Υγεία

ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για τη διαχείριση κρουσμάτων γρίπης των πτηνών

ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για τη διαχείριση κρουσμάτων γρίπης των πτηνών Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Θα επικαιροποιηθεί το σχέδιο του ΕΟΔΥ για τυχόν κρούσματα γρίπης των πτηνών.

Παρότι σύμφωνα με τους ειδικούς παραμένει χαμηλός ο κίνδυνος από τη γρίπη των πτηνών για τη δημόσια υγεία, οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν την κατάσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΕΟΔΥ εκπόνησε σχέδιο δράσης για τη γρίπη των πτηνών H5N1, προκειμένου να καθοριστούν οι ενέργειες που θα γίνουν σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε άνθρωπο. Στόχος είναι η βέλτιστη αντιμετώπιση του ασθενούς, η ελαχιστοποίηση διασποράς του ιού στην κοινότητα και το νοσοκομείο και η ασφάλεια του προσωπικού που θα διαχειριστεί το κρούσμα.

Την Τρίτη ο Οργανισμός πραγματοποίησε άσκηση επί χάρτου για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, προκειμένου να εξεταστεί η πληρότητα και η συνοχή του σχεδίου, αναφέρει ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Στην άσκηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος και Βορείου Ελλάδος καθώς και επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ. Παρών ήταν εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως, παρατηρητής/ αξιολογητής της άσκησης.

Ο ΕΟΔΥ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο ή την άσκηση επί χάρτου. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της άσκησης θα χρησιμοποιηθούν για την επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αναφερθεί κρούσματα γρίπης των πτηνών σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ. Επίσης, έως τώρα έχουν αναφερθεί τρία κρούσματα σε εργαζομένους σε γαλακτοπαραγωγικές μονάδες.

Η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχει αναφερθεί παγκοσμίως μέχρι στιγμής. Όμως, η ύπαρξη κρουσμάτων σε θηλαστικά αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο στο μέλλον, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.