Ελλάδα

Δύσκολη νύχτα στην Αρχαία Ολυμπία: «Μάχη» για να μη φτάσει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο (εικόνες, βίντεο)

INTIME INTIME
Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να καίει η φωτιά στην Ηλεία, ενώ πλέον έχει φτάσει λίγα χιλιόμετρα από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στον δρόμο της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στην Ηλεία, βρίσκεται και πάλι όπως και το 2007, το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας που είχε υποστεί ζημιές και στις προ 14ετίας φωτιές στην περιοχή.

{https://www.youtube.com/watch?v=ywQwRNOWlNk&t=1s}

Οι πυροσβέστες έχουν δημιουργήσει σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ κλοιό γύρω από το Μουσείο ώστε να μην επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη, όμως ο καιρός δεν δείχνει να τους ευνοεί, καθώς ο αέρας άλλαξε φορά κατά τη διάρκεια του βραδιού της Τετάρτης και κατευθύνεται και πάλι προς την Αρχαία Ολυμπία, η οποία και έχει εκκενωθεί προληπτικά εδώ και ώρες.

patris1

Το «στοίχημα» των αρχών, είναι οι φλόγες να μην περάσουν στον Κρόνιο Λόφο. Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή είναι πάνω από 100 πυροσβέστες, 40 οχήματα.

Λίνα Μενδώνη: Ό,τι μπορεί να γίνει για την προστασία Μουσείου και αρχαιολογικού χώρου, γίνεται

«Ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία.

Επίσης, σημείωσε ότι «το σύστημα πυροπροστασίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες».

Σύσκεψη με Χρυσοχοΐδη στο Δημαρχείο

Εδώ και ώρες στο μέτωπο της Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκονται τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, πήρε μάλιστα μέρος σε σύσκεψη για την κατάσταση στην περιοχή.

Σ' αυτήν συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος.

{https://www.youtube.com/watch?v=5e6GAxMR90s&t=1s}

Υπαινιγμός για εμπρησμό από Χαρδαλιά

Σε έκτακτη ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα της χώρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε το γεγονός ότι στην περιοχή ξέσπασαν ξαφνικά το μεσημέρι της Τετάρτης 7 μέτωπα, υπαινισσόμενος ότι επρόκειτο για εμπρησμό.

ilia1

«Επτά πυρκαγιές στην Ηλεία το μεσημέρι. Το μέτωπο της Ηράκλειας πήρε διαστάσεις σύντομα. Στη 13:15 υπήρξε εισήγηση για εκκένωση. Επιχειρούν 160 πυροσβέστες, 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Βοηθούν ομάδες της ΕΛ.ΑΣ. Στις 17:20 μέσω 112 στείλαμε SMS για εκκένωση οικισμών. Λίγο αργότερα και οι κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας να εκκενώσουν. Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας για να περιοριστεί η πυρκαγιά στο Πελόπειο. Η πυρκαγιά έχει μέτωπο ένα χιλιόμετρο».

Με πληροφορίες από ilialive.gr, patrisnews.gr