Ελλάδα

Αποκλειστικό: 3.500 ανεμβολίαστοι στα γηροκομεία της χώρας

INTIME INTIME
Περίπου 3.500 είναι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στα γηροκομεία της χώρας από σύνολο 15.000 εργαζομένων σε δημόσια και ιδιωτικά γηροκομεία σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που σας παρουσιάζει το Dnews.

Μάλιστα αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για το τι θα ισχύσει για τους εργαζομένους που δεν θα εμβολιαστούν καθώς σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα τεθούν σε αναστολή εφόσον δεν εμβολιαστούν.

Ειδικότερα  καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά.

Να σημειωθεί ότι πριν ένα μήνα δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για την επανέναρξη της λειτουργίας επισκεπτηρίων σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ).

Μάλιστα σε δηλώσεις της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι «δημιουργήσαμε από την πρώτη στιγμή αναγκαία προληπτικά μέτρα, πρωτόκολλα και δράσεις για την προστασία όλων των φιλοξενουμένων, αλλά και εργαζομένων στις προνοιακές δομές.

Από την αρχή της πανδημίας, συντάξαμε και εφαρμόσαμε τα αυστηρότερα πρωτόκολλα προστασίας σε όλη την Ευρώπη για τα γηροκομεία και τις κλειστές μονάδες φροντίδας σε όλη τη χώρα.

Αποστέλλουμε εβδομαδιαία rapid test για φιλοξενούμενους και εργαζόμενους, ενισχύουμε με μάσκες και υγειονομικό υλικό και, βέβαια, σημαντικότερα, εμβολιάσαμε κατά προτεραιότητα φιλοξενούμενους και εργαζόμενους.

Πλέον, τηρώντας και πάλι αυστηρά πρωτόκολλα για τη διαδικασία των επισκέψεων, κρατούμε τους ηλικιωμένους μας και τα άτομα με αναπηρία προστατευμένους, δίνοντάς τους χαρά με την ασφαλή πια δυνατότητα να ξαναδούν τους αγαπημένους τους», υπογράμμισε η υφυπουργός.

Σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα η λειτουργία επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας και υποστήριξης ηλικιωμένων γίνεται με τη συμμετοχή μόνο προσώπων που α) είτε έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορoνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, β) είτε υπόκεινται, πριν την είσοδό τους στους χώρους αυτούς και με ευθύνη των εν λόγω δομών, σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ή σε έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test).

Η προσέλευση γίνεται κατόπιν ραντεβού, με την τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων και για την παροχή αυστηρά των προβλεπόμενων υπηρεσιών. Δεν επιτρέπεται η προσέλευση για λόγους ψυχαγωγίας ή για άσκηση κοινωνικής δραστηριότητας.

Επίσης προβλέπεται διενέργεια υποχρεωτικού περιοδικού εργαστηριακού ελέγχου κάθε πέντε (5) ημέρες για κορoνοϊό COVID-19 είτε με τη μέθοδο PCR, είτε με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) στους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.