Διεθνή

Θα ανοίγουν τα κινητά πολιτών... για ψύλλου πήδημα - Η απόφαση του ευρωδικαστηρίου

Θα ανοίγουν τα κινητά πολιτών... για ψύλλου πήδημα - Η απόφαση του ευρωδικαστηρίου Φωτογραφία: Mohammed Badra/EPA
Η ευρωπαϊκή αστυνομία μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των τηλεφώνων των πολιτών ακόμη και όταν αυτοί δεν είναι ύποπτοι για σοβαρά εγκλήματα

Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι η αστυνομία μπορεί να έχει πρόσβαση σε δεδομένα κινητών τηλεφώνων πολιτών ακόμη και για ήσσονος σημασίας εγκλήματα.

H ευρωπαϊκή αστυνομία μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των τηλεφώνων των πολιτών ακόμη και όταν αυτοί δεν είναι ύποπτοι για σοβαρά εγκλήματα, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ.

«Η άποψη ότι μόνο η καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος μπορεί να δικαιολογήσει την πρόσβαση σε δεδομένα που περιέχονται σε κινητό τηλέφωνο θα περιόριζε αδικαιολόγητα τις ερευνητικές εξουσίες των αρμόδιων αρχών», ανέφερε το δικαστήριο σε σημερινό της δελτίο Τύπου.

Ένας τέτοιος περιορισμός στις εξουσίες της Αστυνομίας θα σήμαινε «αυξημένο κίνδυνο ατιμωρησίας των ποινικών αδικημάτων», ανέφερε το Δικαστήριο.

Οι δικαστές έκριναν ότι η πρόσβαση σε δεδομένα κινητών τηλεφώνων πρέπει προηγουμένως να ελέγχεται από ανεξάρτητη δικαστική αρχή (σ.σ.: εισαγγελία), εκτός από τις πιο επείγουσες περιπτώσεις.

Το ζήτημα προέκυψε από μια υπόθεση στην Αυστρία, όπου ένα άτομο μήνυσε την αστυνομία για κατάσχεση του τηλεφώνου του, μετά την παραλαβή δέματος που περιείχε 85 γραμμάρια κάνναβης.

Η οργάνωση για τα ψηφιακά δικαιώματα στην Ευρώπη EDRi σε περσινή της ανάλυση ανέφερε ότι είναι «ιδιαίτερα προβληματική η πρόσβαση της αστυνομίας στα δεδομένα κινητών τηλεφώνων επειδή δεν υπάρχει τεχνικός τρόπος να περιοριστεί σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι δεδομένων».