Ελλάδα

«Σήμερα θα έχετε θάνατο»: Ντοκουμέντα και αποκαλυπτικοί διάλογοι για τις επιθέσεις ακροδεξιών στα ΕΠΑΛ (εικόνες, βίντεο)

«Σήμερα θα έχετε θάνατο»: Ντοκουμέντα και αποκαλυπτικοί διάλογοι για τις επιθέσεις ακροδεξιών στα ΕΠΑΛ (εικόνες, βίντεο)
Για οργανωμένο σχέδιο δράσης και για επιθέσεις που προσιδιάζουν τη δράση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, έκαναν λόγο εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν για τη βία στα ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι, οι ακροδεξιές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη συντονίστηκαν μέσα από τα social media, ενώ πήραν τη μορφή ταγμάτων εφόδου με ξεκάθαρη καθοδήγηση, την ώρα που η αστυνομία τήρησε εν πολλοίς στάση ανοχής και αναμονής.

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Τσιαούσης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος ΣΕΤΕΠΕ, το σχέδιο των ακροδεξιών ομάδων κινήθηκε πάνω σε οκτώ άξονες, κάτι που αποδεικνύουν και συγκεκριμένα ντοκουμένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα:

  • Όλες οι επιθέσεις σημειώθηκαν από πολλά άτομα έναντι λίγων
  • Σε όλες τις περιπτώσεις τα χτυπήματα έγιναν κατόπιν συντονισμού που λάμβανε χώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Η ομάδα των φασιστών που τελούσε τις επιθέσεις ήταν οργανωμένη και δρούσε σαν τάγμα εφόδου και δεν ήταν απλά κάποιοι «μαθητές»
  • Όλες οι επιθέσεις και αυτές της προηγούμενης εβδομάδας και η χθεσινή σε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ήταν ταχύτατες, καταδρομικού χαρακτήρα, με δολοφονικά εργαλεία και χτυπούσαν και έφευγαν όπως ακριβώς έκαναν τα τάγματα εφόδου της Χρυσής αυγής.
  • Οι επιθέσεις είχαν ξεκάθαρα ναζιστικό – φασιστικό χαρακτήρα και από εκεί προκύπτει και η εγκληματική φύση τους.
  • Δεν ήταν καθόλου τυχαία τα χαρακτηριστικά των θυμάτων της επίθεσης: Ήταν μέλη φοιτητικών συλλόγων, εκλεγμένοι σε διοικητικά συμβούλια, καθώς και μια μαθήτρια εκλεγμένη στο δεκαπενταμελές, μια προσφυγοπούλα μαθήτρια από τη Συρία, μέλη της ΚΝΕ, κ.α
  • Η στάση των αστυνομικών αρχών προσιδιάζει απόλυτα σε όσα έχουμε διαβάσει στις δικογραφίες της δίκης της Χρυσής Αυγής. Γίνεται λόγος για στάση ανοχής, κωλυσιεργίας, «μέχρι και επίθεση προς όσους αντιστέκονται στο φασιστικό τέρας».
  • Ο διευθυντής του σχολείου φέρεται να επέτρεψε στους δράστες να σουλατσάρουν στην αυλή του σχολείου, ενώ στη συνέχεια κατηγορείται ότι τους κάλυψε.

Ανατριχιαστικές είναι, την ίδια ώρα, οι εικόνες που παρατέθηκαν και στις οποίες φαίνονται άτομα «μέσα από τον αύλειο χώρο του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης να χαιρετούν ναζιστικά γεγονός που υποδεικνύει πως οι επιθέσεις εκκινούν από πολιτικά κίνητρα που απορρέουν από τη φασιστική - ναζιστική ιδεολογία», ενώ παράλληλα στο μικροσκόπιο βρέθηκε και η στάση της αστυνομίας, την οποία οι ομιλητές χαρακτήρισαν «το λιγότερο απαράδεκτη».

fasistes minimata 1

fasistes

img 1361

instagram siomilies 3

nazistikosxairetismos2 520x600

nazistikosxairetismosstavroupoli 600x375

συνεντευξη τυπου εκθ επεισοδια 3 1

συνεντευξη τυπου εκθ επεισοδια 5

συνεντευξη τυπου εκθ επεισοδια ευρηματα

Ανοχή της αστυνομίας και κάλυψη από το διευθυντή του ΕΠΑΛ

«Η αστυνομία όχι μόνο δεν κίνησε τις διαδικασίες ώστε να συλληφθούν αυτοί οι εγκληματίες αλλά και με την ανοχή της οι φασίστες μπαινόβγαιναν στα σχολεία» επισήμανε ο κ. Τσιαούσης και κατήγγειλε πως «ενώ η αστυνομία γνώριζε ότι ομάδα 50 φασιστών με μαχαίρια, λοστούς, φωτοβολίδες είχαν συγκεντρωθεί στο δημαρχείο Σταυρούπολης και κατευθύνονταν προς την πλατεία Τερψιθέας, όπου ήταν ορισμένο το συλλαλητήριο της Τετάρτης, την άφησε ανενόχλητη».

Οι ομιλητές κατήγγειλαν, τέλος, και τον διευθυντή του σχολείου, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφεραν στη συνέντευξη Τύπου, «άφησε μαχαιροβγάλτες να σουλατσάρουν στην αυλή του σχολείου και στη συνέχεια τους καλύπτει. Η συμπεριφορά του εγείρει ερωτήματα».

Ο κ. Τσιαούσης διερωτήθηκε συγκεκριμένα για το «πώς άνοιξε «ως δια μαγείας» η πόρτα του σχολείου την 1η μέρα της επίθεσης προς τους διαδηλωτές των φοιτητικών συλλόγων προκειμένου να βγει το τάγμα εφόδου μέσα από το σχολείο», αφού σύμφωνα με τον ίδιο «η πόρτα ανοίγει με ηλεκτρικό μηχανισμό μόνο με εντολή του θυρωρού ή της υποδιευθύντριας.»