Ελλάδα

Τεράστιες ουρές για τα rapid test στο Μετρό του Συντάγματος (εικόνες, βίντεο)

Τεράστιες ουρές για τα rapid test στο Μετρό του Συντάγματος (εικόνες, βίντεο)
Σπεύδουν κατά δεκάδες να κάνουν rapid test οι πολίτες ώστε να ξεκινήσουν τις διακοπές τους.

Τεράστιες ουρές έχουν δημιουργηθεί από νωρίς το πρωί στο μετρο Συντάγματος όπου ο ΕΟΔΥ διενεργεί δωρεάν rapid test, καθώς από σήμερα τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα που αφορούν τις μετακινήσεις.

Οι πολίτες σε περίπτωση που δεν διαθέτουν το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, είναι υποχρεωμένοι να επιδείξουν αρνητικό rapid test, το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες.

syntagma1

syntagma3

Υπενθυμίζεται ότι πράσινο πιστοποιητικό που μπορούν να το εκδόσουν όσοι έχουν εμβολιαστεί, τίθεται σε ισχύ 14 μέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (δηλαδή μετά τη δεύτερη δόση για όσους κάνουν εμβόλια δύο δόσεων). Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αλλά δεν έχουν περάσει 14 μέρες από τη δεύτερη δόση, υποχρεούνται επίσης να υποβληθούν σε rapid (24 ωρών) ή PCR (72 ωρών) τεστ. 

{https://www.youtube.com/watch?v=6nOnrd4wedc}

Αναλυτικά, από σήμερα, Δευτέρα 5 Ιουλίου, οι μετακινήσεις με αεροπλάνα και πλοία προς τα νησιά προϋποθέτουν για την επιβίβαση ενηλίκων:

· πιστοποιητικό εμβολιασμού (με παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)

· πιστοποιητικό νόσησης,

· αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

· αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες,

Εντός του πλοίου η πληρότητα θα πρέπει να μην ξεπερνά το 80% της χωρητικότητάς του (και 85% αν υπάρχουν καμπίνες), ενώ σε ποσοστό 50% ανέρχεται η επιτρεπόμενη κάλυψη στο κατάστρωμα. Επιπλέον, οι ανήλικοι 12-17 ετών μπορούν να ταξιδεύουν έχοντας πραγματοποιήσει self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Ουρές και στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχες ήταν και οι εικόνες στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ - Helexpo στη Θεσσαλονίκη, όπου κατά δεκάδες συνέρευσαν οι πολίτες για να κάνουν το rapid test που θα τους επιτρέψει να ταξιδέψουν στα νησιά της χώρας. 

thessaloniki1