Ελλάδα

Η Όμικρον «μονιμοποιεί» τα self test

Η Όμικρον «μονιμοποιεί» τα self test
Σενάριο για self test μετά τις γιορτές... υποχρεωτικά εξετάζουν κυβέρνηση και ειδικοί, καθώς υπάρχει προβληματισμός και για την μη ανταπόκριση του κόσμου στα δωρεάν τεστ από τα φαρμακεία.

Οι πολίτες φαίνεται πως δεν ανταποκρίθηκαν στο «κάλεσμα» των ειδικών για τα δωρεάν self test από τα φαρμακεία ενόψει των γιορτών και ετσι υπάρχει η σκέψη να επιστρέψουν οι εκδρομείς των Χριστουγέννων με… υποχρεωτικό (και όχι προαιρετικό) self test.

Μέχρι τώρα, δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιους θα αφορά, αλλά υπάρχει σαν σκέψη στο τραπέζι. 

Εξάλλου, κυβέρνηση και επιστήμονες στοχεύουν στην αύξηση των εμβολιασμών, εκτιμώντας ότι σε περίπου 20 ημέρες θα υπάρχουν τα πρώτα σημάδια της μετάλλαξης «Όμικρον» στα νοσοκομεία, που αποτελεί τον κρίσιμο δείκτη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, σε μια περίοδο όπου σχεδόν όλη η Ευρώπη παίρνει επιπλέον μέτρα ενάντια στη νέα μετάλλαξη.

Η Όμικρον «μονιμοποιεί» τα self test

Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να έχει μειωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, όμως έχει «εκτοξευθεί» ο αριθμός των θανάτων δημιουργώντας ανησυχία, σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Όμικρον, για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας.

Έτσι, οι αρχές, τόσο στις ενημερώσεις όσο και με τη δωρεάν διανομή των self test , προσπαθούν να περιορίσουν τη διασπορά του ιού στη χώρα μας, με φόντο τα Χριστούγεννα και όχι μόνο.

Παράλληλα, η απόφαση για την είσοδο στην Ελλάδα (από ταξιδιώτες του εξωτερικού) μόνο με PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών, δείχνει τη διάθεση της κυβέρνησης για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ετοιμότητα (και προστασία) για τους πολίτες, το ερχόμενο διάστημα.

Όπως είχε αναφέρει και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, η συμβολή του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου των πολιτών (σχετικά με τα self test) θα είναι καθοριστική για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινωνία.

«Το self test δεν είναι υποχρεωτικό, όμως τουλάχιστον το 85% διαγιγνώσκεται λόγω του self test». Αυτό το ποσοστό, σε συνδυασμό με τα σχολεία, δείχνει ξεκάθαρα το μεγάλο όφελος των self test, σύμφωνα με την καθηγήτρια.

«Επειδή τα Χριστούγεννα χαρακτηρίζονται από κοινωνικοποίηση, η χρήση self test ή rapid θα βοηθήσει ιδιαίτερα. Σε περιόδους κινητικότητας, το self test πρέπει να μπει στην καθημερινότητά σας. Ακόμα και τα παιδιά είναι λογικό να κάνουν self test, ιδιαίτερα όταν είναι να βρεθούν με ευάλωτους συγγενείς», υπογράμμισε η Βάνα Παπαευαγγέλου προ ημερών.

Ένα ακόμη δωρεάν self test θα δικαιούνται οι πολίτες την εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά (3-7 Ιανουαρίου). Πάντως στις βλέψεις της κυβέρνησης και των ειδικών είναι η μονιμοποίηση του μέτρου με τα δωρεάν self test, ώστε να υπάρχει ένας σχετικός έλεγχος της διασποράς του κορονοϊού.

Ώρα αποφάσεων για την κυβέρνηση ενόψει Χριστουγέννων, στο «τραπέζι» είσοδος στην εστίαση με rapid test για εμβολιασμένους

Μέτρα που θα αφορούν και τους εμβολιασμένους πολίτες ενόψει Χριστουγέννων εξετάζει η κυβέρνηση ιδιαίτερα για την εστίαση υπό τον φόβο της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Μέτρα, ακόμα και οριζόντια, πέφτουν στο «τραπέζι» της κυβέρνησης μπροστά στις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και την απειλή της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον εξαιτίας του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή φέρεται να έπεσε στο «τραπέζι» ορίζοντιο μέτρο για συγκεκριμένες μέρες των γιορτών και είσοδο σε εστιατόρια και μπαρ μόνο με αρνητικό rapid test ακόμα και για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Άλλες λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι αλλά δεν μοιάζουν οι επικρατέστερες είναι ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, κάτι όμως που θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, που στοχεύουν ακριβώς στο αντίθετο, την μη διατάραξη δηλαδή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Ανακοινώσεις αναμένονται στα μέσα της εβδομάδας ώστε όλοι να γνωρίζουν πώς θα κάνουμε γιορτές. Τόσο οι καταστηματάρχες της εστίασης που περιμένουν με αγωνία τις αποφάσεις της κυβέρνησης όσο βέβαια και οι φαρμακοποιοί που αναμένεται να δεχτούν τρομερή πίεση σε περίπτωση που προκριθεί το μέτρο των rapid test.