Ελλάδα

Απογραφή 2021: Η ΕΛΣΤΑΤ απαντά γιατί πρέπει να ξέρει τον αριθμό των δωματίων σας

Απογραφή 2021: Η ΕΛΣΤΑΤ απαντά γιατί πρέπει να ξέρει τον αριθμό των δωματίων σας
H απογραφή 2021, έχει ξεκινήσει και μια ακόμα ερώτηση της ΕΛΣΤΑΤ έχει κάνει εντύπωση στους πολίτες.

Χιλιάδες απογραφείς έχουν ξεκινήσει να μοιράζουν «χαρτάκια» και απαραίτητα έγγραφα για να γίνει ηλεκτρονική η διαδικασία της απόγραφής φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Επιπλέον η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στην δημοσιότητα κατάλογο που λύνει όλες τις απορίες και ερωτήσεις που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί στους πολίτες.

Έτσι μετά την ερώτηση γιατί ο απογραφέας πρέπει να ξέρει για την... τουαλέτα σας με την οποία γλεντούσε το twitter σειρά έχει μια ακόμα ερώτηση που φαίνεται περίεργη και η οποία έχει να κάνει με τον αριθμό δωματίων που βρίσκονται στο σπίτι. Η ΕΛΣΤΑΤ στον οδηγό απαντάει και αναφέρει τα εξής:

Γιατί ρωτάτε πόσα δωμάτια έχει το σπίτι μου;

Ο αριθμός των δωματίων είναι μια από τις βασικές πληροφορίες για τις ανέσεις του νοικοκυριού και είναι κρίσιμη πληροφορία για την αποτύπωση των συνθηκών διαβίωσης των μελών του.

{https://twitter.com/StatisticsGR/status/1461309318142300169?s=20}

Η ΕΛΣΤΑΤ πάντως μέσα από ερωτήσεις και τις απαντήσεις σε αυτές επιχειρεί να λύσει όλες τις απορίες που μπορεί να έχουν οι πολίτες.

Σε ένα άλλο μήνυμα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης περιγράφεται με ένα παράδειγμα πώς συμπληρώνουμε τον πίνακα «Στοιχεία και Σχέσεις των Μελών του Νοικοκυριού». Το παράδειγμα αφορά ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα παντρεμένο ζευγάρι (μπαμπά, μαμά), δύο παιδιά και πεθερά.

{https://twitter.com/StatisticsGR/status/1461668373419503623?s=20}

Ακολουθούν κάποιες ακόμη ερωτήσεις, στις οποίες δίνει απάντηση η ΕΛΣΤΑ μέσω Twitter:

Γιατί κάνετε Απογραφή και δεν παίρνετε τα στοιχεία μου από την Εφορία;

«Οι Απογραφές διενεργούνται με βάση τον Κανονισμό 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σύμφωνα με τον οποίο τα στοιχεία που θα συλλεγούν πρέπει να είναι σε επίπεδο κατοικίας, νοικοκυριού και ατόμου. Τα στοιχεία που διαθέτει η εφορία αφ’ ενός δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις και αφ’ ετέρου δεν αφορούν όλους τους μόνιμους κατοίκους της Χώρας.»

{https://twitter.com/StatisticsGR/status/1460204125367545860?s=20}

Η διαδικασία της απογραφής συναντά πάντως και αντιδράσεις, με τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ να απαντά στους αρνητές πως «εάν αρνηθείς δεν θα μπορέσουν να ασκηθούν πολιτικές που να σε συμπεριλαμβάνουν».

Σχετικά με τον τρόπο διενέργειας της απογραφής σημειώνεται πως μετά την παράδοση του φακέλου, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς taxis ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του.

Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις / διευκρινίσεις.

Από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για όσους πολίτες που για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες), δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα τους επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές.

Πώς ξεχωρίζουμε τους απογραφείς;

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του Κορωνοϊού COVID-19.