Ελλάδα

Ρόδος: Η φωτιά καίει μέσα σε χαράδρες, εκκενώθηκε προληπτικά το χωριό Μαριτσά (βίντεο)

Ρόδος: Η φωτιά καίει μέσα σε χαράδρες, εκκενώθηκε προληπτικά το χωριό Μαριτσά (βίντεο) Φωτογραφία: EUROKINISSI
Μετά από μεγάλη μάχη των επίγειων δυνάμεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, η φωτιά που συνεχίζει να καίει στη Ρόδο, απομακρύνθηκε από το χωριό Μαριστά που είχε εκκενωθεί και περιορίστηκε μέσα σε χαράδρες. Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus. Καταγγελίες για εμπρησμό στην πυρκαγιά της Μεσσηνίας.

Η φωτιά στη Ρόδο δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο για τρίτη ημέρα, στην περιοχή πέριξ της Κοιλάδας Πεταλούδων η οποία έχει μείνει ανέγγιχτη, συνεχίζει να καίγεται. Μετά από μεγάλη μάχη των επίγειων δυνάμεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, η φωτιά που συνεχίζει να καίει στη Ρόδο, απομακρύνθηκε από το χωριό Μαριστά που είχε εκκενωθεί και περιορίστηκε μέσα σε χαράδρες. Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus. Καταγγελίες για εμπρησμό στη φωτιά της Μεσσηνίας.

Σχετικά με την πυρκαγιά στη Ρόδο, όπως δήλωσε το πρωί στην ΕΡΤ Ν.Αιγαίου ο διοικητής της ΠΥροσβεστικής. Νικήτας Βενιός, η φωτιά τρέχει σε ρεματιές, μακριά από το χωριό. «Θα βοηθήσουν τα εναέρια μέσα που έχουν αρχίσει ήδη τις ρίψεις αλλά για να σβήσει χρειάζεται και η ανθρώπινη παρέμβαση», ανέφερε ακόμα. To χωριό Μαριτσά εκκενώθηκε χθες το βράδυ και οι περισσότεροι κάτοικοι πήγαν οι σε ξενοδοχεία η σε σπίτια συγγενικά τους.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Την Υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενεργοποίησε για τη φωτιά στη Ρόδο η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Σκοπός της ενεργοποίησης, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή της Ρόδου, η οποία επλήγη από δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή 1 Αυγούστου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

{https://twitter.com/GSCP_GR/status/1422448603986079759?s=20}

Βασιλίτσι Μεσσηνίας: Χωρίς καμία ενεργή εστία η φωτιά – Εμπρησμό καταγγέλλει ο δήμαρχος

Την ίδια ώρα, σε ύφεση και χωρίς καμία ενεργή εστία βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε τη Δευτέρα (02/08) γύρω στις 4 το απόγευμα σε δασική έκταση στην κοινότητα Βασιλιτσίου του δήμου Πύλου-Νέστορος.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, και ο πρόεδρος του Βασιλιτσίου, Νίκος Τομαροπανάγος, η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό. Όπως τόνισαν οι παράγοντες της αυτοδιοίκησης, ανάλογα περιστατικά πυρκαγιών είναι κάτι συνηθισμένο μέσα στο καλοκαίρι αρκετά χρόνια τώρα στο ίδιο σημείο.

Για προληπτικούς λόγους, κάποια στιγμή δόθηκε, πάντως, τη Δευτέρα (02/08) εντολή για μερική εκκένωση του Βασιλιτσίου, ενώ ανησυχία προκάλεσε νωρίς το βράδυ και η αναζωπύρωση που σημειώθηκε πάνω από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χρυσοκελαριά της ίδιας περιοχής - η οποία σύντομα όμως τέθηκε υπό έλεγχο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ωστόσο υπήρξε νέα αναζωπύρωση στο ανατολικό τμήμα της φωτιάς, στο μέτωπο της οποίας επιχείρησαν επιτυχώς τα ξημερώματα -όπως και χθες- και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Ενισχυμένες ήταν από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής με δεκάδες οχήματα και πυροσβέστες, τρία πεζοπόρα τμήματα και τη συνδρομή 3 αεροσκαφών τύπου Canadair και 2 ελικόπτερων.

Λόγω των ακραίων συνθηκών καύσωνα που θα επικρατήσουν και σήμερα στη Μεσσηνία, ο νομός παραμένει στο επίπεδο 4 (του πολύ υψηλού κινδύνου) όσον αφορά το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Στο μεταξύ πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και σήμερα για αρκετές περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα οι περιοχές είναι οι εξής:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ 'Αρτας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 kausonas politiki prostasia kindinos pirkagias xartis 03.08

(πληροφορίες από ΕΡΤ)