Ελλάδα

Το γιορτινό τραπέζι θα περιλαμβάνει φέτος γαλοπούλα, μελομακάρονα αλλά και... self test, τι ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Το γιορτινό τραπέζι θα περιλαμβάνει φέτος γαλοπούλα, μελομακάρονα αλλά και... self test, τι ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ
Ισχυρ΄ή σύσταση από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη, για self test πριν το γιορτινό τραπέζι.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης κατά την ενημέρωση μίλησε για το κρούσμα Όμικρον επισημαίνοντας οτι έφτασε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη στις 26 Νοεμβρίου. Το πρώτο rapid test βγήκε αρνητικό. Έκανε κάθε μέρα και τελικά έκανε PCR και διαπιστώθηκε ότι έχει την μετάλλαξη Όμικρον. Είναι σε καραντίνα με όλες τις επαφές και έχει γίνει ιχνηλάτιση.

Ήταν θέμα χρόνου να έρθει η μετάλλαξη Όμικρον, τόνισε. Για την μεταδοτικότητα είπε ότι δεν γνωρίζουμε αυτή την στιγμή και υπάρχουν δεδομένα από τη νότια Αφρική αλλά δεν μπορούμε εύκολα να βγάλουμε ακόμα συμπεράσματα. Το ίδιο και για τη νοσηρότητα.

Υπάρχουν κενά στις γνώσεις μας. Εκεί, περιγράφουν ένα σύνδρομο με πολύ ήπια συμπτώματα. Περιμένουμε επίσης περισσότερες πληροφορίες για τα φάρμακα και πόση ανοσία παρέχουν. Το εμβόλιο παραμένει το κύριο όπλο που έχουμε απέναντι και σε αυτή την μετάλλαξη.

Χριστούγεννα με self test

Με τη μετάλλαξη Όμικρον να έχει πια περάσει τα σύνορα μας έκανε έκκληση για self test πριν το εορταστικό τραπέζι για ναέχουμε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς εορτές.

Ο κ. Ζαούτης αναφερόμενος στην διάθεση των δωρεάν self test απηύθυνε έκκληση σε όλους να το κάνουν γιατί αυτή είναι μια προσπάθεια που μπορούμε όλοι να κάνουμε και να μειώσουμε την επιδημιολογική καμπύλη και να κάνουμε ασφαλείς γιορτές. Επίσης, ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν ένα self test πριν πάνε σε κάποιο γιορτινό τραπέζι.

Άλλωστε ήδη Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως ενόψει των γιορτών η πολιτεία προχωρά σε ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο.
Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα.
Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθηθεί η πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.