Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ένοχος και στο Εφετείο υπάλληλος που ξυλοκόπησε τρόφιμους του ιδρύματος «Άγιος Δημήτριος»

Θεσσαλονίκη: Ένοχος και στο Εφετείο υπάλληλος που ξυλοκόπησε τρόφιμους του ιδρύματος «Άγιος Δημήτριος»
Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε πρώην υπάλληλος του παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο 'Αγιος Δημήτριος», για τον ξυλοδαρμό τριών τρόφιμων του ιδρύματος.

Το Εφετείο Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε σε συνολική φυλάκιση 4 ετών (σ.σ.: πρόκειται για την ποινή που του είχε επιβληθεί και στον πρώτο βαθμό), ωστόσο ανέστειλε την ποινή για τέσσερα χρόνια. Επιπλέον, του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισης μια φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου διαμένει και της επιτήρησης από κοινωνικό λειτουργό.

Πρόκειται για την ίδια δομή όπου πριν από λίγες μέρες έχασε τη ζωή του ένας 25χρονος, έπειτα από ξυλοδαρμό που υπέστη. Για την υπόθεση αυτή είναι σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου, ενώ έχουν υποβληθεί συνολικά τέσσερις μηνυτήριες αναφορές, μεταξύ αυτών κι από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η υπόθεση, που εκδικάστηκε σήμερα στο Εφετείο, αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2014. Οι δικαστές επικύρωσαν την πρωτοβάθμια απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος υπάλληλος, έχοντας την ιδιότητα του θαλαμηπόλου, χτύπησε βιαίως με άγνωστο αντικείμενο τρεις περιθαλπόμενους που λόγω «της πνευματικής αναπηρίας τους ετύγχαναν ανίκανοι να αντισταθούν», ενώ «δια αλλεπάλληλων χτυπημάτων προκάλεσε (σ.σ. στα θύματα) πολλαπλές εκχυμώσεις και μελανιές στην περιοχή των μηρών».

Ο ίδιος, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ήδη απολυθεί από τη Δομή, ενώ δεν παρέστη στο Εφετείο, όπου δικάστηκε δια πληρεξούσιου δικηγόρου, αρνούμενος -πάντως - τις κατηγορίες.

Το ίδιο δικαστήριο αθώωσε για την υπόθεση δύο συγκατηγορούμενές του, η πρώτη με την ιδιότητα της τότε αναπληρώτριας προϊσταμένης περίθαλψης και η δεύτερη νοσηλεύτρια. Είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών (με αναστολή) η καθεμία, για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν ενημέρωσαν άμεσα και έγκαιρα τους προϊσταμένους τους. Οι ίδιες επανέλαβαν την αθωότητά τους, τονίζοντας ότι δεν αντιλήφθηκαν τις κακώσεις των παιδιών.