Ελλάδα

Ζιακοπούλου: Πού θα «χτυπήσει» 43άρια - Πόσο θα κρατήσει ο καύσωνας

Ζιακοπούλου: Πού θα «χτυπήσει» 43άρια - Πόσο θα κρατήσει ο καύσωνας
Συνεχίζεται ο καύσωνας με 40άρια, πού θα δούμε τα πρώτα 43άρια της χρονιάς

Σε κλοιό συνεχιζόμενου καύσωνα με υψηλές θερμοκρασίες που δεν υποχωρούν καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου βρίσκεται η χώρα με τα προγνωστικά να δείχνουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Η θερμική εισβολή που έχει κυριεύσει τη χώρα από άκρη σε άκρη δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα μέρες. Το κύμα καύσωνα θα δοκιμάσει για τα καλά τις αντοχές μας με τους μετεωρολόγους να μιλούν για την επικινδυνότητα της έκθεσης του ανθρώπινου οργανισμού σε υψηλές θερμοκρασίες με ακατέβατη ένταση και πολυήμερη διάρκεια.

Η μετεωρολόγος Νικολέτα Ζιακοπούλου στην αναλυτική της πρόγνωση κάνει λόγο για επ΄ αόριστον καύσωνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες ενώ τονίζει ότι το αυξημένο θερμοκρασιακό επίπεδο αναμένεται όχι μόνο να ξεπεράσει τους 42 βαθμούς Κελσίου τοπικά αλλά να δούμε και τα πρώτα 43αρια του φετινού καλοκαιριού.

Πού θα χτυπήσει κόκκινο η θερμοκρασία με 43άρια

KAUSONAS 1156 3e1fe

Σύμφωνα με την πρόγνωσή της ο επίμονος καύσωνας με τα 40αρια θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 10 ημέρες ακόμη. Μάλιστα, τη νέα εβδομάδα προβλέπεται η κορύφωση του φαινομένου και είναι πιθανό να φτάσουμε και τους 43 βαθμούς σε ευάλωτες στη ζέστη περιοχές κυρίως στη δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή περιμένουμε ηλιοφάνεια ίσως με ελάχιστες βροχές σε ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 40 με 41 βαθμούς, έως 37 με 39 στα υπόλοιπα, έως 32 μόνο στο νότιο Αιγαίο.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βόρειοι έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 27 έως 39 βαθμούς.

Και στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε αίθριο καιρό. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 24 έως 38 βαθμούς.

Το Σάββατο περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι βοριάδες έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο, η θερμοκρασία θα παραμείνει πολύ υψηλή.