Ελλάδα

Τα μέτρα που ισχύουν στα σούπερ μάρκετ, τα σενάρια για rapid test και το ωράριο

Τα μέτρα που ισχύουν στα σούπερ μάρκετ, τα σενάρια για rapid test και το ωράριο
Επανέρχεται το μέτρο περιορισμού των πελατών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα καταστήματα τροφίμων.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να παρουσιάζει εκθετική αύξηση. Για το λόγο αυτό συνεχώς γίνονται αλλαγές στα μέτρα πρόληψης έναντι του κορονοϊού.

Προ ολίγων ημερών διαφοροποιήθηκαν οι περιορισμοί στα σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα ανεξάρτητα του επίπεδου υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας κάθε περιοχής.  

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, ισχύουν τα εξής:

  • Στα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία) επιτρέπεται μέγιστη χωρητικότητα πελατών σε αναλογία ενός ατόμου ανά εννέα τετραγωνικά μέτρα

  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε δύο rapid test ή PCR την εβδομάδα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ανεξαρτήτως της εργασίας τους (Το μέτρο ισχύει και για τους εργαζόμενους σε χώρους λατρείας)

  • Χωρίς την υποχρέωση για rapid test είναι η επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ, εκκλησίες αλλά και φαρμακεία

  • Αυξάνονται οι ποινές για τα μαγαζιά που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα

Επανέρχεται το μέτρο περιορισμού των πελατών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα καταστήματα τροφίμων.

Έρχονται αλλάγες για τους ανεμβολίαστους 

Κύμα αντιδράσεων θα προκληθεί στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει πιο σκληρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, με σκοπό την αναχαίτιση της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του Μαξίμου υπάρχουν νέα μέτρα, τα οποία πιθανόν να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα. Μερικά από αυτά που εξετάζονται είναι το υποχρεωτικό Rapid test στα σουπερμάρκετ και Click away για τους ανεμβολίαστους.

Επίσης απαραίτητη θα γίνει και η διπλή μάσκα κατά την είσοδο στα σούπερ μάρκετ για τους ανεμβολίαστους, σύμφωνα πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου ΕΙΝΑΠ Ματίνας Πα΄γωνη. Μεταξύ άλλων, εξήγησε ότι «στα σούπερ μάρκετ δεν γίνεται πάντα να εφαρμοστεί ο κανόνας ένα άτομο ανά 8 τ.μ., οι πολίτες πάνε κάθε εβδομάδα και συνεπώς είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί από τις επιτροπές».

Ουσιαστικά, εφόσον τα νέα αυτά μέτρα πάρουν σάρκα και οστά οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν παντού, ενώ οι ανεμβολίαστοι πουθενά, χωρίς τουλάχιστον ένα rapid test.

Αυτό που θα φέρει όμως την μεγαλύτερη αναστάτωση στα καταστήματα τροφίμων είναι η αλλαγή του ωραρίου, κάτι το οποίο είχε «πειράξει» η κυβέρνηση στο παρελθόν. Όπως είχε αναφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση τον μήνα Μάιο, τα σούπερ μάρκετ λειτουργούσαν από τις 7:00 έως και τις 22:30.