Market Maven

Το σενάριο συνεργασίας PureHealth - Hellenic Healthcare Group, η ηλεκτροπαραγωγή της ΕΥΔΑΠ και η Eurobank Asset Management

Το σενάριο συνεργασίας PureHealth - Hellenic Healthcare Group, η ηλεκτροπαραγωγή της ΕΥΔΑΠ και η Eurobank Asset Management

Το σενάριο συνεργασίας PureHealth - HHG

Πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά αναφέρουν ότι η PureHealth, η οποία ανήκει στο ADQ, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, και στον όμιλο IHC, έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχει ξεκινήσει συζητήσεις για συνεργασία με την Hellenic Healthcare Group (HHG). Οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ωστόσο δεδομένης της καλής σχέσης του επικεφαλής των ADQ και IHC Σεΐχη Ταχνουν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, και αδερφού του προέδρου των ΗΑΕ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τίποτα δεν μπορεί και να αποκλειστεί.

Οι συζητήσεις μεταξύ των βασικών μετόχων της HHG και της πλευράς των ΗΑΕ φέρνουν στο προσκήνιο σημαντικά ερωτήματα για τη δομή μια πιθανής συμφωνίας. Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι το ποσοστό συμμετοχής που θα έχει ο αραβικός όμιλος και πώς αυτό θα επηρεάσει τις αποφάσεις σχετικά με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της εταιρείας. Παράλληλα, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τη δυναμική της συνεργασίας με το CVC, που ελέγχει ήδη το 90% της HHG, και των Δημήτρη Σπυρίδη που ελέγχει το υπόλοιπο 10%.

Αν και οι υφιστάμενοι μέτοχοι επιθυμούν να διατηρήσουν τον έλεγχο του management, είναι πιθανό αυτό να μην είναι εφικτό μεσοπρόθεσμα. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα αφορά στην οικονομική κατάσταση της HHG. Τα δάνεια του ομίλου αυξήθηκαν από περίπου 8 εκατ. ευρώ το 2022 σε πάνω από 473 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ πρόσφατα εκδόθηκε ένα ομολογιακό δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ. Αυτό εγείρει το ερώτημα πώς το αυξημένο χρέος θα επηρεάσει την ευελιξία του ομίλου στις μελλοντικές επενδύσεις και συνεργασίες, δεδομένης της επιβάρυνσης που δημιουργεί στη χρηματοοικονομική του δομή.

Η ηλεκτροπαραγωγή της ΕΥΔΑΠ

Η εφετινή παρατεταμένη λειψυδρία δεν έχει επηρεάσει μόνο τα αποθέματα νερού, αλλά και τη λειτουργία της ΕΥΔΑΠ ως ηλεκτροπαραγωγού. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά μήκος των υδραγωγείων που μεταφέρουν νερό από τους ταμιευτήρες στα διυλιστήρια, η ΕΥΔΑΠ λειτουργεί μικρά υδροηλεκτρικά έργα (ΜΥΗΣ), τα οποία παράγουν ενέργεια από τη ροή του νερού.

Αυτή η ενέργεια πωλείται από την ΕΥΔΑΠ και αποζημιώνεται από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΔΑΠΕΕΠ).Ο τρόπος λειτουργίας αυτών των μικρών υδροηλεκτρικών έργων είναι σχετικά απλός: το νερό εκτρέπεται σε ένα παράπλευρο κανάλι, όπου με τη βοήθεια ενός υδροστροβίλου η υδραυλική ενέργεια του νερού μετατρέπεται πρώτα σε μηχανική και στη συνέχεια, μέσω μιας γεννήτριας, σε ηλεκτρική.

Μετά την παραγωγή της ενέργειας, το νερό επιστρέφει στο κεντρικό υδραγωγείο και συνεχίζει τη διαδρομή του προς τα διυλιστήρια. Στην ΕΥΔΑΠ υπάρχουν αρκετά τέτοια μικρά υδροηλεκτρικά έργα, όπως αυτά στον Ελικώνα, τον Εύηνο, τον Κιθαιρώνα, την Κίρφη και τη Μάνδρα, με συνολική παραγωγή ενέργειας το 2023 να φτάνει τις 19.154.888 KWh, περίπου1% υψηλότερη από το 2022 (18.972.099 kWh). Ωστόσο, η εφετινή λειψυδρία έχει οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής ενέργειας από τα μικρά υδροηλεκτρικά, καθώς η χαμηλότερη ροή νερού επηρεάζει τη λειτουργία των υδροστροβίλων.

Η Eurobank Asset Management

Στις 22 Αυγούστου, σας ενημερώσαμε για μια σημαντική αλλαγή στο καταστατικό της Eurobank Equities, η οποία εισήγαγε νέο άρθρο που παρέχει τη δυνατότητα στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας να χορηγεί αμοιβές στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, βασισμένες σε συμμετοχή στα κέρδη της χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη της Διοίκησης θα μπορούν να απολαμβάνουν πρόσθετα οικονομικά οφέλη αν η εταιρεία έχει καλά οικονομικά αποτελέσματα.Αυτή η προσέγγιση ακολουθείται τώρα και από την Eurobank Asset Management.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, προστέθηκε ένα παρόμοιο άρθρο στο καταστατικό της Eurobank Asset Management, το οποίο επιτρέπει και σε αυτή την περίπτωση τη χορήγηση αμοιβών με βάση την κερδοφορία της εταιρείας. Με απλά λόγια, το νέο σύστημα κινήτρων θα ενθαρρύνει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να επιδιώκουν την αύξηση των κερδών της εταιρείας, καθώς η αμοιβή τους θα συνδέεται με την οικονομική επιτυχία της Eurobank Asset Management.

Η AXON Χρηματιστηριακή

Η AXON Χρηματιστηριακή Ανώνυμη Εταιρία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Το μετοχικό κεφάλαιο της χρηματιστηριακής αυξήθηκε κατά 450.001,12 ευρώ, με το ποσό αυτό να προέρχεται εν μέρει από καταβολή μετρητών και εν μέρει από συμψηφισμό χρέους της εταιρείας με παροχή υπηρεσιών. Στο πλαίσιο της αύξησης, εκδόθηκαν 153.584 νέες μετοχές με ονομαστική αξία 2,93 ευρώ η κάθε μία. Μετά την αύξηση, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της AXON ανέρχεται σε 2.684.589,06 ευρώ, κατανεμημένο σε 916.242 μετοχές.

Να σημειωθεί πως η χρηματιστηριακή εταιρεία είχε έσοδα 907.175 ευρώ το 2023. Ωστόσο, ο ορκωτός λογιστής που υπέγραψε τις οικονομικές καταστάσεις του 2023 (δημοσιοποιήθηκαν προ ημερών) ανέφερε ότι η εταιρεία δεν ακολούθησε πλήρως τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, καθώς δεν προχώρησε σε αποσβέσεις επί των ασώματων και ενσώματων παγίων στοιχείων ύψους 17.000 και 92.000 ευρώ αντίστοιχα,με συνέπεια η αξία αυτών και τα ίδια κεφάλαια να εμφανίζονται ισόποσα αυξημένα.

Η ΑΑΔΕ αναζητεί Ιατρό Εργασίας

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκήρυξε ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Ασφαλείας και Ιατρού Εργασίας στις Κεντρικές και Κεντροποιημένες Υπηρεσίες της. Ο διαγωνισμός αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, στην πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, καθώς και στην ενημέρωση και κατάρτιση του προσωπικού και των εκπροσώπων του. Η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 337.473 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%.

Η ανάθεση της σύμβασης θα γίνει με βάση την πλέον συμφέρουσα προσφορά από οικονομική άποψη, που θα αφορά στη χαμηλότερη τιμή χωρίς ΦΠΑ. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία έως την 14η Οκτωβρίου 2024 για την υποβολή των προσφορών, ενώ η αποσφράγιση τους θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου 2024.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.