Ελλάδα

Η χειρότερη εβδομάδα της πανδημίας στην Ελλάδα: Κάθε μέρα και νέο ρεκόρ κρουσμάτων με τον κορονοϊό να «γονατίζει» τα νοσοκομεία

Η χειρότερη εβδομάδα της πανδημίας στην Ελλάδα: Κάθε μέρα και νέο ρεκόρ κρουσμάτων με τον κορονοϊό να «γονατίζει» τα νοσοκομεία
Συνολικά 32.016 κρούσματα και 250 θάνατοι έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021. Καλπάζει ο κορονοϊός στη χώρα

Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 μέχρι σήμερα Παρασκευή (5/11) καταγράφηκαν συνολικά 32.016 κρούσματα (6.403 κρούσματα την ημέρα) και 250 θάνατοι (50 την ημέρα), ενώ δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να δείχνει πως η κατάσταση θα καλυτερέψει.

Αυτήν τη στιγμή περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι νοσούν από κορονοϊό, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει, με τα νέα κρούσματα να αυξάνονται κατά 60% και τις εισαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 35% μέσα 15 ημέρες.

Δραματική είναι και η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ η διασπορά αυξάνεται και στην υπόλοιπη επικράτεια.

Τα κρούσματα σήμερα

Νέο αρνητικό ρεκόρ 6.909 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, συνεχίζοντας το σερί που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο. Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 48 ασθενείς, με το σύνολο των θανάτων στους 16.200, ενώ 450 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Εξ αυτών, οι 378 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Μεγάλη είναι η διασπορά του κορονοϊού στην Αττική με 1.519 νέες μολύνσεις, στη Θεσσαλονίκη με 1.124 και στη Θεσσαλία με 958.

Στο "κόκκινο" βρίσκεται η Λάρισα με 470, η Αχαΐα με 240 και η Μαγνησία με 238 κρούσματα. Τριψήφια νούμερα καταγράφουν επίσης: Κρήτη (214), Σέρρες (191), Τρίκαλα (151), Ημαθία (148), Πέλλα (142), Αιτωλοακαρνανία (133), Ιωάννινα (130), Κοζάνη (125), Φθιώτιδα (124), Έβρος (116).

Η ελπίδα των ειδικών είναι οτι τα νέα μέτρα που θα τεθούν από αύριο για τους ανεμβολίαστους αφενός θα τους προτρέψουν να κάνουν το εμβόλιο και αφετέρου θα βάλουν φρένο στη ανεξέλεγτη πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Τζανάκης: δεν έχουμε βρεθεί ακόμη στη χειρότερη φάση της πανδημίας

«Αυτό που βλέπουμε σε αυτό το κύμα με την αύξηση στα κρούσματα, δεν έχει παρατηρηθεί σε κανένα άλλο στην έναρξη του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει τάση τα κρούσματα να φτάσουν στο άμεσο μέλλον και τα 8.000. Στους σκληρούς πανδημικούς δείκτες, ανέφερε ότι είμαστε στο 50% των νοσηλειών σε σχέση με τις αιχμές των προηγούμενων κυμάτων και 30-40% κάτω σε θανάτους από ότι στις αιχμές των θανάτων των προηγούμενων κυμάτων και σημείωσε πως αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό.

«Είμαστε σε μια περίπου ελεγχόμενη φάση από πλευράς πίεσης του υγειονομικού συστήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ανεκτό να έχουμε 30-40 θανάτους καθημερινά». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από αύριο δεν μπορούν να ανακόψουν την αυξανόμενη τάση των κρουσμάτων αλλά να την επιβραδύνουν.

«Οι ανεμβολίαστοι μας είναι μια Δανία και περιμένουμε κρούσματα σε αυτούς. Καθώς η πανδημία προχωράει και τους μολύνει αποκτιέται ανοσία. Είναι σαν την πυρκαγιά που καίει ολόκληρο το δάσος και δεν έχει τι να κάψει και σβήνει μόνη της». Κατά τον κ. Τζανάκη «αν ο επίνοσος πληθυσμός το επόμενο τρίμηνο, τετράμηνο ως συνδυασμός τεχνητής ανοσοποίησης μέσω των εμβολιασμών και φυσικής νόσησης, τότε θα μπορούμε να φτάσουμε σε μια ενδημική μορφή της όπως στην Πορτογαλία».

Τα νέα μέτρα από αύριο

Υποχρεωτικά δύο τεστ (rapid ή pcr) εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με δικό τους κόστος, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε χώρους λατρείας

Η πρόσβαση σε τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και χώρων διασκέδασης θα γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού pcr ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους

Δεν θα χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων (πχ. super market), φαρμακεία ή εκκλησίες

Θα υπάρξουν περιορισμοί στα γήπεδα εάν δεν τηρηθεί το μέτρο της μάσκας. Οι ομάδες θα δέχονται ποινές.

Οι έλεγχοι εντείνονται και θα γίνουν αυστηρότεροι με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών(εμβολιασμού και νόσησης) και εγγράφου ταυτοπροσωπίας ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος. Επίσης θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι συγκεκριμένα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα.