Ελλάδα

Αυτό είναι το «βαλιτσάκι» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έτσι συλλέγει δεδομένα (βίντεο)

(Φωτ.: Eurokinissi) (Φωτ.: Eurokinissi)
Τα «βαλιτσάκια» που διαθέτει η ΕΥΠ μπορεί να μην έχουν «αποκαλυφθεί», όμως, η Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε στο κοινό ένα παρόμοιο τεχνολογικό εργαλείο που καταγράφει δεδομένα.

Συγκεκριμένα, στο περίπτερο της ΕΛΑΣ, στην έκθεση Beyond 4.0 που πραγματοποιείται στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρουσιάζει τεχνολογικά εργαλεία που έχει στα χέρια της για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο Θόδωρος Ανατολίτης, αστυνομικός διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το «βαλιτσάκι» που υπάρχει στο περίπτερο της ΕΛΑΣ είναι ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, με αυξημένες δυνατότητες και λειτουργίες, και δημιουργεί εγκληματολογικά αντίγραφα ψηφιακών δεδομένων.

«Για παράδειγμα, εάν βρισκόμαστε σε μία έρευνα και θέλουμε να κατασχέσουμε ψηφιακά δεδομένα, χωρίς ωστόσο να διακόψουμε τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, για να μην πάρουμε ολόκληρο το δίσκο από έναν εξυπηρετητή, μπορούμε μέσα από αυτόν τον υπολογιστή να δημιουργήσουμε ακριβές ηλεκτρονικό αντίγραφο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για την εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη», εξήγησε το στέλεχος της ΕΛΑΣ.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ανατολίτης εξήγησε ότι αυτό το βαλιτσάκι είναι φορητό και οι άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το παίρνουν μαζί τους όταν βγαίνουν από τα γραφεία για να ερευνήσουν «ένα χώρο, μια επιχείρηση, ένα σπίτι, ανάλογα πού βρίσκεται ο υπολογιστής που χρειαζόμαστα τα δεδομένα του».