Ελλάδα

Εφιαλτική νύχτα στην Εύβοια: Πλησιάζει πευκοδάσος η φωτιά, «μπορεί να φτάσει στα Πολιτικά», μπαράζ εκκενώσεων

EUROKINISSI EUROKINISSI
Σκληρή είναι η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στην Εύβοια στην οποία η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη.

«Το βόρειο μέτωπο διατρέχει το νησί από τη μια άκρη στην άλλη. Καίει χωριά. Τον Βουτά, δίπλα γίνεται μεγάλη μάχη με τις Μονοκαρυές.. Καίγονται σπίτια και στα Βασιλικά. Το μέτωπο κινείται προς τον Βορρά» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και δίνοντας την εικόνα των μετώπων.

«Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι στα όρια του Δήμου Μαντουδίου. Πλησιάζει ένα πολύ μεγάλο πευκοδάσος που αν δεν συγκρατηθεί εκεί μπορεί να φτάσει στα πολιτικά. Είναι ρεαλιστικότατο. Ευτυχώς έχει άπνοια και μπορούσαν να επιχειρήσουν κάποια εναέρια μέσα.

Όλα τα χωριά που βρίσκονται ανάμεσα στο βόρειο μέτωπο και τη θάλασσα υπάρχει πιθανότητα να χρειαστει να γίνουν απομακρύνσεις. Δεν βλέπουμε κάτι άμεσο, έχουν γίνει προληπτικά απομακρύνσεις».

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας οι ολοσχερώς κατεστραμμένες κατοικίες φτάνουν τις 250 στην περιοχή.

Σε ετοιμότητα σκάφη του λιμενικού για εκκένωση των Βασιλικών

Σύμφωνα με το Mega, σε επιφυλακή βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και επιβατηγά ιδιωτικά σκάφη σε περίπτωση που χρειαστεί να προχωρήσουν σε εκκένωση δια θαλάσσης των Βασιλικών. Τριάντα κάτοικοι της περιοχής έφυγαν από τα σπίτια τους και φιλοξενούνται προληπτικά από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, όπου θα παραμείνουν τη νύχτα.

Συγκλονιστικές εικόνες από Canadair που επιχειρεί στην Εύβοια

Εικόνες που καταγράφηκαν μέσα από Canadair που επιχειρούσε στα μέτωπα της Εύβοιας, καταγράφουν το μέγεθος της καταστροφής αλλά και του κινδύνου που συνεχίζουν να διατρέχουν οι οικισμοί. 

 Συνεχείς οι εκκενώσεις οικισμών

«Εκκενώστε προς Ιστιαία» είναι το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112, για όσους βρίσκονται στις Μηλιές της Εύβοιας, με κατεύθυνση προς Ιστιαία. 

Ένα λεπτό αργότερα, το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση και των Γαλατσάδων ή Καματριάδων. Μήνυμα για εκκένωση έχει δοθεί και για τη Μονοκαρυά.

{https://twitter.com/112Greece/status/1423992903152582657?s=20}

{https://twitter.com/112Greece/status/1423994422728044546?s=20}

{https://twitter.com/112Greece/status/1423999447185436677?s=20}