self test την εβδομάδα για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό.

Παρασκευή 21 Μαΐου: Ανοίγουν τα θερινά σινεμά με κενή θέση ανά δύο άτομα, χωρίς διάλειμμα και με ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Παρασκευή 28 Μαΐου: Ανοίγουν τα υπαίθρια θεάματα.

ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι από σήμερα σταματούν τα μηνύματα στο 13033 για τις μετακινήσεις και στο 13032, αφού καταργείται το click-away και το click-inside για το λιανεμπόριο.

Όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, από σήμερα ξεκινά μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Κατά την απαγόρευση κυκλοφορίας -δηλαδή από τις 12:30 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί- η μετακίνηση επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και ατομική κίνηση με κατοικίδιο. Η μετακίνηση για λόγους εργασίας γίνεται με τα ίδια έγγραφα που γινόταν ως σήμερα, ενώ για τις άλλες δύο περιπτώσεις ο πολίτης πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση κίνησης που να περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης του (Βεβαίωση Τύπου Β).

Από σήμερα επαναλειτουργούν και τα μουσεία με τους εξής κανόνες:

2 μέτρα απόσταση μεταξύ των παρευρισκομένων

1 άτομο ανά 15 τμ και

επισκέψεις ομάδων έως 8 ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες (συζύγους/συμβιούντες και τέκνα).

Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Ακόμη, στις 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας (ΕΠΑΛ), πάντα με τη διενέργεια self-test μια φορά την εβδομάδα -προ Δευτέρας, τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.

Σημειώνεται επίσης ότι από τη Δευτέρα απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας. Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί. Παράλληλα, από τη Δευτέρα, επαναλειτουργούν τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μόνο για ατομικά μαθήματα (αναλογία ένας μαθητής ανά έναν εκπαιδευτή/καθηγητή). Τέλος, στις 21 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά, με:

-Κενό χώρο (κενή θέση) ανά δύο καθήμενους και πληρότητα μέχρι 75%.

-Υποχρεωτική τοποθέτηση ατόμων που προσέρχονται μαζί στις δύο θέσεις μεταξύ των οποίων δεν μεσολαβεί κενός χώρος.

-Μη διεξαγωγή διαλείμματος κατά την προβολή.

-Υποχρεωτική ταξιθεσία και

-Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Τέλος, την Παρασκευή 28 Μαΐου επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους, ενώ θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τις εκδηλώσεις και τις δεξιώσεις.

mouseio1

Το επιδημιολογικό αποτύπωμα του Πάσχα

Το αποτύπωμα που άφησαν στο επιδημιολογικό φορτίο οι μετακινήσεις του Πάσχα αρχίζει πλέον να γίνεται εμφανές στα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ. Οι 65.133 διαγνωστικοί έλεγχοι (46.433 μοριακοί και 18.700 rapid) και τα 145.272 self test που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο ανέδειξαν 2.188 νέα κρούσματα στην επικράτεια, εκ των οποίων τα 1.077 στην Αττική που συγκεντρώνει εκ νέου περίπου τις μισές από το σύνολο των διαγνώσεων.

Πιο αναλυτικά, 332 νέες λοιμώξεις εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, 234 στα δυτικά και κάτω από 140 σε κάθε μία από τις υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδίου. Επιπλέον, 215 νέα κρούσματα σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και 132 στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Αιτωλοακαρνανίας.

Την ανησυχία των ειδικών, ωστόσο, φαίνεται να έχουν αναζωπυρώσει οι επιδημιολογικές εξάρσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και σε νησιά όπως η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Νάξος και η Σκιάθος.

Όπως, μάλιστα, επεσήμανε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, «χαρακτηριστικό όλων αυτών των μικρών επιδημιολογικών εκρήξεων είναι η νεαρή ηλικία των κρουσμάτων, που αφορούν σε άτομα 20-36 ετών», τα οποία σύμφωνα με την ιχνηλάτηση αποδίδονται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση και στις συναθροίσεις.

Καμπανάκι Χαρδαλιά για 10 περιοχές

Έκκληση για τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων έκανε με τη σειρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για 10 συνολικά περιοχές, οι οποίες παρουσίασαν μεγάλη αύξηση στο επιδημιολογικό τους φορτίο. Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στους κατοίκους των περιοχών της Κέρκυρας, Ορεστιάδας, Σκιάθου, Αγρινίου, Μεσολογίου, Ικαρίας, Πάτμου, Νάξου, Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου, ώστε να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων.

nhsiamikro

Νέα notam της ΥΠΑ: Πώς θα έρχονται οι τουρίστες, τι πρέπει να έχουν μαζί τους

Mε ισχύ από τις 14 Μαΐου έως τις 24 Μαΐου 2021 και ώρα 6 το πρωί, τίθεται σε εφαρμογή η επιβολή του μέτρου απαγόρευσης εισόδου των υπηκόων τρίτων κρατών (δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν), σύμφωνα με νέα NOTAM της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Ειδικότερα, η αεροπορική οδηγία (notam) προβλέπει:

Απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών, πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται και οι επιβάτες μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 21 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρουάντα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη.

Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr, με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα, πριν από την άφιξή τους στη χώρα.

aerodromiomikro1

Προϋπόθεση εισόδου για τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα είναι:

α) να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου, τον αριθμό των δόσεων και την ημερομηνία διεξαγωγής τους, ή

β) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα, ή

γ) εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν βεβαίωση νόσησης ισχύος δύο (2) έως εννέα (9) μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.

Η υποχρέωση των προϋποθέσεων (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης) για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει και για παιδιά από πέντε ετών και άνω.

Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξή τους, στη βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό, η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.