Διεθνή

Η Χεζμπολάχ μοίραζε βομβητές έως και λίγες ώρες πριν από τις εκρήξεις

Η Χεζμπολάχ μοίραζε βομβητές έως και λίγες ώρες πριν από τις εκρήξεις
Μετά τις πρώτες εκρήξεις, η Χεζμπολάχ ξεκίνησε έλεγχο όλων των συσκευών. Αλλά ήταν αργά.

Η Χεζμπολάχ συνέχιζε να δίνει στα μέλη της τους βομβητές Gold Apollo μέχρι λίγες ώρες προτού χιλιάδες από τις συσκευές αυτές ανατιναχθούν, σύμφωνα με δύο πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Reuters.

Κάτι που δείχνει ότι η οργάνωση ήταν σίγουρη ότι οι συσκευές ήταν ασφαλείς, παρότι συνεχιζόταν ο έλεγχος του ηλεκτρονικού εξοπλισμού για τον εντοπισμό απειλών.

Ένα μέλος της Χεζμπολάχ έλαβε νέο βομβητή τη Δευτέρα, ο οποίος εξερράγη την επόμενη ημέρα ενώ ήταν ακόμα στο κουτί, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Βομβητής που είχε δοθεί σε υψηλόβαθμο μέλος μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα τραυμάτισε έναν υφιστάμενό του, ανέφερε η δεύτερη πηγή του Reuters. Οι δύο διαδοχικές επιθέσεις στον Λίβανο- με τις εκρήξεις βομβητών την Τρίτη και ασυρμάτων χειρός την Τετάρτη- σκότωσαν 37 ανθρώπους, ανάμεσά τους τουλάχιστον δύο παιδιά, ενώ πάνω από 3.000 είναι οι τραυματίες.

Οι μπαταρίες των walkie-talkies είχαν ένα άκρως εκρηκτικό συστατικό, γνωστό ως PETN, ανέφερε άλλη πηγή από τον Λίβανο, που είχε γνώση των εξαρτημάτων της συσκευής. Έως και τρία γραμμάρια εκρηκτικών, που ήταν κρυμμένα στους βομβητές, είχαν περάσει απαρατήρητα από τη Χεζμπολάχ εδώ και μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters αυτή την εβδομάδα.

Ήταν πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν τα εκρηκτικά «χωρίς συσκευή ή σκάνερ», επεσήμανε μία από τις πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου, δίχως διευκρινίσει με ποιο εξοπλισμό εξέτασε η Χεζμπολάχ τους βομβητές.

Η οργάνωση εξέτασε τους βομβητές αφού παραδόθηκαν στον Λίβανο, ξεκινώντας από το 2022. Μεταξύ άλλων, περνούσαν από αεροδρόμια με τις συσκευές, για να διασφαλίσουν ότι αυτές δεν θα προκαλούσαν συναγερμό. Δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη απειλή, αλλά αυτοί οι έλεγχοι ήταν στο πλαίσιο μιας εξέτασης ρουτίνας του εξοπλισμού της Χεζμπολάχ, μεταξύ άλλων και σε συσκευές επικοινωνίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχαν εκρηκτικά ή μηχανισμοί παρακολούθησης.

Η Χεζμπολάχ ξεκίνησε έλεγχο, όμως ήταν αργά

Μετά την έκρηξη των βομβητών την Τρίτη, η Χεζμπολάχ υποψιάστηκε πως ίσως κι άλλες συσκευές έχουν «πειραχτεί», ανέφεραν οι πηγές του Reuters.

Έτσι, ξεκίνησε εντατικός έλεγχος των συστημάτων επικοινωνίας. Επίσης, άρχισε έρευνα για την «αλυσίδα» μέσω της οποίας έφτασαν οι συσκευές στον Λίβανο.

Όμως, αυτός ο έλεγχος δεν είχε ολοκληρωθεί έως το απόγευμα της Τετάρτης, όταν σημειώθηκε το δεύτερο κύμα εκρήξεων, αυτή τη φορά ασυρμάτων χειρός. Η Χεζμπολάχ πιστεύει ότι το Ισραήλ προχώρησε σε αυτή την ενέργεια επειδή φοβήθηκε ότι η οργάνωση δεν θα αργούσε να διαπιστώσει ότι και στα walkie-talkies υπήρχαν εκρηκτικά, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Οι εκρήξεις της Τετάρτης άφησαν πίσω τους περισσότερα θύματα επειδή οι ασύρματοι είχαν μεγαλύτερη ποσότητα εκρηκτικών από ότι οι βομβητές.

Στο παρελθόν η Χεζμπολάχ είχε αποτρέψει επιχειρήσεις του Ισραήλ που είχαν στο στόχαστρο συσκευές που εισήγαγε η οργάνωση από το εξωτερικό, από σταθερά τηλέφωνα έως μονάδες εξαερισμού για τα γραφεία, σύμφωνα με μία από τις πηγές.