Ελλάδα

Ηλεία: «Πύρινη κόλαση» στο χωριό Λάλα, κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις - Απεγκλωβίστηκαν οι κάτοικοι του Κλαδέου (βίντεο, εικόνες)

Ηλεία: «Πύρινη κόλαση» στο χωριό Λάλα, κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις - Απεγκλωβίστηκαν οι κάτοικοι του Κλαδέου (βίντεο, εικόνες) Φωτογραφία: patrisnews
Πολύ δύσκολη η βραδιά και στην Ηλεία, λόγω της φωτιάς που συνεχίζει να καίει, πύρινη κόλαση στο χωριό Λάλα, κάηκαν σπίτια, επιχειρήσεις, ενώ το ίδιο συνέβη και με ξενοδοχείο στην περιοχή. Απεγκλωβίστηκαν οι κάτοικοι του Κλαδέου.

Η πύρινη κόλαση συνεχίζεται σ' αυτή τη δύσκολη βραδιά και στην Ηλεία, όπου δύσκολες καταστάσεις περνάει το χωριό Λάλα, καθώς το περικλύκλωσαν οι φλόγες. Κάηκαν σπίτια, επιχειρήσεις και ένα ξενοδοχείο. 

Υπενθυμίζεται ότι το χωριό έχει εκκενωθεί, όπως και πολλά άλλα στον νομό. Νωρίτερα, απεγκλωβίστηκαν οι κάτοικοι του Κλαδέου, είχαν ε΄ρθει σε πολύ δύσκολη θέση. Σημειώνεται πως σε εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλες φωτιές στην Ηλεία, η μία στην περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι Αρχαίας Ολυμπίας και το δεύτερο την περιοχή Λάλα.

{https://www.youtube.com/watch?v=yL7faAhF2yE}

Πιο αναλυτικά, το χωριό Λάλα, όπως αναφέρει το «patrisnews.com» βρίσκεται, πλέον, υπό ξεκάθαρη απειλή, καθώς όπως φαίνεται ότι η φωτιά  περικύκλωσε την περιοχή, ενώ στις φλόγες έχουν τυλιχθεί σπίτια και επιχειρήσεις και ένα ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με το «ilialive.gr». το πρώτο σπίτι του χωριού έχει παραδοθεί στις φλόγες, ενώ η φωτιά μπαίνει και στον χώρο ενός φωτοβολταϊκού πάρκου που βρίσκεται στο σημείο αυτό.

fwtia pirkagia ilia lalas patrisnews 1

Παράλληλα η φορά του ανέμου, έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία καθώς στρέφεται προς την περιοχή που βρίσκεται το δρυοδάσος της Φολόης.

{https://www.youtube.com/watch?v=fyK07QhbigY}

Aπεγκλωβίστηκαν οι κάτοικοι του Κλαδέου

Οπως έγινε δε γνωστό νωρίτερα απεγκλωβίστηκαν οι κάτοικοι του Κλαδέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί και πυροσβέστες απομάκρυναν έγκαιρα κατοίκους το χωριό Κλαδέος όπου νωρίτερα υπήρχαν αναφορές ότι είχαν εγκλωβιστεί 150 κάτοικοι, ενώ έγκαιρα εκκενώθηκε και μία κατασκήνωση στην περιοχή της Φρίξας.

Σύμφωνα με το «ilialive.gr», οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν την πυρκαγιά ιδιαίτερα επικίνδυνη και οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έκριναν ότι πρέπει άμεσα να εκκενωθεί το χωριό, καθώς 150 κάτοικοι βρίσκονται εκεί.

fwtia pirkagia ilia lalas patrisnews 2

Την ίδια εικόνα μετέφερε και μέσω του «OPEN TV», η Κανέλλα Φωτοπούλου, δηλώνοντας ότι η μητέρα της βρίσκεται εγκλωβισμένη στο συγκεκριμένο χωριό του οποίου είναι και πρόεδρος και η οποία αναζητά τρόπο για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι.

{https://www.youtube.com/watch?v=PX_9nas9F5A}

Η κα. Φωτοπούλου εξήγησε ότι ουσιαστικά πρόκειται για όλους τους κατοίκους του χωριού, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, οι οποίοι είναι συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο και κάνουν ό,τι μπορούν με βυτία και κλαδιά, ενώ η επικοινωνία είναι δύσκολη, με δεδομένο ότι από χθες δεν έχουν ρεύμα. Πρόσθεσε δε ότι παρότι είχε δοθεί εντολή εκκένωσης από χθες, κανένας δεν ήθελε να εγκαταλείψει το σπίτι του.

Σημειώνεται πως σε εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλες φωτιές στην Ηλεία, η μία στην περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι Αρχαίας Ολυμπίας και το δεύτερο την περιοχή Λάλα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα, «πολύ δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί».

fwtia pirkagia ilia lalas patrisnews 3

«Και στα δύο μέτωπα», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, «επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής", προσθέτοντας ότι "την στιγμή που δίνονταν μάχες με τις φλόγες στα προαναφερόμενα μέτωπα, εκδηλώθηκε μία ακόμη φωτιά στην περιοχή Λατζόι, του Πύργου, αλλά οι πυροσβέστες πρόλαβαν να την θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, «γίνεται μετ εμποδίων η προληπτική εκκένωση αρκετών κοινοτήτων, αφού δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που θέλουν να παραμείνουν στα σπίτια τους, με σκοπό να προσπαθήσουν να τα προστατεύσουν από την φωτιά».

fwtia pirkagia ilia lalas patrisnews 4

Εκκένωση 10 κοινοτήτων

Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που η μία μετά την άλλη κοινότητα στην περιοχή εκκενώνονται. Τελευταία εξέλιξη, η εντολή προληπτικής απομάκρυνσης για άλλες 10 περιοχές της Ηλείας και συγκεκριμένα οι: Βασιλάκι, Υψηλό, 'Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπος, Αμπάρι, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα και Νεμούτα.

Συνολικά, από  το μεσημέρι της Τετάρτης (04/08) έως το βράδυ της Τετάρτης (05/08) έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν 29 περιοχές. Πρόκειται για την Αρχαία Ολυμπία και τις κοινότητες: Φρίξα, Δήλιζα, Πεύκες, Άνω - Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέος.

fwtia pirkagia ilia lalas ΑΠΕ ΜΠΕ

fwtia pirkagia ilia lalas ΑΠΕ ΜΠΕ 1

(πληροφορίες από patrisnews.com. ilialive.gr, ertnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, OPEN TV)