Ελλάδα

Η δήμαρχος Αγ. Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου απειλεί δημοσιογράφους και διαγράφει σχόλια δημοτών με αφορμή τις σχολικές καταλήψεις

(Φωτ.: EUROKINISSI) (Φωτ.: EUROKINISSI)
Με απειλές και εκφοβισμό προς... συμμόρφωση επιχειρεί η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μ. Ανδρούτσου, να αντιμετωπίσει την γενική κατακραυγή στην πόλη όπου διοικεί για το ότι τα σχολεία τελούσαν επί μία εβδομάδα υπό κατάληψη.

Η ίδια  δήλωνε με ανάρτησή στην στην σελίδα του Δήμου, στο facebook, στις 14 Ιανουαρίου ότι στήριζε τα δίκαια αιτήματα των μαθητών χωρίς να αναφέρει εάν τάσσεται κατά των καταλήψεων κάτι που θυμήθηκε δύο μέρες μετά. Ωστόσο σε ανακοίνωσή της μετ΄ά την συνάντηση που έκανε στο δημαρχείο με τους καταληψίες έσβησε τα σχόλια δημοτών από τον επίσημο λογαριασμό του Δήμου!!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Στον Δήμο Αγ. Δημητρίου τα σχολεία δεν άνοιξαν μετά τις γιορτές καθώς τελούσαν υπό κατάληψη με τους μαθητές να παρουσιάζουν αιτήματα βασισμένα κυρίως στα μέτρα προστασίας από τον covid μαζί με άλλα για τις ανάγκες ενίσχυσης εκπαιδευτικών.

Οι καταλήψεις διήρκεσαν μία εβδομάδα με την συντριπτική πλειοψηφία γονέων και μαθητών να βρίσκονται σε απόγνωση. Η Ένωση Γονέων του Δήμου στήριξε ανοιχτά τις καταλήψεις τις οποίες σε κάποιες περιπτώσεις, γίνονταν από 3 - 4 μαθητές που έβαζαν λουκέτο στην πόρτα και στην συνέχεια έφευγαν. Σε αυτό το σημείο εστιάστηκε η διαμαρτυρία γονέων και μαθητών καθώς εκτιμούν οτι ο Δήμος θα μπορούσε σε αυτές τις περιπτώσεις να φυλάσσει την σχολική περιουσία και να μην επιτρέψει να κλειδώνουν πόρτες και στην συνέχεια να αποχωρούν ή τουλάχιστον να είχε προσπαθήσει περισσότερο. 

Την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου το Dnews έκανε ρεπορτάζ για την κατάσταση αυτή μετά και από καταγγελίες γονέων αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις μελών Συλλόγων Γονέων ότι η κατάσταση ξεπερνούσε τα όρια. Στο ρεπορτάζ υπήρχε κριτική για τον ρόλο της δημάρχου Μαρίας Ανδρούτσου.

Μεταξύ των αναφορών που έγιναν ήταν ότι η δήμαρχος βρισκόταν «σε ρόλο παρατηρητή» , ότι «η συντριπτική πλειοψηφία γονέων και μαθητών επισημαίνουν ότι ο Δήμος είναι άφαντος στα όσα συμβαίνουν στην περιοχή» και ότι «η τελευταία φορά που η Δήμαρχος τοποθετήθηκε δημόσια ήταν όταν την προπαραμονή του ανοίγματος των σχολείων διαμαρτυρήθηκε γιατί όπως έγραψε στον λογαριασμό της στο facebook οι δήμοι έπρεπε να πάρουν την ευθύνη, τελευταία στιγμή για τα τεστ σε όσους δεν είχαν προλάβει να τα προμηθευτούν». 

Καταγραφή με εικόνες και βίντεο

Το δημοσίευμα κατέγραψε με βίντεο και εικόνες ότι υπήρχαν σχολεία υπό κατάληψη χωρίς... καταληψίες διότι έβαζαν λουκέτα και έφευγαν και επίσης της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που οργάνωσε η Ένωση Γονέων του Δήμου στην οποία εμφανίστηκε ελάχιστος αριθμός μαθητών μαζί με κάποια μέλη της Ένωσης που οδηγούσαν την πορεία που ακολούθησε.

Έτσι, η Δήμαρχος κ. Ανδρούτσου αποφάσισε, αφού πέρασε και το Σαββατοκύριακο να βγάλει μία ανακοίνωση για τα γεγονότα (την οποία ίσως δεν θα έμπαινε στον κόπο να κάνει αν δεν υπήρχε το δημοσίευμα).

Η ανακοίνωση, περιέργως, δεν βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, αλλά μόνο στο facebook για λόγους που μόνο η ίδια γνωρίζει. Ίσως γιατί έχει σχέση και με την προηγούμενη ανάρτηση, για την συνάντηση που είχε την Παρασκευή, με τους μαθητές και γονείς της Ένωσης Γονέων. Ισως και γιατί εκεί μπορεί να διαγράφει τα σχόλια γονέων όπως και έγινε μετά την ανάρτηση με αποτέλεσμα για ένα τόσο σοβαρό θέμα να έχει μείνει μονάχα ένα σχόλιο με το ερώτημα γιατί το κάνει αυτό η επίσημη σελία του Δήμου ( φαίνεται στο παραπάνω link).

 

Εδώ βρίσκεται η ανάρτηση που έγινε μετά την συνάντηση με έναν ελάχιστο αριθμό μαθητών και λίγων μελών της Ενωσης Γονέων:

Σε αυτήν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «διαβεβαίωσε για τη στήριξη στα δίκαια αιτήματα που αφορούν στην προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας και των οικογενειών τους από την αύξηση των κρουσμάτων ...».

Εκεί ίσως ξέχασε η δήμαρχος να προσθέσει αν ήταν υπέρ ή κατά των καταλήψεων κάτι που θυμήθηκε στην ανάρτηση της Δευτέρας όπου γράφει πως “ ενημέρωσε τους μαθητές για τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες του Δήμου και των Σχολικών Επιτροπών για την καλή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων ενώ ζήτησε να διασφαλίσουν από πλευράς τους ανοιχτά σχολεία δίχως καταλήψεις”.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Εκεί όμως που η Δήμαρχος «ξέφυγε» είναι το σημείο όπου εκτοξεύει απειλές προς δημοσιογράφους τους οποίους κατηγορεί για...«γκεμπελική προπαγάνδα» εναντίον της ίδιας και του Δήμου προειδοποιώντας μάλιστα, θυμίζοντας άλλες σκοτεινές εποχές της μεταπολιτευτικής Ελλάδας ότι θα τεθούν αντιμέτωποι με τις πράξεις τους ενώπιον της Δικαιοσύνης ή και του οργάνου ελέγχου τους!

Η κ. δήμαρχος αποφεύγει κατά περίεργο λόγο να γράψει σε ποιους αναφέρεται προτιμώντας της αόριστες απειλές εναντίον των δημοσιογράφων που θεωρεί ότι την συκοφαντούν και διασπείρουν ψευδείς και κακοήθεις ειδήσεις εναντίον της.

Σε ότι αφορά στο Dnews, οι αναφορές που έγιναν είναι περί καταγγελιών γονέων ότι ο Δήμος είναι άφαντος, η ίδια σε ρόλο παρατηρητή διότι δεν υπήρξε καμία ΔΗΜΟΣΙΑ τοποθέτησή της εκτός από την ημέρα που διαμαρτυρήθηκε για τα self tests. Και τούτο διότι η δραστήρια στα social media κ. Ανδρούτσου δεν είχε αισθανθεί την ανάγκη να ενημερώσει τους δημότες της για τις θέσεις και τις πιθανές ενέργειές της. Έλειπε μόνο η ανάρτησή της την Παρασκευή για την συνάντηση με μαθητές και την Ένωση Γονέων η οποία έγινε μετά την πορεία διαμαρτυρίας μίας χούφτας μαθητών και ελάχιστων γονέων όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ και τις σχετικές φωτογραφίες.

Άρα, από την Δευτέρα ως την Παρασκευή το μεσημέρι η κ. Ανδρούτσου δεν είχε εμφανιστεί ΔΗΜΟΣΙΑ, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ που θεωρεί συκοφαντικό, να ενημερώσει τους δημότες της για ένα θέμα που η πόλη «έβραζε», δηλαδή τα κλειστά σχολεία.

Σε περίπτωση που η κ. Ανδρούτσου εκτοξεύει τις απειλές της και προς το Dnews αρκεί μόνο να την ενημερώσουμε ότι εφόσον έχει δημοκρατικές ευαισθησίες θα γνωρίζει πως οι δημοσιογράφοι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν τέτοιες επιθέσεις από φορείς της εξουσίας αλλά ευτυχώς δεν σταματούν να αποκαλύπτουν και να ασκούν κριτική, ακόμα και αν αισθάνονται ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές μπορεί να υποκινήσουν άλλους σε πράξεις βίας και μίσους κατά των δημοσιογράφων.

Κατά τα λοιπά , επειδή στην ανακοίνωση του Δήμου αναφέρονται κάποια πράγματα καλό θα ήταν να απαντήσει προς ενημέρωση των δημοτών και στα εξής:

1) Πότε ενημερώθηκε η ίδια για τις καταλήψεις στα σχολεία και ποιες ενέργειες έκανε.
2) Πόσα και ποια σχολεία του Δήμου από αυτά που αναφέρει ήταν κλειστά όλη την εβδομάδα και ποια ανοιχτά.
3) Τι ακριβώς έκανε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου όταν κόπηκαν αλυσίδες στις πόρτες σχολείων και στην συνέχεια κάποιοι τις τοποθέτησαν ξανά ενώ στο σχολείο δεν υπήρχε φύλαξη. Έκοψαν αλυσίδες συνεργεία του δήμου ή όχι;
4) Ποια ενημέρωση είχε και πότε από την Ένωση Γονέων για την συμμετοχή στις καταλήψεις;
5) Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου κι ενώ τα σχολεία ήταν κλειστά για μία εβδομάδα , όταν συναντήθηκε με μαθητές και την Ένωση Γονέων τους είπε ότι είναι εναντίον των καταλήψεων ή όχι; Αν ναι γιατί δεν το έγραψε στην ανάρτησή της εκείνη την ημέρα και το θυμήθηκε την Δευτέρα μετά το δημοσίευμα του Dnews;
6) Ως δήμαρχος που ενημερώνεται είχε εικόνα για το ποσοστό μαθητών και γονέων στον Δήμο που διαφωνούσαν με τις καταλήψεις ; Γνώριζε αν οι επικεφαλής της Ένωσης Γονέων είχαν στο πλευρό τους τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων και πόσους;
7) Πόσα είναι τα περιστατικά covid στα σχολεία του Δήμου;
8) Πού και σε ποιους ακριβώς αναφέρεται όταν μιλά για “συκοφαντίες” και ψεύδη για τα οποία απειλεί με προσφυγή στην δικαιοσύνη και τα άλλα όργανα;

9) Επικαλούμενη τις δημοκρατικές της αρχές για ποιό λόγο κόπηκαν τα σχόλια των δημοτών κ΄άτω από την ανάρτησή της στην επίσημη σελίδα του Δήμου , ενώ αντίθετα απάντησε στην προηγούμενη ανάρτηση για την πορεία διαμαρτυρίας όταν την εγκαλούσαν για την παρουσία αστυνομικών σε μαθητική συγκέντρωση; 

Αιτήματα των μαθητών

Να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα κατέγραφε την κατάσταση που επικρατούσε στα σχολεία του Αγ. Δημητρίου και τις καταγγελίες γονέων για την στάση του Δήμου και επέκρινε την Ανδρούτσου ότι δεν είχε εμφανιστεί δημόσια να τοποθετηθεί ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίζει το έργο της και να τοποθετείται για διάφορα ζητήματα.

Επίσης στο δημοσίευμα αναφέρονταν τα αιτήματα των μαθητών για τους οποίους ασφαλώς δεν υπάρχει καμία κριτική κυρίως όταν μάχονται για καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης κι ακόμα όταν υπάρχουν και στοιχεία υπερβολής. Οι μαθητές είναι πρώτα και πάνω απ' όλους και υποχρεούνται να διεκδικούν. Εκείνοι που επικρίνονται είναι όσοι επιχειρούν να υποκινήσουν και να καπηλευτούν την νεανική ορμή και αγωνιστική διάθεση για δικά τους συνδικαλιστικά ή και κομματική οφέλη και μάλιστα όταν αποτελούν θλιβερή μειοψηφία μέσα στο κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκουν. Κι ο κάθε αιρετός θα πρέπει να έχει την σωστή εικόνα στις κοινωνίες όπου άρχει.

    Ασφαλώς και είναι απολύτως κατανοητό οτι το θέμα καταλήψεις και σχολεία αφορά κυρίως στο υπουργείο Παιδείας αλλά και ο Δήμος έχει ευθύνη να χρησιμοποιεί όποια μέσα του δίνει η εξουσία που έχει για την διατήρηση της τάξης στα σχολεία καθώςε και την δικαιοδοσία να συναντάται με όλους  και να προσπαθεί να λύνει προβλήματα. Τα σχολεία άνοιξαν χθες Δευτέρα και σήμερα τα περισσότερα τελούν εκ νέου υπό κατάληψη. Γονείς και μαθητές που συγκεντρώθηκαν το πρωί οργισμένοι έξω από τα σχολεία απήυθυνα ερωτήματα  και προς της κ. Ανδρούτσου για το ποιά είναι η στάση της και οι ενέργειές της ώστε αυτά να ανοίξουν.